Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šis Lenkijos kaimas laikomas gražiausiu šalyje: čia gėlėmis išpuošti visi pastatai

Nedidelis senovinis Zalipie kaimelis pietryčių Lenkijoje neabejotinai yra viena iš svarbiausių šalies turistinių vietų. Ne todėl, kad jame yra penkių žvaigždučių viešbučių ar masyvių stiklinių pastatų, bet priešingai – dėl mažų medinių namelių, nudažytų ryškiausiomis spalvomis.
Zalipie kaimas Lenkijoje
Zalipie kaimas Lenkijoje / 123RF.com nuotr.

Ši graži tradicija prasidėjo daugiau nei prieš šimtmetį, kai kiekviena Zalipie kaimo gyventoja pradėjo dažyti savo namus gėlių motyvais, norėdama paslėpti tam tikrus trūkumus, rašoma „Unusual Places“. O kadangi moterys neturėjo profesionaliai pagamintos įrangos, teptukus gamino pačios, naudodamos karvių uodegų plaukus. Kaip ir pačius dažus, moterys naudojo riebalus iš savo gaminamų koldūnų.

Labai svarbu tai, kad kiekvienais metais visos moterys turėdavo iš naujo perdažyti savo žavingus piešinius. Tai jos darydavo po Kristaus kūno šventės, kai nebūdavo taip užsiėmusios ūkio darbais.

Ilgainiui šis džiaugsmingas ir unikalus įprotis buvo perduodamas iš kartos į kartą. Be to, moterys rado įkvėpimo gamtoje ir vietiniame folklore, todėl jų paveikslai tapo didesni ir spalvingesni.

Viena moteris buvo labai apsėsta šios tradicijos. Jos vardas Felicja Curylowa (1904–1974 m.). Ji išpuošė kiekvieną savo trijų miegamųjų namo sieną. Po jos mirties gražusis namas buvo paverstas muziejumi. Dabar tai yra nemažas turistų traukos centras.

Šiuo metu Zalipie laikomas vienu vaizdingiausių Lenkijos kaimų. Tačiau, nepaisant jo grožio ir unikalių tradicijų, šio kaimo turistai neužplūsta.

Kelionė ten yra ne tik puikus būdas pabėgti nuo įtempto didžiųjų miestų ar miestelių gyvenimo, bet ir geras, atpalaiduojantis būdas tiesiog mėgautis gyvenimu ir menu.

123RF.com nuotr. / Zalipie kaimas Lenkijoje
123RF.com nuotr. / Zalipie kaimas Lenkijoje

Kitaip tariant, Zalipie galima laikyti didžiuliu paveikslu, kupinu spalvų, gyvybės ir istorijos. Ištapytas visas kaimas – net šunų būdos ar seni fontanai, jau nekalbant apie tvoras, langus ir vidaus sienas.

Zalipie galima laikyti didžiuliu paveikslu, kupinu spalvų, gyvybės ir istorijos.

Pavasaris yra pikus metas aplankyti Zalipie, nes šiuo sezonu nuo 1948 m. kaime vyksta svarbus konkursas – dažytų namelių konkursas arba „Malowana Chata“. Jis prasidėjo pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, vietos valdžiai bandant paslėpti karo padarytą žalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius