-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika, Amerika: Niujorkas – tai ne tik Manhatanas

Dauguma galvojančių apie Niujorką turi mintyse Manhataną. Jie beveik neklysta. Tai yra centrinis ir tankiausiai apgyvendintas Niujorko rajonas, tapatinamas su pačiu miestu. Visos betoninės dangoraižių džiunglės, televizijos studijos, centrinis parkas, verslo ir finansų centrai, žymiausi pastatai yra įsikūrę Manhatane. Miesto svečiai dažniausiai ties šiuo rajonu ir apsistoja.
„Times“ aikštė
„Times“ aikštė / Vaido Mikaičio nuotr.

Bet Manhatenas yra tik vienas iš penkių Niujorko rajonų. Kiti yra Bruklinas, Bronksas, Kvinsas ir Steiteno sala. Jei jie visi būtų atskiri miestai, keturi iš jų patektų į didžiausių JAV miestų dešimtuką.

Didžiausias pagal gyventojų skaičių yra Bruklinas, anksčiau buvęs atskiru miestu.

Jame pigesnis nekilnojamas turtas ir paslaugos. Bruklinas labai įvairus etnine gyventojų sudėtimi. Emigravusieji iš Sovietų Sąjungos čia irgi turi savo rajoną vadinamą – Braitono Byču.

Jame žmonės kalba rusiškai, tad mėgstantys šią kalba gali čia atvykti ir pasijusti kaip namie. Braitono Byče dirba rusakalbiai gydytojai, advokatai, odontologai, kurių paslaugos orientuotos į angliškai nekalbančius „amerikiečius“, nelegalus ar amerikietiškų kainų neįkandančius klientus.

Čia gyvenantys vyresni rusakalbiai nesimoko anglų kalbos, nuolat dūsauja dėl SSRS iširimo ir keikia JAV. Bet kraustytis į Rusiją nė vienas nepageidauja ar neturi ūpo.

Bronkse ir Kvinse gyvena vidutines ir mažesnes pajamas gaunantys amerikiečiai. Tačiau būtent Bronkse yra vienas žymiausių JAV zoologijos sodų.

Vaido Mikaičio nuotr./Centriniame Niujorko parke miestiečiai sportuoja ir pramogauja
Vaido Mikaičio nuotr./Centriniame Niujorko parke miestiečiai sportuoja ir pramogauja

Steiteno saloje daugiausiai statomi nuosavi namai. Čia gyvena didesnes pajamas gaunantys amerikiečiai, nenorintys gyventi Manhateno džiunglėse.

Pasirodė kaip miestas iš pasakos

Bet palikime ramybėje kitus rajonus, jie ne tokie reikšmingi svečiams. Kol kas pasilikime Manhatane, nes čia yra Niujorko širdis. Ir ne tik Niujorko. Manhatanas apskritai yra pasaulio komercinis, kultūrinis, bei finansinis centras.

Pilnas studentų autobusas visuotinai aiktelėjo. Mums, lietuviukams, tas vaizdas pasirodė kaip iš pasakos.

Jame yra visame pasaulyje žinomų teatrų, muziejų, universitetų. Jei Manhatanas būtų atskiras miestas, jis būtų šeštas pagal dydį JAV.

Pirmą kartą atvykau į JAV dar būdamas studentas. Nusileidau Naujajame Džersyje esančiame oro uoste. Lijo lietus ir žaibavo. Tada autobusu vykau į Manhataną. Buvo naktis ir autobusui išvažiavus į atvirą vietą, kitapus Hadsono upės esančio naktinio Manhatano vaizdas prieš mane atsivėrė visu gražumu.

Vaido Mikaičio nuotr./„Times“ aikštė
Vaido Mikaičio nuotr./„Times“ aikštė

Pilnas studentų autobusas visuotinai aiktelėjo. Mums, lietuviukams, tas vaizdas pasirodė kaip iš pasakos.

Tai buvo prie šešiolika metų, dabar laikai kitokie. Dabar bet koks pasaulio miestas jaučia reikalą pasistatyti savo dangoraižius. Ypač Rytų šalyse. Neneigsiu, stikliniai Singapūro, Bankoko, Dubajaus ar Honkongo dangoraižiai yra gražūs, tviskantys ir įspūdingi.

Bet tarp jų ir Niujorko yra vienas esminis skirtumas. Kai Niujorke jau stovėjo šios betoninės džiunglės, Lietuvoje lengvuosius automobilius galima buvo suskaičiuoti ant pirštų, o minėti Azijos miestai dar rausėsi šiukšlėse, važinėjo vežimukais, traukiamais asilų ir rankomis kasė šulinius. Tai, žinoma, metafora, tačiau mintis aiški.

Vaido Mikaičio nuotr./Rokfelerio centre čiuožykla veikia beveik iki pat vasaros
Vaido Mikaičio nuotr./Rokfelerio centre čiuožykla veikia beveik iki pat vasaros

Man Niujorko dangoraižiai su tarpukario „Empire State Building“ ir „Chrysler Building“ priešakyje atrodo tarsi gyvas kvėpuojantis organizmas. Į „Empire State Building“ pasikelti privalo visi. Tai – Niujorko simbolis. Iš jo į galingiausią pasaulio miestą reikia pažvelgti iš viršaus. Būtent, ne galima, o reikia. Kad pamatytumėte, koks jis didingas.

Niujorko dangoraižiai buvo pradėti statyti jau XIX a. pabaigoje. Todėl didžioji dauguma yra ne stikliniai ar plastikiniai, kaip dabar, o gelžbetoniniai.

Vaido Mikaičio nuotr./Čia Lietuvos vėliavai pasisekė būti įkurtai šalia JAV vėliavos
Vaido Mikaičio nuotr./Čia Lietuvos vėliavai pasisekė būti įkurtai šalia JAV vėliavos

Jau XX. a. 4-ame dešimtmetyje Manhatanas buvo dangoraižių miestas. Galima tik įsivaizduoti, ką jautė tarpukario Lietuvos emigrantas, į Niujorką atvykęs iš savo sukrypusios kaimo bakūžės su neplūkta asla ir šiaudiniu stogu. Turbūt jautėsi, kaip patekęs į kosmosą.

Vaido Mikaičio nuotr./Centrinis parkas – mėgstama poilsio vieta
Vaido Mikaičio nuotr./Centrinis parkas – mėgstama poilsio vieta

Visi sako, kad Niujorko simbolis yra Laisvės statula, stovinti Laisvės saloje. Jos karūnos spygliai simbolizuoja septynis kontinentus. Beje, kaip jums atrodo, kiek žemynų yra pasaulyje? Klausimas skamba juokingai, bet pasirodo kiekvienos šalies mokyklos gali skaičiuoti skirtingai, todėl su draugu iš užsienio galite prie bendro skaičiaus ir neprieiti.

Bet pati Laisvės statula man aštresnių jausmų nesukėlė. Gal koją kišo ilgos eilės prie kelto, po to prie statulos. Vienintelis gražus dalykas yra tai, kad nuo salos atsiveria puiki Manhateno panorama, o stovint eilėje kartais visai kokybiškai palinksmina gatvės artistai.

Automobilis – našta

Nors Manhatanas ir labai didelis rajonas, pasiklysti jame beveik neįmanoma, nes gatvės sudėliotos kvadratiniais kvartalais ir sunumeruotos. Išilgai Manhatano einantys prospektai vadinami aveniu, o skersai – strytais. Kad ir kur nuklystum, pagal gatvių numerius visada galima susigaudyti, kurioje miesto dalyje esi.

Vaido Mikaičio nuotr./Ketvirtoji aveniu
Vaido Mikaičio nuotr./Ketvirtoji aveniu

Be to, turiu pasakyti, kad vairuoti automobilį Manhatane gali tik visiški nesusipratėliai ar pižonai turistai. Eismas čia intensyvus, gatvės apkrautos, vairuotojai nervingi, parkavimas brangus.

Net 75 proc. Manhatano gyventojų  neturi automobilių, kai visose JAV šis skaičius sieka tik 8 proc. 

Jei jaučiate, kad gyvenime trūksta aštresnių pojūčių, galite išvažiuoti į Manhataną pasivažinėti dienos metu. Jei jau būtinai reikia, patariu tą daryti vėlų paros metą ir vengti tokių gatvių kaip Brodvėjus ar 5-8 aveniu.

Kur kas geriau rinktis mieste puikiai išvystytą visuomeninį transportą. Iškalbingi faktai: net 75 proc. Manhatano gyventojų  neturi automobilių, kai visose JAV šis skaičius sieka tik 8 proc. 

Tuo Niujorkas yra unikalus šalyje, kurioje kiekviena šeima turi po kelis automobilius ir, sakoma, kad seni žmonės jau nebegali vaikščioti, bet dar gali vairuoti.

Tai nėra pokštas: pats esu matęs vos lazdelės pagalba bejudančius senukus sėdančius į automobilį ir taip spaudžiančių akseleratorių, kad spėk pasitraukti. Belieka tik melsti viešpatį, kad senukų reakcijos greitis nėra tiesiogiai proporcingas jų judėjimo amplitudei.

Niujorko metro yra didžiausia greitojo tranzito sistema pasaulyje ir turi daugiau stočių nei bet kuris kitas didmiestis. Nenuostabu, kad juo patogu pasiekti bet kokį užkampį ir be automobilio.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diena be kelnių Niujorko metro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Diena be kelnių Niujorko metro

Be metro Niujorke yra ir didelis autobusų parkas ir geležinkelių tinklas. Jis yra didžiausias Šiaurės Amerikoje, jungiantis Niujorką su priemiesčiais. Tūkstančiai žmonių iš priemiesčių, Naujojo Džersio ir Konektikuto kasdien traukiniais vyksta į Niujorką dirbti, o vakare grįžta namo. Niujorkas yra kaimyninių valstijų darbo vietų donoras.

Vaido Mikaičio nuotr./Penktoji aveniu
Vaido Mikaičio nuotr./Penktoji aveniu

Niujorko kritikai būtinai paminės jo nesaugumą. Bet dabar jie bus neteisūs. Miesto valdžia jau seniai taiko drastiškas priemones kovoje su nusikalstamumu. Pastangos duoda saldžių vaisių – per paskutinius dešimt metų nusikalstamumas Niujorke sumažėjo net 75 proc. Taigi, dabar Niujorkas yra vienas saugiausių JAV didmiesčių.

Esu keliskart matęs įvairiuose miesto vietose statomus filmus. Nieko nuostabaus, daug Holivudo filmų siužetų vyksta būtent Niujorke. Beje, jei mėgote serialą „Draugai“, Grove ir Bedford gatvių sankryžoje žemutiniame Manhatane yra jų namas.

Vaido Mikaičio nuotr./Visi prisimena serialą „Draugai“. Tai štai – jie čia gyveno
Vaido Mikaičio nuotr./Visi prisimena serialą „Draugai“. Tai štai – jie čia gyveno

Specialiai ten važiavau nusifotografuoti, man tas serialas buvo vienas geriausių. Iki šiol norėdamas pasikelti nuotaiką pažiūriu kokią seriją.

Apie Niujorką galėčiau parašyti romaną, tačiau geriausia bus, jei jį aplankysite patys. Šiuo metu į JAV skrydžiai kaip niekada geromis kainomis. 

Na, o aš kviečiu jus judėti kartu su manimi į Naująją Angliją. Automobilį nuomojame ir visus reikalus tvarkomės Naujajame Džersyje. Ten viskas greičiau ir patogiau.

Naujasis Džersis – viena geriausių Amerikoje valstijų, man praktiškai tapusi namais. Tad nesusilaikysiu nepapasakojęs ir apie ją. Bet jau kitame straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius