-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sudetų regiono urvai – iššūkis net drąsiausiems

Lenkijos teritorijoje esanti Sudetų kalnų dalis nepasižymi ypatingai aukštomis viršūnėmis, tačiau šis regionas yra ypač mėgiamas kalnų turistų ir keliautojų. Jame žygeiviai ne tik lipa į aukščiausią Sudetų kalną – Snežką (1602 m), bet ir leidžiasi į čia esančius urvus. Dalis jų atviri ir visiškai nepatyrusiems turistams, tačiau į kitus urvus eiti be specialaus pasirengimo labai pavojinga.
Sudetų urvai ir jų tyrinėtojai
Sudetų urvai ir jų tyrinėtojai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Regiono įžymybė – kalinių atrastas urvas

Didžiausias ir ilgiausias Sudetų krašto urvas vadinamas Lokio vardu. Apie jį žmonės išgirdo tik prieš 50 metų. 1966 m. kaliniai su prižiūrėtojais ieškodami naudingų iškasenų vykdė sprogdinimo darbus.

Po vieno iš sprogimų prieš jų akis atsivėrė anga. Pašvietę į vidų vyrai pamatė daugybę kaulų.

Po vieno iš sprogimų prieš jų akis atsivėrė anga. Pašvietę į vidų vyrai pamatė daugybę kaulų. Kalnakasiai pamanė atradę masinę kapavietę.

Po kelių dienų atvykę specialistai nustatė, kad tai ne žmonių, o priešistorinių gyvūnų kaulai. Didžioji jų dalis – lokių. Nuo šių radinių ir kilo urvo pavadinimas. Jis gavo Lokio urvo vardą.

Trasos vaikams ir patyrusiems speleologams

Dalis Lokio urvo yra puikiai pritaikyta eiliniams turistams. Tiesiai virš įėjimo sumūrytas lankytojų centras ir mažas muziejus. Čia yra eksponuojamas ir vienas iš daugybės atrastų lokio skeletų.

Trasą galima pasirinkti pagal savo pajėgumus. Mažiesiems ir silpnesniems lankytojams rekomenduojamas pasivaikščiojimas grįstu takeliu ir apšviestomis salėmis.

Daugiau nuotykių ištroškusieji gali išbandyti keleto valandų ekstremaliąją trasą. Tam jau bus reikalingi specialūs kostiumai, šalmai ir batai. Tačiau viską galima gauti tiesiog pačiame lankytojų centre. Tiesa, eiti šia trasa rekomenduojama tik įsitikinus idealia savo sveikatos būkle ir nebijant uždarų erdvių.

Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sudetų urvai ir jų tyrinėtojai
Vidmanto Balkūno/15min.lt nuotr./Sudetų urvuose

Neturistiniai urvai – tik profesionalams

Urvų tyrinėtojai, turintys patirties, taip pat turi kur save pamaloninti Sudetų krašte. 

Tokiose vietose judėti tenka, kaip sako speleologai, „pasistumiant šonkauliais“. Šis posakis reiškia, kad šliaužti teks vieną ranką ištiesus į priekį, o antrąją atmetus atgal.

Šiame regione yra keletas neužtvertų urvų, tačiau juose saugiai judėti sugeba tik profesionalūs speleologai.

Būtent „judėti“, o ne „eiti“, „kabarotis“ ar „leistis“. Kai kuriuose iš jų vietos yra tiek, kad ten neįmanoma ne tik atsistoti, bet ir eiti keturpėsčiam. Tokiose vietose slinkti tenka, kaip sako speleologai, „pasistumiant šonkauliais“.

Šis posakis reiškia, kad šliaužti teks vieną ranką ištiesus į priekį, o antrąją atmetus atgal. Taip sumažinamas pečių plotis ir tik taip įmanoma pralįsti pro kai kurias siaurumas.

Sudetų krašto urvai nepretenduoja į rekordus ar didelius iššūkius, tačiau jie kuo puikiausiai tik įspūdingam savaitgalio praleidimui. Čia požemius gali pamatyti ir išbandyti jų siaurumas tiek patys mažiausieji, tiek ir patyrę speleologai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius