-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taip padaryta tik trečią kartą per 50 m.: iš Liverpulio atimtas UNESCO statusas

UNESCO išbraukė iš pasaulio paveldo sąrašo Liverpulį iš jo uosto rajoną. Jungtinių Tautų kultūros institucija teigia, kad metai po metų čia vykdomos statybos ir vystymo darbai padarė neatitaisomos žalos istorinei Viktorijos laikų uosto vertei.
Liverpulis, Jungtinė Karalystė
Liverpulis, Jungtinė Karalystė / 123rf.com nuotr.

Trečiadienį UNESCO po susitikimo Kinijoje paskelbė, kad Liverpulio uosto rajono kaip įspūdinga universali vertybė buvo sunaikinta – tą lėmė nauji pastatai, įskaitant ir futbolo klubo „Everton“ 500 mln. svarų sterlingų kainavusį stadioną.

BBC rašo, kad UNESCO sprendimas yra skaudus smūgis miestui, nes Liverpulis tapo vos trečia vieta per beveik 50 metų, iš kurios atimtas šis prestižinis statusas. Kitos dvi yra Omano baltųjų oriksų draustinis (išbrauktas 2007 m., kai , kai jo saugomos teritorijos plotas buvo sumažintas 90 procentų), ir Dresdeno Elbės slėnis (2009 m., kai jame buvo pastatytas šiuolaikinis tiltas).

Liverpulis pasaulio paveldu statusu džiaugėsi nuo 2004 m. Tuomet UNESCO pripažino jo, kaip jūrinės prekybos miesto, svarbą Britų imperijos metais, taip pat architektūrinį uosto rajono grožį.

Toks statusas tampa ne tik patrauklia reklama siekiant pritraukti turistų, tačiau suteikia ir privilegijų – pavyzdžiui, tokios vietos gali pretenduoti į JT fondus, jos tampa saugomomis karo metu pagal Ženevos konvenciją.

Dar 2012 m. UNESCO įspėjo, kad Liverpulis rizikuoja netekti pasaulio paveldo statuso, nes statybos reikšmingai keičia uosto vaizdą ir naikina jo istorinę vertę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius