-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sumaištis oro uostuose: ekspertai pataria, kaip šią vasarą išvengti vėlavimų, trikdžių ir eilių

Pastarosiomis savaitėmis vasaros kelionių sugrįžimą temdė kelionių chaosas, dėl kurio keleiviai buvo sunerimę ir pasimetę. Tūkstančiams žmonių teko kovoti su iki 3 valandų trunkančiomis eilėmis oro uostuose, vėlavimais ir tūkstančiais atšauktų skrydžių į daugelį Europos miestų, rašoma „Euronews“.
Eilės oro uoste
Eilės oro uoste / 123RF.com nuotr.

Oro linijų bendrovės ir oro uostai susiduria su darbuotojų trūkumu, todėl yra priversti mažinti reguliariųjų skrydžių skaičių.

Aviacijos darbuotojai taip pat jaučia darbuotojų trūkumo poveikį ir dabar daugelis iš jų grasina streikais dėl prastų darbo sąlygų, užmokesčio ir saugumo. Jungtinėje Karalystėje streikai taip pat paveikė traukinių bendroves, dėl kurių sustojo geležinkelio paslaugos.

Ketvirtadienį buvo uždaryta pusė JK geležinkelių tinklo, nes dešimtys tūkstančių darbuotojų dalyvavo streike.

Dabar, kai daugelio Europos oro linijų ir oro uostų darbuotojų ketina dalyvauti tolesnėse protesto akcijose, o personalo trūkumo problemos nelabai sprendžiamos, chaosas ir toliau tęsis įtempto vasaros sezono metu.

Ką galite padaryti, kad sumažintumėte vėlavimo riziką, kai oro uostai yra šio chaoso epicentre?

Kada turėčiau atvykti į oro uostą?

Jungtinės Karalystės kelionių ekspertas Simonas Calderis ITV laidai „Good Morning Britain“ gegužės mėn. sakė, kad oro uostų problemas didina nerimaujantys keleiviai, į skrydžius atvykstantys keliomis valandomis anksčiau.

123rf.com nuotr. / Aviacijos saugumo patikra oro uoste
123rf.com nuotr. / Aviacijos saugumo patikra oro uoste

„Tai skamba visiškai beprotiškai, bet labai daug šių eilių sudaro žmonės, kuriems skrydis numatytas 10 val. ryto, o jie atvyksta 5 val. ryto“, – sakė jis.

Tai reiškia, kad keleiviai, kurie atvyksta per aviakompanijos nurodytą laiką, dabar atsiduria eilėse, kuriose daugėja per anksti atvykusių keleivių.

Mančesterio oro uostas pradėjo klientų kampaniją, kurios metu keleiviai raginami atvykti likus 3 valandoms iki skrydžio, o ne anksčiau.

Oro uosto laikinasis vykdomasis direktorius Ianas Costiganas pridūrė, kad „oro uostas prašo keleivių neatvykti anksčiau, nes jie negalės užsiregistruoti pas savo oro linijų bendroves, todėl terminaluose gali tekti be reikalo laukti“.

Dauguma oro uostų yra įsitikinę, kad eilės prie saugumo patikros postų sumažės per ateinančius kelis mėnesius, nes prasidės didelės įdarbinimo akcijos. Tačiau gegužės 6 d. bendrame „ACI Europe“ ir Oro uostų paslaugų asociacijos (ASA) pareiškime perspėjama, kad antžeminio aptarnavimo problemos gali išlikti ilgiau.

123rf.com nuotr. / Aviacijos saugumo patikra oro uoste
123rf.com nuotr. / Aviacijos saugumo patikra oro uoste

Ką galima įsidėti į rankinį bagažą?

Oro uostų vadovai taip pat prašo keleivių, kurie galbūt jau seniai neskraido lėktuvu, iš naujo susipažinti su saugumo taisyklėmis.

Europos oro uostų taisyklėse nustatyta, kad keleiviai privalo užtikrinti, jog visi rankiniame bagaže esantys skysčiai, geliai ir pastos neviršytų 100 ml ir būtų supakuoti į vieną permatomą uždaromą maišelį, kad galėtų praeiti pro oro uosto saugumo skenerius.

Taip pat reikia ištuštinti kišenes, o didelius elektros prietaisus išimti iš rankinio bagažo ir sudėti į dėklą.

„Atmestų krepšių patikra gali vidutiniškai užtrukti 12 minučių, o tai padauginus iš tūkstančių skrendančių keleivių reiškia, kad teks ilgai laukti“, – sakė I.Costiganas.

Jei norite išvengti eilės užlaikymo, geriausia įsitikinti, kad įvykdėte visus šiuos reikalavimus, prieš pradedant dėti daiktus į dėklą prie saugumo posto.

123rf.com nuotr. / Lagaminas
123rf.com nuotr. / Lagaminas

Kada oro uostai yra labiausiai užimti?

Klaidingai manoma, kad ankstyvas skrydis yra geras būdas išvengti didžiausių oro uosto eilių.

Iš tikrųjų didžiausios eilės Mančesterio, Birmingamo ir Lidso Bradfordo oro uostuose susidaro anksti ryte – maždaug nuo 4 iki 7 val. ryto.

Jorkšyro Lidso Bradfordo oro uosto atstovas spaudai „Leeds Live“ sakė, kad didžiausios eilės prie saugumo postų susidaro piko metu, t. y. nuo 4 iki 8 val. ryto ir nuo 13 iki 16 val.

Paprastai oro uostuose keleivių srautas taip pat padidėja nuo penktadienio iki pirmadienio. Taip yra dėl savaitgalio poilsinių kelionių ir kelionių į darbą ir atgal.

Ar turėčiau atšaukti skrydį?

Jungtinės Karalystės kelionių asociacija (ABTA) patarė žmonėms neatšaukti savo skrydžių, nepaisant oro uostuose tebesitęsiančio chaoso.

123RF.com nuotr. / Lėktuvas
123RF.com nuotr. / Lėktuvas

„Nors labai apmaudu, jei skrydis vėluoja arba yra atšaukiamas, turite teisę į pakaitinį skrydį arba pinigų grąžinimą, be to, daugeliu atvejų, kai skrydis atšaukiamas likus mažiau nei 14 dienų iki išvykimo, turite teisę į didelę kompensaciją“, – teigė asociacijos atstovas spaudai.

Jei vis dėlto atšaukiate ar atidedate kelionę, patikrinkite užsakymo sąlygas, kad įsitikintumėte, jog nepatirsite jokių nereikalingų išlaidų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius