Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžios saldžios Kalėdos Kaune: Rotušės aikštėje jau išdygo „morenginė“ žaliaskarė

Pandemijai pakeitus šventinius planus, viena laukiamiausių kalėdinių tradicijų į Kauną sugrįš nauju formatu – nuotaikingas eglutės įžiebimo renginys „Saldžios saldžios Kalėdos Kaune“ šiemet keliasi į TV ekranus. Likus dviem dienom iki 25 metrų aukščio „morenginės“ Kalėdų eglės įžiebimo, šventinio medžio ir cukrinės pasakos kūrėja pristatė šių metų idėją. Rotušės aikštėje verda intensyvūs darbai.
Kauno Kalėdų eglė
Kauno Kalėdų eglė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Metai buvo sudėtingi, tačiau jie išmokė mus prisitaikyti prie situacijos ir nuolat ieškoti naujų sprendimų. Žinau viena – karantinas neatims iš mūsų gražiausių žiemos švenčių. Kaip ir kasmet, Kauno eglė bus unikali. Labai kviečiu saugiai ir jaukiai eglutės įžiebimą stebėti namuose. Pagrindinis Kauno Kalėdų akcentas Rotušės aikštėje lauks iki pat Trijų karalių šventės, tad neskubėkime ir pasimėgaukime šiuo laikotarpiu. Visiems linkiu ramių ir saldžių švenčių“, – sakė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Pasak Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Agnės Augonės, nors daug kam Kalėdos šiemet bus kitokios, svarbu išlaikyti šeimyniškumo jausmą. Taip, Kalėdų miestelis, mugė Rotušės aikštėje nešurmuliuos, tačiau šventinę nuotaiką paprašyta kurti aplinkinių kavinių, barų bei restoranų savininkų. Asmeniškai pasiųstais laiškais verslininkai kviečiami prisidėti išpuoštais langais bei vitrinomis ir saugia prekyba maistu išsinešti, pagal šių dienų ribojimus bei reikalavimus.

Tad tikimasi, kad kauniečiai bei miesto svečiai, atvykę pasigrožėti Kalėdų eglute, turės progos pasimėgauti ir nuo šiuo prieššventinio laikotarpio neatsiejamais skanėstais bei šiltais gėrimais.

Šalia kalėdinės žaliaskarės vienas namelis vis dėlto išdygs – tai bus Kalėdų Senio rezidencija. Deja, į ją užsukti neleis karantino ribojimai.

Šiemet visos pramogos, anot A.Augonės, kelsis į virtualią erdvę, kurioje vaikučiai galės, kaip ir anksčiau, rašyti laiškus Kalėdų Seneliui ar ką nors sukonstruoti kartu su savo tėveliais – tam kuriamos specialios laidos, kurios dienos šviesą turėtų išvysti lapkričio 28 dieną.

Kalėdų eglės įžiebimo šventę, kuri bus filmuojama uždaroje arenoje, be žiūrovų, transliuos LRT. Pasak A.Augonės, stengiamasi išlaikyti tą patį šventės formatą, tad ji šiemet nebus pigesnė.

Ryškiausių atlikėjų koncertas

„Tai bus šventinis koncertas, kvepiantis kalėdiniais saldumynais, morengais, įkvepiantis nuoširdumu, uždegantis kiekvieno žiūrovo vidinę ugnį. Juk tai – ne tik miesto eglės įžiebimas, bet ir žiemos švenčių laukimo nuotaika, kurią ši diena neš į kiekvienus namus“, – sako koncerto organizatoriai.

Tradiciškai eglutės įžiebimo renginyje savo kūrinius atliks garsiausios šalies scenos žvaigždės. Muzikinių hitų mašiną užkurs Saulius Prūsaitis, geriausias lietuviškas dainas į kalėdinę girliandą supins Martynas Kavaliauskas.

Šeštadienio vakarą kalėdinę dvasią per televizijos ekranus taip pat skleis Justė Arlauskaitė-Jazzu, „Saulės kliošas“, Justinas Jarutis, Jessica Shy, Monique, „The Roop“ bei Vidas Bareikis.

„Labai džiaugiuos, kad vėl galėsiu dalyvauti Kauno eglutės įžiebimo šventėje. Jau trečią kartą – labai džiaugiuosi. Smagu ir tai, kad koncerte galėsiu pristatyti kūrybinę naujieną – dainą „Savęs““, – kalbėjo J.Jarutis.

Saldžiosios Kauno eglutės įžiebimo koncerte pirmą kartą televizijos eteryje gyvai nuskambės Girmantės Vaitkutės atliekama daina „Tebūnie“ (originaliai – „Let it go“) iš populiaraus animacinio filmo „Ledo šalis“ („Frozen“). Girmantė šiame filme įgarsino pagrindinę veikėją Elzą.

„Vienas gražiausių epizodų, kai man paskambina ir pakviečia garsinti animaciją. Labai branginu šį darbą. Malonu, kad praėjau atranką ir pirmoje, ir antroje „Ledo šalies“ dalyje. Įrašai buvo siunčiami pagrindiniams autoriams, sulaukėme jų pritarimo, – pasakojo G.Vaitkutė. – Smagu, kad ši daina užkariauja mažųjų klausytojų širdis. Mano pačios dukterėčios nuolat prašo pagroti „tetos dainą“. Šeštadienį „Tebūnie“ pirmą kartą atliksiu televizijos eteryje. Šiuo metu negalime susitikti su žiūrovais gyvai, tačiau apsikeisime šventine nuotaika per televiziją – tiesiogiai iš Kauno.“

Įspūdingą koncertą vainikuos net 6 Kauno mikrorajonuose dangų nušviesiantys fejerverkai. Tad šiemet, kai daugelis žiemos šventes sutiks namuose, saldi ir jauki Kauno kalėdinė pasaka miestiečius pasieks ne tik per televizijos ekranus, bet bus matoma ir per langus bei balkonus.

Paskutiniai kalėdiniai štrichai

Dar vieną įspūdingą eglutę sukūrusiai Jolantai Šmidtienei bei jos komandai šios dienos – tikras darbymetis. Rotušės aikštėje dekoratoriai dėlioja paskutinius papuošimus ant eglės karkaso, iš „morenginių“ detalių kuria kompoziciją Rotušės aikštėje. Diena po dienos ši erdvė vis labiau primena pasakišką saldžių Kalėdų karalystę su cukriniais avinėliais ir ant žemės nuleistais debesėliais. Dekoracijos sukurtos iš aplinkai draugiškos, suyrančios, ekologiškos medžiagos izolono, kurio sunaudota apie 1000 metrų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglė

Jau šį penktadienį eglės viduje pamažu turėtų įsikurti „cukraus miestas“, kurį pagal specialų užsakymą paruošė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro studentų bei dėstytojų komanda.

„Sukursime Kalėdų eglės viduje žiemišką Kauną. Tikiuosi, miestiečiai nesuvalgys cukrinio miesto, kuris atspindės žymiausius Kauno pastatus“, – nusijuokė J.Šmidtienė.

Ji siūlo šiemet tarsi pasivaikščioti savo svajonėse. Cukrinė pasaka kurs ramaus laukimo ir vilties, o ne „holivudinę“ ir ryškiai spalvotą, kaip teigia Kalėdų eglės kūrėja, atmosferą.

„Žinote, kai žiūrite į dangų ir matote iš debesų suformuotas figūras. Tai mes norime nuleisti tuos debesėlius ant žemės. Aikštę supantys pastatai taip pat bus papuošti taip, kad kurs sniego, debesų efektą“, – teigė Kauno Kalėdų eglės ilgametė kūrėja.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Ji pripažino, kad kurti karantino metu nebuvo lengva, – teko dirbti pamainomis, mažomis grupelėmis, laikantis griežto grafiko, tačiau pandemija išmokė disciplinos, kuri leido viską atlikti laiku.

Pasak A.Augonės, šiemet Kalėdų eglei sukurti skirta apie 78 tūkst. eurų, Rotušės aikštės papuošimai atsieis apie 59 tūkst. eurų, Kalėdų eglės įžiebimo šventė – apie 60 tūkst. eurų. Ypatingomis lemputėmis nušvito ir Laisvės alėja – tam skirti 75 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius