Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šeši patarimai vykstantiems slidinėti į žiemos kurortus

Po dvejus metus trukusių pandeminių ribojimų lietuviai vėl aktyviai grįžta į slidinėjimo kurortus, rodo portalo draudimas.lt statistika. Palyginti su 2021 m., kai vykstančių slidinėti užsienin sumažėjo net 95 proc., praeitą žiemą keliaujančių slidinėti srautai augo 23 proc., o šiemet – dar 26 proc. Draudimo specialistai atkreipia dėmesį, kad vykstantiems slidinėti verta žinoti keletą svarbių dalykų, padėsiančių sklandžiau pasimėgauti žiemos atostogomis svetur.
Slidinėjimas
Slidinėjimas / „Gettyimages“ nuotr.

Draudimo portalo duomenimis, populiariausios slidinėjimo kryptys tradiciškai išlieka Lenkija, Italija, Slovakija, Šveicarija, Prancūzija, Austrija ir Gruzija. Pagal draudimo sutartyse nurodomas kelionių kryptis beveik trečdalis (31 proc.) Lietuvos slidinėtojų pasirenka kaimyninę Lenkiją, ketvirtadalis (24 proc.) – Italiją, dar 23 proc. – Slovakiją ir 17 proc. – Austriją.

„Augančius keliautojų srautus į užsienio slidinėjimo kurortus gerai atspindi kelionių draudimo sutarčių skaičius – nemaža dalis slidinėjimo bazių tikrina lankytojus, ar jie yra apsidraudę, – pasakoja Donata Norkuvienė, portalo draudimas.lt vadovė. – Tokios žiemos sporto šakos kaip slidinėjimas arba čiuožimas snieglentėmis, deja, neretai susijusios su nelaimingais atsitikimais, todėl siekiant sušvelninti jų sukeliamą žalą patartina pasirūpinti draudimo apsauga.“

„Gettyimages“ nuotr./Slidinėjimas
„Gettyimages“ nuotr./Slidinėjimas

Draudimo įvykių statistika rodo, kad dažniausiai slidinėtojus nesėkmingai kritus persekioja kelio sąnarių bei raiščių, taip pat – pečių ir krūtinės traumos. Be to, neretai sužeidimų priežastimi tampa kiti slidinėtojai, kai susiduria su aplinkiniais. Tokių įvykių metu patiriama lengvesnių ar sunkesnių traumų, taip pat – lūžta slidės ar snieglentės, apgadinamas kitas sporto bazių turtas.

D.Norkuvienė atkreipia dėmesį, kad išvykstant slidinėti patartina pasirūpinti visapusišku draudimu, apimančiu visas kelionėje aktualias rizikas, tokias kaip nelaimingų atsitikimų ar kelionės nutrūkimo, civilinės atsakomybės. Teisingai pasirinkus draudimo sumas, jų pakaks ne tik pirmajai pagalbai, bet ir sudėtingesniam gydymui bei reabilitacijai, padengti žalą netyčia kliudžius ir sužalojus kitą asmenį bei jo turtą. Draudimo ekspertės teigimu, paprastai šalia slidinėjimo bazių medicininę pagalbą teikia privačios gydymo įstaigos, kurių paslaugos kainuoja brangiau. Be to, nemaža nelaimingų atsitikimų dalis įvyksta slidinėjimo trasų vietose, iš kurių susižeidusieji gali būti pargabenti tik sraigtasparniu – tokiais atvejais medicininių išlaidų suma gali siekti 10 tūkst. Eur ir daugiau.

Išvykstant slidinėti patartina pasirūpinti visapusišku draudimu, apimančiu visas kelionėje aktualias rizikas.

Tarp šio sezono naujovių – slidininkų civilinės atsakomybės draudimas Italijoje

Šį sezoną aktyvaus žiemos sporto mėgėjai turi prisiminti keletą svarbių aspektų. Draudžiantis labai svarbu nurodyti, jog vykstama slidinėti – tai padeda tiksliau įvertinti kelionės metu tykančias rizikas ir sutartyje numatyti būtinos pagalbos suteikimą.

Kita svarbi naujovė – nuo 2022 m. pradžios Italijoje slidininkai privalo turėti civilinės atsakomybės draudimą. Šios draudimo paslaugos būtinumą italai vertina panašiai kaip vairuotojų civilinės atsakomybės draudimą keliuose, mat daugelio nelaimingų atsitikimų metu padaroma nemenkos žalos kitų žmonių sveikatai bei turtui, nukenčia ir slidinėjimo bazių inventorius. Siekiant išvengti situacijų, kai keliautojai neišgali iš karto padengti dėl jų kaltės atsiradusią žalą, italai iš anksto reikalauja privalomojo civilinės atsakomybės draudimo.

Kad keliautojams būtų lengviau teisingai apsidrausti prieš išvykstant slidinėti bei užsitikrinti draudimo išmoką nelaimingo atsitikimo atveju, D. Norkuvienė dalinasi keliais svarbiausiais patarimais.

  1. Prieš išvykdami į kelionę būtinai pasitikrinkite, kokie reikalavimai keliami turistams svečioje šalyje. Kuo turtingesnė šalis (pvz., Šveicarija, Austrija arba Italija), tuo didesnėmis sumomis reikia draustis, kad jų pakaktų visais gyvenimo atvejais, net gelbėti sraigtasparniu, atlikti chirurgines operacijas ar ilgai slaugyti.
  2. Įsitikinkite, kad turite visapusišką kelionių draudimą su įtrauktu civilinės atsakomybės draudimu. Sudarydami draudimo sutartį, tiksliai nurodykite kelionės tikslus – tai padės užsitikrinti, kad visais draudiminiais atvejais bus suteikta visapusiška pagalba ir draudimo apsauga. Prisiminkite, kad Italijoje slidininkams civilinės atsakomybės draudimas yra privalomas, o už jo neturėjimą gresia bauda.
  3. Vykdami slidinėti, nesinaudokite ne turistams skirtomis slidinėjimo trasomis (off road) – jei nelaimingas atsitikimas įvyktų tokioje trasoje, draudimo apsauga negalios ir teks iš savo kišenės padengti visas išlaidas.
  4. Slidinėjimo metu nevartokite alkoholio, narkotinių ar toksinių medžiagų – apsvaigusiems draudimo apsauga netaikoma. Taip pat visada laikykitės instrukcijų – nepagrįsta rizika ir tyčiniai veiksmai nelaikomi draudiminiais įvykiais.
  5. Atkreipkite dėmesį, kad kelionės draudimo išlaidų suma turi apimti ir susirgimo Covid-19 riziką. Pandemija dar nėra pasibaigusi ir kiekviena šalis bet kuriuo metu gali savarankiškai priimti sprendimą dėl susirgusiųjų izoliacijos. Jūsų draudimo sutartis turi numatyti ir šią riziką, o draudimo sumos turi pakakti 1–2 savaičių izoliacijos išlaidoms padengti.
  6. Palyginkite skirtingų draudimo bendrovių kainas ir sąlygas, kad įsitikintumėte, jog draudimo suma ir taisyklės atitinka jūsų kelionės pobūdį ir poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius