-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiatės su vaikais keliauti kemperiu? Štai ką turite žinoti

Šią vasarą labai daug šeimų bando naują keliavimo būdą – atostogas su kemperiu. Tinklapio valdokemperiai.lt įkūrėjas Valdas Valiukevičius pasakoja, kad būtent šeimos su mažais vaikais yra pagrindiniai klientai.
Šeimos kelionė kemperiu
Šeimos kelionė kemperiu / 123rf.com nuotr.

„Pastebėjome, kad šiemet kaip niekada buvo aktyvios jaunos šeimos su mažamečiais vaikais, – pasakoja kemperių ekspertas. – Daugeliui jų tai buvo pirmas kartas. Dėl to, susilaukdavome daugybės klausimų: kokios vairuotojo kategorijos reikia norint vairuoti kemperį, kiek vietų yra kemperiuose, kaip juose vežti, vaikus, daugelis prašydavo paruošti maršrutus, kurie būtų įdomūs vaikams, patarti dėl kelionės krypties.“

Taigi, galime pasakyti visiems tėveliams, bandantiems keliauti kemperiu: vairuoti kemperį galite su B kategorija, jeigu kemperio bendroji masė neviršija 3500 tonos. Kemperių nuomos įmonės dažniausiai siūlo būtent tokias mašinas.

Kita žinutė dėl kemperio svorio: reikia stengtis neperkrauti automobilio visokiu namų turtu, nes į kemperį galite pakrauti ribotą svorį. Pavyzdžiui, jeigu kemperio nuosavas svoris yra 2950 kilogramų, o bendroji masė 3500 kilogramų, vadinasi, jūs galite pakrauti 550 kilogramų. Į šį svorį įskaičiuota ir jūsų kūnų masė, įskaičiuotas ir švarus bei naudotas vanduo, esantis kemperyje. Baltijos šalyse, niekas netikrina kemperių svorio, tačiau viršsvoris gali brangiai kainuoti Šveicarijoje, Austrijoje ar kitose labai tvarkingose šalyse.

Kita vertus, suprantu keliautojus, kad juos labai vilioja kemperiuose esantys dideli garažai, prisikrauti daugybę daiktų – įsidėti dviračius, irklentes, burlentes ir visokius kitokius didelių ir mažų žmonių žaislus. Tai yra didelis kemperių privalumas, kad gali vežtis savus, tvarkingus dviračius.

Daugelis mamų klausia, kaip vežti vaikus kemperyje. Atsakymas paprastas – kiek kemperyje yra sėdimų vietų, tiek yra ir diržų. O su diržais galima pritvirtinti vaikiškas kėdutes.

Vaikams keliauti kemperiu labai patogu, nes dažniausiai kemperiai turi didelius šoninius langus, pro kuriuos galima grožėtis kelionės vaizdais. Vaikai turi stalą, ant kurio gali pasidėti knygutes ir žaislus. Salone yra šaldytuvas, kuriame visada gali būti šalto gėrimo ar skanaus, mamos pagaminto maisto, kemperyje yra ir tualetas ir dušas, kuriais galite pasinaudoti trumpam sustojus.

123rf.com nuotr./Šeimos kelionė kemperiu
123rf.com nuotr./Šeimos kelionė kemperiu

Tėvai išvydę kemperiuose esančias lovas, džiaugiasi, kad vaikai galės kelionės metu patogiai miegoti. Tačiau, atsargiai! Kelių eismo taisyklės sako, kad visi kemperyje esantys žmonės kelionės metu turi būti prisisegę saugos diržus. Vadinasi, jeigu jus sustabdys kelių policija ir ras miegantį keleivį, turėsite nemalonumų

Tačiau, kaip žinia, saugos diržai yra skirti ne policijai, o jūsų saugumui. Pasitaiko atvejų, kai į kemperio galinę dalį įvažiuoja koks nors kitas automobilis ar sunkvežimis. O kemperių sienos yra labai trapios ir dėl to smūgio metu kemperis gali smarkiai sutrumpėti. Taigi, būkite atsargūs!

Daugelis kemperių nuomos įmonių prieš kelionę reikalauja palikti kelių šimtų eurų depozitą. Kam tai reikalinga? Nuomotojai taip elgiasi dėl to, kad dauguma draudimo bendrovių draudžia kemperius su 600 eurų ar didesne franšize. Taigi, jeigu kemperiui padarysite žalą iki 600 eurų, mokės ne draudimo bendrovė, o mokėsite jūs.

Atrodo neįtikėtina, kad daugiausiai žalos kemperiui padaro nekontroliuojami vaikai. Kaip minėjau, kemperis pagamintas iš labai trapių, lengvų medžiagų. Labai lengva sulaužyti įvairias rankenėles, žaliuzes, šaldytuvus, spinteles, stalus. Vienąsyk išnuomoję kemperį šeimai su trimis vaikais, kelių savaičių kelionei, atgavome jį gerokai aplaužytą. Pasirodė, kad stalą, sulaužė penkių metų sūnus įsispyręs į jį kojomis. Tėveliams teko palikti depozitą, atlyginant padarytus nuostolius. Dėl to su kemperiu atsargiai turi elgtis ne tik vairuotojas, bet ir visi jo keleiviai.

123rf.com nuotr./Šeimos kelionė kemperiu
123rf.com nuotr./Šeimos kelionė kemperiu

Kaip pasirinkti kemperį? Ar keturiems šeimos nariams būtinai reikia keturviečio ar galima keliauti ir šešiaviečiu kemperiu? Atsakysiu paprastai: iš didelio neiškrisite. Šešiavietis kemperis yra erdvesnis, jame bus smagiau, jeigu teks viduje praleisti daugiau laiko. O juk kelionėje būna ir lietingų dienų.

Kaip pasirinkti kelionės maršrutą?

Pirmiausiai patarčiau neskubėti. Kemperis ne lenktyninis automobilis ir sunku per parą nuvažiuoti 1000 kilometrų. Net jeigu taip ir padarysite, šeimos nepradžiuginsite, o tik nuvarginsite. Rekomenduojame per parą važiuoti ne daugiau 400 kilometrų, įvertinant kad kemperių kelionės greitis dažniausiai siekia apie 100-110 km/h.

Baltijos šalyse yra daugybė vietų, kurios įdomūs ne tik tėveliams, bet ir vaikams. Pavyzdžiui, Latvijoje yra daugybė kempingų, kuriuose įrengtos vaikų žaidimo aikštelės, o kartais šalia yra ir visas atrakcionų parkas. Vaikams labai svetingas yra Ventspilio miestas, jį vejasi ir Liepoja. Daugybė žaidimų aikštelių yra Jūrmaloje bei Rygoje. O maršrutas nuo Palangos pajūriu per Kolką iki Jūrmalos patiks ir mažiems ir dideliems. Mat visą laiką kelias driekiasi prie jūros, pakeliui yra daugybė jaukių kempingų. Taip pat galima rasti nemokamų stovėjimo vietų, tereikia važiuojant įsijungti tam tikrą navigacijos programėlę.

Dar vienas maršrutas – Ryga – Sigulda – Ciesis. Tai yra nuostabūs miesteliai su pilimis, senais pastatais ant Gaujos upės kranto. Suaugusiems patiks architektūra ir gamta, vaikai linksminsis atrakcionų parkuose.

Daugybė smagių vietų vaikams yra ir Estijoje bei Lenkijoje. Taigi, gerų atostogų keliaujant kemperiais!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius