Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

Stipriai nusekęs Dusios ežero vanduo atvėrė plačią smėlėtą pakrantę

Du paskutiniai sausringi metai ir besniegė žiema stipriai „nualino“ Dusios ežerą, per šį laikotarpį vandens lygis nukrito 60 cm. Atsivėrusiu smėlėtu paplūdimiu, kurio plotis vietomis siekia 5 metrus, žingsniuoja vis daugiau parko lankytojų. Stipriai nuseko vanduo ne tik Lietuvos upėse, bet ir balinių vėžlių gyvenamose sekliose kūdrose bei pelkėse, skelbia Metelių regioninio parko direkcija.
Smėlėta Dusios ežero pakrantė, 2020 04 30
Smėlėta Dusios ežero pakrantė, 2020 04 30 / Metelių regioninio parko direkcijos nuotr.

Kasmet pavasarinio ledo ir sniego tirpsmo vanduo pakeldavo Dusios ežero vandens lygį 15-32 cm aukštyn ir taip atstatydavo šiltuoju metų laiku prarastas vandens atsargas. Šiemet per vasarį ir kovą keletu centimetrų pakilęs vandens lygis jau pradėjo kristi.

Tikėtina, kad metų pabaigoje Dusios ežero vandens lygis priartės prie matuoklės 0 cm ribos. Tokią tendenciją rodo 2003 ar 2009 metų duomenys, kai vidutinis balandžio mėnesio vandens lygis buvo 9 cm žemesnis nei šiemet. 2003 metais metinis kritulių kiekis buvo mažesnis, o 2009 – didesnis nei daugiametis vidurkis.

Pastarųjų kelių metų hidrologinė situacija rodo, jog klimato krizė yra reali problema jau šiandien. Ateičiai klimatologai prognozuoja, jog sausros ir stiprios liūtys taps vis dažnesnės, kaip ir kiti ekstremalūs atmosferiniai reiškiniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius