Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalis neskirtas miegui: 8 nemokami „Muziejų nakties“ renginiai, kurių negalima praleisti

Gegužės 16-17 dienomis Europoje minima Tarptautinė muziejų naktis nėra naujiena ir Lietuvoje. Nemokamos ekskursijos, orientaciniai, edukaciniai ir pramoginiai žaidimai, per kuriuos lankytojai bus įleisti ir į iki šiol nepasiekiamas muziejų erdves, ir bus „išvaryti“ paklaidžioti po miestą – šiemet renginių tiek, kad išsirinkti įdomiausius sudėtinga.
Chaimo Frenkelio viloje per renginius netrūksta žmonių
Chaimo Frenkelio viloje per renginius netrūksta žmonių / Šiaulių „Aušros“ muziejaus nuotr.

Siūlome susipažinti su 5 „Muziejų nakties“ renginiais, dėl kurių, „Pasaulis kišenėje“ nuomone, verta atsigulti vėliau arba iš viso nemiegoti.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Valdovų rūmai
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Valdovų rūmai

1. Naktis Valdovų rūmuose, kur atgims legendos. Vilniaus senamiestį gaubia daug legendų ir padavimų. Ne išimtis ir Valdomų rūmai. Ar žinote, kiek vietų sostinėje galima pavadinti dingusiomis? Kai kurių dingimo aplinkybės primena detektyvus.

2. Kelionė po dingusį Kauną. Istorinė LR Prezidentūra šeštadienį siūlo išbandyti orientacinį pažintinį žaidimą „Dingęs Kaunas. Žaidime dalyvaujančioms komandoms teks identifikuoti ir surasti 10 objektų, buvusių tarpukario Kaune, ir ten atlikti įvairias užduotis. Laimės komanda, greičiausiai suradusi visus dingusius objektus ir atlikusi visas užduotis.Nemokamas ekskursijas Valdovų rūmų muziejuje rengiantys gidai šeštadienį nuo 16 val. papasakos ne tik tai, bet ir primins paslaptingą Šventaragio slėnio legendą ir parodys mįslingąjį Vytauto Didžiojo epochos diržą. Kuo jis ypatingas, sužinosite atėję į ekskursijas. Šeštadienio vakarą muziejus lankytojų lauks iki 23 val. Detalesnę informaciją apie ekskursijas galima rasti www.valdovurumai.lt

Dingusio Kauno žaidimo marškinėliai
Istorinės LT Prezidentūros nuotr./
„Dingusio Kauno“ žaidimo marškinėliai

Jei nespėsite surinkti ir užregistruoti komandos gegužės 16 d. – nenusiminkite. Savarankiškai atradinėti dingusį Kauną kauniečiai ir miesto svečiai galės iki pat rudens – muziejaus sodelyje iki spalio 31 dienos veiks archyvinių fotografijų paroda „Dingęs Kaunas“ iš kolekcininko Antano Burkaus rinkinio.

Daugiau informacijos apie žaidimą – www.istorineprezidentura.lt. Gegužės 16 d. muziejus dirbs nuo 15 iki 21 val.

3. Kai eksponatai užmiega, muziejus linksminasi! Būtent tai šiemet sekmadienį kviečia daryti Druskininkuose esančio M.K.Čiurlionio memorialinio muziejaus darbuotojai. Gegužės 17 d., 12-23 val., muziejuje bus kuriamos mandalos, skelbiami gražiausio genialaus Lietuvos kūrėjo, M.K.Čiurlionio, paveikslo rinkimai.

Lankytojams koncertuos Kauno styginių kvarteras ir arfa grojanti solistė Joana Daunytė, vakaro skaitymuose „Aš ir mano M.K.Čiurlionis“ vizijas, mintis, eiles, laiškus, memuarus skaitys aktorė ir režisierė Audronė Padegimaitė.

Sutemus startuos interaktyvi akcija „Kai kūriniai užmiega“. Daugiau informacijos apie programą rasite www.ciurlionis.lt

4. Į atnaujintus rūmus įženkite pirmieji. Gegužės 16-oji – ypatinga diena Plungėje. Po daugiau nei 75 metų Plungės Oginskių dvaro rūmai pasitiks lankytojus su atkurtais interjerais. Tačiau užsukusieji galės ne tik akis paganyti po vienų garsiausių Lietuvos didikų namus. Žirgyne prasidės nuotykių žaidimas „Oginskių dvaro parko labirintais“, vėliau čia bus galima sudalyvauti teatralizuotoje ekskursijoje.

Atkurtojo dvaro atidaryme koncertuos puikiai žinomi kolektyvai – Čiurlionio kvarteto, Artūro Noviko džiazo mokyklos ansambliai. O 23 val. šventę užbaigs Dominyko Vyšniausko (trimitas, fiulgerhornas) ir Arkadijaus Gotesmano pasirodymas. Daugiau informacijos www.oginski.lt

Vlado Gaudiešiaus nuotr./Kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaras Plungėje
Vlado Gaudiešiaus nuotr./Kunigaikščio Mykolo Oginskio dvaras Plungėje

5. Pasivažinėjimas tanke. Pirmąjį gimtadienį švenčiantis Istorinės ir karinės technikos muziejus šeštadienį tikisi ne tik gero oro, bet ir daugybės lankytojų. Jiems paruoštoje gimtadienio ir muziejų nakties šventėje, kaip ir priklauso tokiai vietai, netrūks technikos: vaikai galės pasivažinėti senovine karine technika ir motobrička, o tėvai tuo metu sužinos, kaip restauruoti tokias mašinas arba apžiūrėti istorines nuotraukas. Muziejaus durys atsidaro 18 val. Daugiau informacijos rasite www.retromobile.lt

6. Ekskursija, griaudint patrankos šūviams. Vytauto Didžiojo karo muziejus žada įspūdingą naktį. Šeštadienį, 18 val., iki vidurnakčio truksiančią programą pradės XVIII a. artilerijos pabūklo salvės ir Lietuvos karinių oro pajėgų orkestro koncertas. 

Jei nesate buvę greta stovinčiame karilione, ši diena – puiki proga tai padaryti. Po nemokamos ekskursijos greičiausiai visai kitaip girdėsite ir varpų muzikos koncertą „Muziejų Fantomas kariliono bokšte“. Karilionu, kaip įprasta, skambins profesorius Giedrius Kuprevičius. Pilną programą rasite čia. 

Muitinės muziejaus eksponatai – iš keliautojų konfiskuoti neleistini daiktai
Lietuvos muitinės muziejaus nuotr./ Muitinės muziejaus eksponatai – iš keliautojų konfiskuoti neleistini daiktai

7. Skanus desertas – kinologų ir jų keturkojų kolegų pasirodymai. Muitinės muziejus duris svečiams planuoja atverti šeštadienį, nuo 18 val. Lankytojai galės įsijausti į tikro muitininko darbą, apžiūrėti prie įėjimo į muziejų pastatytą muitinės mobiliosios grupės automobilį, išbandyti jame įdiegtą įrangą, pabendrauti ir nusifotografuoti su Lietuvos keliuose patruliuojančiais muitininkų ekipažo pareigūnais. 

Taip pasitobulinę jie keliaus į muziejų, kuriame tik šią naktį bus paslėptas slaptasis kontrabandinis krovinys, kurį lankytojams padės aptikti specialus muziejaus darbuotojų parengtas planas ir muziejuje išslapstytos užuominos. 

Be to, pievoje prieš muziejaus pastatą bus galima pamatyti, kaip turi elgtis idealiai dresuotas šuo ir kaip lengvai muitinės keturkojai aptinka paslėptus narkotikus.

8. Per vieną vakarą – į tris muziejus. Gegužės 16-ąją Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniuose (Chaimo Frenkelio viloje ir parke, Fotografijos muziejuje, Žaliūkių malūnininko sodyboje) numatyta programa pilna įdomybių: Fotografijos muziejuje lankytojai kviečiami „išnarstyti“ fotoaparatą ir į jį pažvelgti iš vidaus. 

Nedomina fotomenas ir fototechnika? Užsukite į Žaliūkių malūnininko sodybą, kurioje nuo 21 val. vyks ekskursija su žibintais Žaliūkių vėjo malūne. Naktipiečiams numatyta naminė duonelė, bulvės ant laužo ir žolelių arbata. O užkandus Jaunųjų technikų centro astrofizikai pakvies stebėti žvaigždes. 

Siautulingas ir madingas pramogas žada dar vienas „Aušros“ muziejaus padalinys – Chaimo Frenkelio vila ir parkas. Joje šeštadienį atidaroma po Lietuvos muziejus keliaujanti mados istoriko Aleksandro Vasiljevo kolekcijos paroda „Art deco mada (1918-1939)“. Na, o toliau – diskoteka su DJ Žvirbliu ir vaišės parko kavinėje. Kad prisivaišinę saugiai ir patogiai grįžtumėte namo, lauks naktiniai autobusai. Detalesnė informacija čia.

Jei tarp išvardintų renginių neradome sau patinkančio, užmeskite akį į visų Lietuvoje veikiančių muziejų programą, skirtą Tarptautinei muziejų nakčiai. Ją rasite specialioje „Facebook“ paskyroje. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius