Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį į šiltus kraštus vilioja aksominis oras: puiki galimybė pailsinti ir kūną, ir smegenis

Psichologai sako, kad viena iš būtinų sąlygų kokybiškoms atostogoms yra aplinkos pakeitimas. Vėstant orams Lietuvoje spalis ir lapkritis gali tapti puikiu tramplynu atsispirti poilsio į šiltus kraštus. „Juose jau ne taip karšta, kaip vasarą, bet vis dar labai komfortiška mėgstantiems atostogauti vėsiau, rudeniop. Tai puikus būdas papildyti saulės atsargas“, – susiruošusiems pratęsti vasarą Tenerifėje, Malagoje, Madeiroje, Egipte ar Turkijoje pataria „Tez Tour“ atstovė Sigita Vaitelė.
Tenerifė
Kanarų salos. Tenerifė / 123rf.com nuotr.

Poilsio jausmas – būtina sąlyga ir produktyviam darbui. Tik pailsėjęs ir tinkamai savo gyvybinius resursus papildęs darbuotojas bus kūrybiškas ir pozityvus.

Taigi, atostogos nėra tik laiko švaistymas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, tai laikas sustiprėti, pasikrauti ir iš širdies pakeliauti.

Nauji įspūdžiai leis pamatyti įprastus dalykus naujai, suaktyvins tas smegenų puses, kurios dažnai būna aptingusios, o ir gal kalėdinių dovanų krepšelį papildys (sakoma, kad jau rugsėjį jis žinomas).

Pataria įsiklausyti į save

Taupyti atostogų laiko, kai organizmas signalizuoja, kad jau metas atokvėpio (sunku susikaupti, viskas erzina, prasta dėmesio koncentracija ir pan.), nepataria ir psichoterapeutas Olegas Lapinas: „Kiekvienas mūsų turime tokių vietų, kurios mus papildo, atgaivina ir sustiprina, išveda, tarsi, į kitą pasaulį. Vienam tai labai tolimi ir egzotiški kraštai, kitam – sodyba vidury miškų.

Žinoma, svarbu tam tinkamai pasiruošti: patikėti darbus kolegoms, kad nekeliautų į atostogas drauge.

„Atostogos – jūsų laikas, kada galite būti nepasiekiamas ir telefonu. Atidėlioti poilsio labai toli neverta, jei jau atėjo mintis apie atostogas, štai jums ir ženklas. Žmonės labai skirtingi, kaip ir jų paveikumas stresui, todėl reikėtų įsiklausyti į save, kiekvienas mūsų geriausiai jaučia, kada jau laikas“, – drąsino pašnekovas.

Asmeninio archyvo nuotr./Olegas Lapinas
Asmeninio archyvo nuotr./Olegas Lapinas

Jis taip pat priminė, kad nemeilė sau ir vis neradimas to tinkamo laiko atsikvėpti, graso puokšte somatinių ligų, pirmoje eilėje – perdegimas, kuomet žmogui jau nebesinori nieko.

Klasikinį išsekimo pavyzdį iliustravęs psichoterapeutas sako, kad atostogas verčiau derinti prie vidinio poreikio, o ne prie darbo kodekso. „Jei nepavyksta atitrūkti ilgam, suplanuokite bent trumpą pabėgimą rudeniui“, – pataria O.Lapinas tiems, kurių vis nepaleidžia šūsnis darbų.

Pasišildyti svetur per mokinių atostogas

„Atsispirti nuo mokinių atostogų (spalio 31 d.) ypač mėgsta spalio pabaigoje į tolimesnius kraštus besiruošiantys tėvai. Tai dar labai geras metas pasidžiaugti vasara ir pasimaudyti su atžalomis tokiose šalyse, kaip Turkija, Tenerifė, Malaga, Madeira ar Egiptas“, – sako „Tez Tour“ atstovė S.Vaitelė.

„Tez Tour“ nuotr./Sigita Vaitelė
„Tez Tour“ nuotr./Sigita Vaitelė

„Jeigu svarstyti kelionių paketą su poilsiu prie jūros su „viskas įskaičiuota“ sistema, labiausiai tinkančios kryptys šeimoms būtų Turkija ir Egiptas. Aktyvioms šeimoms, norinčioms pakeliauti su vaikais gera kryptis Malaga, Madeiros sala ar Tenerifė. Bus ne tik reginių, bet ir pramogų, kelionių“, – žada pašnekovė.

Minėtuose kraštuose spalio pabaigoje ir lapkričio pabaigoje karščiai jau atslūgę, bet oras dar maloniai šiltas, jūra dar pati ta maudynėms. Nepavadinsi to niekaip kitaip, kaip tik auksiniu laiku pasidžiaugti šiltesniu rudeniu.

„Nieko keisto, kad būtent tuo metu juntamas keliautojų susidomėjimas ir suaktyvėjimas, tačiau planuoti laikas jau dabar“, – primena kelionių agentūros atstovė.

Iškeisti rudenį į pavasarį?

Paskutiniajam rudens mėnesiui simpatijų Lietuvoje nežarsto niekas, bet, jei kalba pasisuka apie jo praleidimą amžino pavasario saloje – Tenerifėje, pagyvėjimas iškart juntamas.

Šioje saloje oro temperatūra visais metų laikais pakankamai maloni. Vandenynas taip pat dar šiltas, tad maudynėms tinkamas. O kur dar pramogos garsiajame Loro parke, esančiame Tenerifės šiaurėje, šalia Puerto de la Kruso?

„Tez Tour“ nuotr./Tenerifė, pakrantės
„Tez Tour“ nuotr./Tenerifė, pakrantės

Pasimėgauti maloniai šiltomis atostogų akimirkomis, patirti nuotykių ir pramogų taip pat pavyks ir Madeiroje ar Egipte.

Norinčius pažinti Egiptą kitu kampu plukdys Nilo kruizas

„Egipte lapkritį daug saulės, šilta, tinkama nardyti jūra. Čia aplankysite geriausias turistines vietas, paplaukiosite laiveliais ir pažinsite vieną iš pasaulio stebuklų, garsiąsias piramides. Susiruošusių atostogų į Egiptą, nuo lapkričio 19 d., lauks šio sezono naujiena – savaitės trukmės pažintinis kruizas Nilo upe su lietuviškai kalbančiu gidu. Patogią ir komfortišką kelionę užtikrins penkių žvaigždučių kruizinis laivas, o atmintyje dar ilgai išliks pakely aplankyti įspūdingi objektai“, – intriguoja S.Vaitelė.

Bet, jei jums norisi labiau egzotiškos krypties, pakuotis lagaminus lapkritį galima ir Madeiros salos link.

„Turistų joje nedaug, gamta įspūdinga, oras malonus ir tinkamas išsiruošti į kalnus, aplankyti garsiąsias levadas, pasidžiaugti vandenynu“, – tikina pašnekovė.

123RF.com nuotr./Porto Moniz
123RF.com nuotr./Porto Moniz

Jos vertinimu, rudeninės kelionės daug kam patrauklios ne vien tik dėl vėsesnės oro temperatūros, aktyviai keliauti ir pramogauti, bet ir dėl finansinės pusės: dabar kainos patrauklesnės, srautai mažesni, tad, nepavėluokite į rudeninį ekspresą, skraidinantį į šiltus kraštus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius