-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gražius, bet pavojingus „Sibiro Maldyvus“ nuo instagramerių jau saugo ir apsauga

Sibiro (Rusija) gyventojams nėra reikalo skristi į egzotiškus kraštus norint pasidaryti tobulo grožio nuotrauką „Instagramui“ prie dangiško mėlynumo vandens, tai jie gali padaryti ir „Sibiro Maldyvais“ pramintame ežere. Bet priešingai nei tikruose Maldyvuose, čia maudytis negalima – ir, neįtikėtina, bet instagramerius reikia įspėti nelipti į toksišką ežerą. Savaitgalį šią vietą net pradėjo saugoti apsauga.
Toksiškas ežeras Rusijos Sibire virto asmenukių rojumi
Toksiškas ežeras Rusijos Sibire virto asmenukių rojumi / „Instagram“ nuotr.

Tūkstančiai Novosibirsko gyventojų, pradedant menkai kūną prisidengusiomis gražuolėmis ir baigiant tobulą kadrą vestuvinėms nuotraukoms gaudančiais jaunavedžiais, neatsispiria pagundai įsiamžinti prie šio Maldyvus primenančio vandens telkinio, praneša „AP news“.

Ežeras netgi turi savo atskirą „Instagram“ paskyrą, kurioje apstu čia įsiamžinusių drąsuolių nuotraukų.

Vis dėlto tai daryti yra pavojinga sveikatai, mat šis ežeras čia atsirado tikrai ne natūraliai.

Toksiškas vanduo

Iš tiesų dangaus mėlynumo vandens telkinys – tai labai toksiškas žmogaus suformuotas tvenkinys, naudojamas pelenams iš netoliese esančios Novosibirsko elektrinės supilti.

Bendrovei „Siberian Generating Company“ (SGK), kuriai ir priklauso elektrinė, teko net pasamdyti apsaugą, kuri 24 val. per parą saugo toksišką vandens telkinį nuo žmonių.

Ir, kaip perspėja kompanija, maudytis čia jokiu būdu negalima.

Ežero vanduo dangiško mėlynumo spalvą įgavo dėl savo gylio bei čia ištirpusių įvairių metalo oksidų. Ryškią vandens spalvą lemia kalcio hidroksidas – medžiaga, susidaranti negesintoms kalkėms reaguojant su vandeniu.

Šios atliekos, pasak kompanijos, nėra nuodingos, bet pasižymi stipria šarmine reakcija ir gali sudirginti odą. Ežero vandens pH yra didesnis nei 8.

Rusijos aplinkosaugininkas Dmitrijus Šakovas tikina, kad tvenkinio vanduo vos prie jo prisilietus gali sukelti alergines reakcijas ar net cheminius nudegimus.

„Šis vanduo yra prisotintas kenksmingų medžiagų ir sunkiųjų metalų“, – tikina aplinkosaugininkas.

Vis dėlto jėgainę prižiūrinti kompanija užtikrina, kad tvenkinys žalos aplinkai nedaro.

Kompanija lankytojus taip pat perspėjo, kad ežero dugnas yra toks dumblinas, jog iš jo be pagalbos išlipti „būtų praktiškai neįmanoma“.

„Labai jūsų prašome – ieškodami geriausio kadro savo asmenukei, neįkriskite į šį pelenų sąvartyną. Tai pati didžiausia rizika“, – nurodė perspėjimą didžiosiomis raidėmis išplatinusi gamyklą valdanti kompanija.

SGK teigimu, vaikščiojimas aplink pramonės atliekų sąvartyną yra „tarsi vaikščiojimas kariuomenės šaudymo zonoje – t.y., pavojingas ir nepageidautinas.“

SGK ne kartą yra perspėjusi, kad toje vietoje lankytis draudžiama. „Ši teritorija yra pramonės zona, o ne gamtos draustinis arba vandens parkas“, – pabrėžiama įmonės tinklalapyje ir perspėjama, kad žmones neliptų į vandenį ir nemėgintų juo laistyti augalų.

Perspėjimų nepaisantys kenčia ir nuo vagių

Vis dėlto nepaisant perspėjimų, lankytojų prie ežero netrūksta. Nors kai kurie dar prisilaiko saiko ir pasitenkina nuotraukomis stovint ant kranto, pasitaiko ir didesnių drąsuolių, kurie ryžtasi fotografuotis ir pačiame ežere ant irklenčių ar pripučiamų vienaragių.

„Puikiai žinome, kad ežeras yra toksiškas, tad į vandenį nelipame. Tačiau net ir perspėjimai Sibiro gyventojų neišgąsdino, girdėjome, kad kai kurie čia ir iškylas surengia. Žinau, kad vienas žmogus čia ir maudėsi, nors tai yra griežtai draudžiama“, – CNN sakė Sibiro gyventoja Marina Železnova, surengusi fotosesiją su draugu ant ežero pakrantės.

„Instagram“ paskyrą ežerui sukūręs Leo Aleksejus CNN sakė čia buvęs jau penkis kartus ir lankysis dar ne kartą, tačiau ežero vandens jis sako net paliesti nedrįsta.

„Bėrimas jau praėjo, bet nepatarčiau ragauti vandens, – sakė Aleksejus Čerenkovas, vienoje nuotraukoje matomas plaukiojantis ant vienaragio pavidalo pripučiamo čiužinio.

„Nuvykau ten dėl gražios nuotraukos. Mūsų miestas pilkas, ir šis ežeras yra viena iš prieinamų „gražių“ vietų“, – AFP aiškino vaikinas. Pasak A.Čerenkovo, savaitgaliais prie ežero atvyksta daug lankytojų. „Kai kurie netgi rengia kepsnių iškylas“, – pažymėjo jis.

Vienas fotografas vandenį apibūdino kaip turintį skalbimo miltelių kvapą. Kitas parašė, kad tiek žmonių plūsta prie pelenų sąvartyno, jog vietos vagys net rado pelningą vietą – įsilaužti į lankytojų automobilius, kol šie fotografuojasi.

SGK uždarė pagrindinį link telkinio vedantį kelią, bet žmonės vis tiek ežerą pasiekdavo kitais keliais. Dėl to nuo savaitgalio ežerą visą parą saugo apsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius