Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Stintų gausa džiugina žvejus: kiek jos kainuos Palangos šventėje?

Ši žiema kaip niekad lepino stintų žvejus: žuvys pasirodė kur kas anksčiau ir stebino gausa. Nors turgavietėse jų kaina vis krenta, abejojama, ar savaitgalį ūšiančioje Palangos stintos šventėje agurkais kvepianti žuvis pigs.
„Palangos stintos“ šventėje
Kurorte šurmuliuoja „Palangos stinta“ / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Nors šiomis dienomis vėjui pasisukus žvejų Smiltynėje – vos vienas kitas, o jų kibirai – tušti laimikio, stintų turgavietėse netrūksta. Ši žiema lepino laimikiu žvejus. Juokauta, kad stintos kibo ir be masalo.

Stintų ir prekeivių – rekordiškai daug

Klaipėdos turgavietėse stintų kilogramas kainuoja nuo 3,5 eurų, stambesnių stintų kilogramas kainuoja ir 5 eurus.

„Šiemet tikrai jos daug buvo. Nepritrūko. Tikėtina, kad pavasarį, kai žuvies bus dar daugiau, kaina galėtų dar kristi“, – svarstė Naujojo turgaus direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Mickus. Sezono pradžioje, gruodį, stintų kilogramas siekė ir 10 eurų.

Stintų atsargomis šiemet pasirūpino ir Palangos stintos šventės prekeiviai. Jų savaitgalį šurmuliuosiančioje šventėje bus rekordiškai daug – beveik 400.

Palangos stintų šventė pačių verslininkų buvo surengta pagyvinti žiemos sezoną kurorte. Ilgainiui ji taip išaugo, kad tapo vienu ryškiausių renginių, pranokstančiu ir kurorto sezono atidarymo šventę.

Prieš kelerius metus šventės rengėjai buvo tikrai išsigandę, kad stintos šventė galėjo likti... be stintos. „Buvo iškilusi reali rizika turėti šventę be jos esmės. Verslas pasimokė, dabar pradeda kaupti atsargas, kai tik pasirodo pirmosios stintos prie Liepojos ar Kuršių marių. Šie metai itin turtingi stintomis, dominuoja didstintės, didesnės, riebesnės, pilnos ikrų. Stintų tikrai netrūks“, – prognozavo vienas šventės rengėjų Nerijus Stasiulis.

Stintų šventė – šansas užsidirbti

Tačiau šventės organizatoriai nedrįso spėlioti, kiek savaitgalį Palangoje galėtų kainuoti kepta stinta.

K.Bakūno nuotr./„Palangos stintos“ šventėje
K.Bakūno nuotr./„Palangos stintos“ šventėje

„Tai paklausos ir pasiūlos dėsnis. Ši šventė – proga kurorto verslui žiemą įkvėpti to tyro ekonomikos gurkšnio, užsidirbti ir laukti sezono. Tas vienas euras už vieną stintą – tarsi bilietas į šventę, kuri yra nemokama, kur dar ir automobilių statymas nieko nekainuoja. Tas vienas euras reikšmingas ir kavinei, ir žvejams. Proga užsidirbti. Juk jei norima pigios žuvies, galima važiuoti į turgų. Galų gale – ateiti ant Palangos tilto ir palaukti, kol žvejys trauks „keselį“ su žuvimi. Tada gal ir visą kilogramą už 2 eurus galima nusipirkti, jei pasiseks”, – kalbėjo palangiškis.

Jis pastebėjo, kad praėjus šventei stinta paprastai atpinga visur.

Kurorto verslininkai įgudo, kaip pasirūpinti stintų atsargomis. Greitai užšaldžius nevalytas stintas, šių žuvų vėliau galima pasiūlyti klientams visus metus.

Prekeiviams J.Basanavičiaus gatvės nepakaks

Šventės organizatoriai jau giriasi šiemet sulauksiantys rekordinio skaičiaus prekeivių. Pamačius, kad jie visi netilps ilgojoje J.Basanavičiaus gatvėje, nuspręsta išplėsti geografiją. Vytauto gatvėje šiemet šurmuliuos tautodailininkų kermošius, o J.Basanavičiaus gatvė palikta prekeiviams šviežiomis, keptomis, rūkytomis ar marinuotomis stintomis. Prekeivių laukiama ir iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Rusijos, Ukrainos.

A.Jašinskienė/15min.lt nuotr./Į stintų šventę Palangoje suvažiuoja tūkstančiai svečių
A.Jašinskienė/15min.lt nuotr./Į stintų šventę Palangoje suvažiuoja tūkstančiai svečių

Dėmesys bus skiriamas ir tautiniu paveldu pripažintam žemaitiškam kastiniui. Viename gatvės kiemelyje bus galima ne tik paragauti, bet ir sužinoti, kaip tradicinis kastinys gaminamas.

Šeštadienio vakarą vainikuos pajūryje uždegta didžiulė medinė stinta.

„Pagal automobilių srautą, eismo tvarkymo schemas, prekybininkų, viešbučių duomenis, dabar matome, kad tai pati didžiausia šventė Palangoje. Tai galimybė tris dienas pailsėti, susitikti draugus, pabūti šurmuly, pavaikščioti pajūriu, galų gale paragauti stintos“, – šypsojosi N.Stasiulis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius