Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sukurtas interaktyvus lietuviškų vietų JAV žemėlapis

Minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, sukurtas interaktyvus lietuviškų vietų Jungtinėse Amerikos Valstijose žemėlapis. Projekto „Tikslas – Amerika“ dalyviai JAV aplankė per tris šimtus vietų, susijusių su Lietuva.
Renginio akimirka
Lietuvos vėliava / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kas nežino legendinių Lietuvos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno? Dar 1933 m. jie sėkmingai perskrido Atlanto vandenyną, tačiau neaiškioiss aplinkybėmis žuvo nepasiekę Lietuvos.

Projekto „Tikslas – Amerika“ iniciatoriai – Augustinas ir Aistė Žemaičiai, Vašingtono aviacijos muziejuje rado šių Lietuvos didvyrių nuotrauką. Per 16 parų kelionę po JAV projekto autoriai aplankė 301 lietuvišką vietą, kurių koordinates ir aprašymus sudėjo į interaktyvų žemėlapį.

„Aš jau prieš 5 metus pradėjau kurti tinklapį „Gabalėliai Lietuvos“ apie lietuviškas vietas užsienyje. Viena iš tų nustebinusių vietų buvo JAV. Iš tikrųjų, galbūt lietuviškos pilys Ukrainoje, Baltarusijoje, jos yra geriau žinomos, o tuo tarpu nuostabios lietuviškos vietos, kurias sukūrė Amerikos lietuviai, kai kurios jų šimto metų, dar senesnės, yra žinomos mažai“, – pasakojo A.Žemaitis.

Projekto autorius pasakoja, kad idėja sukurti žemėlapį kilo prieš 3 metus, o dabar, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, atsirado proga sumanymą įgyvendinti.

„Baltimorės lietuvių muziejus yra įdomus tuo, kad parodo ten dalykus, pavyzdžiui, tokius kaip lietuviškai-amerikietiškus, kur, sakykim, buvo Kauno Laisvės statulos kopija, kurią jie nešdavo prie Kapitolijaus, kad protestuotų už Lietuvos nepriklausomybę, Basanavičiaus akiniai, kuriuos jis ten paliko, kai rinko aukas Baltimorėj Lietuvos nepriklausomybei“, – sakė A.Žemaitis.

Projekto dalyviai pateko į Niujorke esantį „Roosevelto“ viešbutį, kuriame dirbdamas Antanas Škėma, Niujorko lietuvių pasakojimu, sukūrė autobiografiniais motyvais paremtą knygą.

Pačioje Manhatano širdyje – lietuviškas pastatas, buvęs „Susivienijimo lietuvių Amerikoje“ štabas. Jis siekė tapti alternatyva lietuviškoms katalikų parapijoms. Dabar pirmame aukšte veikia lietuviška galerija, antrame – senoviškai įrengti kabinetai, rūsyje – turtingas archyvas.

„Yra Niujorko atsimainymo lietuvių Bažnyčia, kuri pasižymi tuo, kad ji statyta pokariu, architektų, priverstų bėgti iš Lietuvos, ir jie ten bandė sukurti tai, ko net nebuvo Lietuvoje, tai yra tautinį modernų lietuvišką stilių“, – kalbėjo A. Žemaitis.

Krepšinio gimtinėje – Springfilde, Kamuolio formos muziejuje, atmenami žymiausi visų laikų pasaulio krepšininkai, tarp jų lietuviai: Arvydas Sabonis ir Šarūnas Marčiulionis. A.Sabonio citata puošia įėjimą, Š.Marčiulionio marškinėliai pakabinti tarp geriausių įžaidėjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius