-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo slidinėjimo kurorte – COVID-19 atvejai, iš ten sekmadienį parskrido bent 30–40 lietuvių

Čekijos ir Slovakijos piliečiams, kurie neseniai lankėsi Sakartvelo slidinėjimo kurorte Gudauri, nustatytas naujojo koronaviruso COVID-19 užkratas. Iš ten sekmadienį grįžęs lietuvis nori įspėti ir kitus keliautojus, kurie laiką leido populiariame kurorte, kad šie laikytųsi saviizoliacijos.
„Mtvrali Alubali. Drunk Cherry“ restoranas Sakartvele
„Mtvrali Alubali. Drunk Cherry“ restoranas Sakartvele / „Mtvrali Alubali. Drunk Cherry“ nuotr.

Iš viso Sakartvele yra registruoti mažiausiai 33 koronaviruso atvejai, dar 637 žmonės yra karantine. Pirmadienį pranešta, kad slidinėjimo kurorte Gudauri laiką leidusiems keliautojams iš Čekijos ir Slovakijos yra nustatytas užkratas, skelbia georgiatoday.ge.

Užkratas populiariame restorane

Minėti turistai laiką Sakartvele leido kartu, jie abu – iš tos pačios keliautojų grupės, kuri kurorte lankėsi kovo 4–9 dienomis. Jie blogai pasijuto grįžę į savo gimtąsias šalis, ten jiems diagnozuota liga.

„Turistai nerodė jokių simptomų būdami Sakartvele. Jie pasielgė pilietiškai ir informavo mus apie užkratą, o tada mes pradėjome atrinkti vietas, kur jie lankėsi, ir žmones, su kuriais jie turėjo kontaktų“, – teigė Ana Kasradzė iš Sakartvelo Nacionalinio ligų kontrolės centro.

Gudauri restoranas „Mtvrali Alubali. Drunk Cherry“ sekmadienį vakare pranešė užsidarantis, nes čia dažnai lankėsi užsikrėtusieji COVID-19. Dviem darbuotojams yra pakilusi temperatūra, jie paguldyti į ligoninę. Restoranas įspėja, kad visi, kurie čia lankėsi pastarosiomis dienomis, turėtų pasikonsultuoti su medicinos įstaiga.

123rf.com nuotr./Gudauri slidinėjimo kurortas
123rf.com nuotr./Gudauri slidinėjimo kurortas

Iš Gudauri slidinėjimo kurorto sekmadienį į Lietuvą grįžo ir lietuvis Vytautas. Atgal namo jis grįžo oro bendrovės „Wizz Air“ lėktuvu, kartu dar skrido apie 30–40 lietuvių iš to paties kurorto.

„Baras, kurio darbuotojai dabar jau serga, vienas populiariausių, ir žinau, kad ne vienas lietuvis ten lankėsi“, – laiške 15min rašė jis.

Nori perspėti kitus keleivius

Grįžęs į Lietuvą Vytautas užsidarė į saviizoliaciją, tačiau nerimauja, kad kiti keliautojai nesielgs taip pat. „Kalbėjomės lėktuve – nebuvo nė vieno, kuris planuotų izoliuotis, – rašė jis. – Likusieji keliautojai gali būti dabar ligos nešiotojais.“

Sakartvelas nebuvo įtrauktas į padidintos rizikos šalių sąrašą, iš kur grįžus jau praėjusią savaitę reikėjo laikytis saviizoliacijos. Pirmadienį paskelbus karantiną, tai 14 dienų saviizoliacija privaloma iš bet kurios koronaviruso paveiktos šalies grįžusiems žmonėms.

Vyras rašė esą niekas neinformavo, jog reikia būtinai užsidaryti į izoliaciją – ir lėktuve buvo kalbama apie tai, kad esą to turi imtis tik grįžtantieji iš padidintos rizikos šalių.

Dabar grįžęs namo ir išgirdęs paskutines naujienas iš Sakartvelo vyras mėgino informuoti ir valdžios institucijas apie galimai lietuvių keliautojų parsivežtą pavojų – kad šios susisiektų su jais ir įspėtų, kaip elgtis.

„Bandžiau su NVSC susisiekti, tačiau tai neįmanoma nė vienu iš 4 telefonų, el. paštas sugrįžo atmestas jų serverio. Gal jūsų paskelbta naujiena pasieks nors dalį žmonių, kurie slidinėjo Gudauri kurorte, ir taip užkirsime kelią galimam dar vienam viruso plitimo keliui“, – laiške rašė 15min skaitytojas.

Pajutus ligos simptomus į medikus pagalbos reikia kreiptis telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Pirmadienį visoje Lietuvoje įvestas karantinas. Jo metu su retomis išimtimis užsieniečiams draudžiama atvykti į Lietuvą, uždaromos daugelis parduotuvių, neveikia mokyklos, darželiai ir universitetai.

Siekiant sulėtinti viruso plitimą, Sveikatos apsaugos ministerija ragina žmones maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Visame pasaulyje nuo koronaviruso jau mirė daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, daugiausia aukų – Kinijoje ir Italijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius