Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trakų krašte – draugiškas gamtai turizmas: nuo žygių pėsčiomis iki plaukimo baidarėmis

Žalumas ir kultūros paveldo puoselėjimas – ant šių dviejų delnų bus sudėti visi Trakų rajono turizmo perlai. Žalumą trakiškiai supranta kaip 5–12 km žygius pėsčiomis, dviračiais, plaukimą baidarėmis, saulės baterijomis varomais laiveliais ar tiesiog visų šiukšlių pargabenimą į pradinį išvykos tašką.
Trakų salos pilis
Trakų salos pilis / V.Samarino nuotr.

2023 metais Trakai siūlys daugybę trasų ir individualizuotų kelionių, rašoma Trakų turizmo informacijos centro pranešime spaudai.

Jau dabar turistų laukia naujai atgimę Stirnių piliakalnis ir Saidės pažintinis takas. Tai nesudėtingas 2–3 val. maršrutas, kurį nesunkiai įveiks ir šeimos su vaikais. Aukštadvario regioniniame parke galima pasivaikščioti Skrebio miško pažintiniu taku, o tikintiesiems vandens gydomąja galia siūloma pasirinkti Sveikatos šaltinių maršrutą.

Vasarą ant bangos turėtų būti dieniniai ir naktiniai pažintiniai žygiai skaidriomis baidarėmis Galvės, Skaisčio, Lukos ir Totoriškių ežeruose. Drąsiausieji galbūt pasiryš savarankiškai išbandyti paslaptingą „Galvės ežero salų istorijos“ maršrutą. Trakų ežerai, sujungti upeliukais ir sąsiauriais, čionykštis kraštovaizdis – tarsi popieriaus karpinių ažūras, sukurtas gamtos. Visa tai pamatęs imi suprasti, kodėl didieji kunigaikščiai kūrėsi čia, Trakuose.

Prognozuojama, kad tiek šeimoms, tiek norintiems saugiai keliauti vieniems populiarūs bus „Savaitgalio iškylų krepšeliai“, apimantys keliavimą gamtoje, šio krašto patiekalų skanavimą ir dalyvavimą viename iš gausybės Trakuose kas savaitgalį vykstančių renginių. Kiekvieno „krepšelio“ sudėtyje – naudinga informacija ir patarimai keliautojui. Pusdienio ar dienos apsilankymui Trakuose tikrai nepakaks.

Šylant orams vėl bus galima pasileisti į „žalias“ keliones dviračiais aplink Trakus – susilieti su istorijas kuždančia lietuviška gamta. Tai geriausia sielos terapija.

Net ir niūriausią metų laiką galima paversti ypatingu. Gilaus poilsio SPA, fizinės ir dvasinės terapijos vietos aplink Trakus tikrai nustebins. Interaktyviame rajono unikalių pirčių žemėlapyje šių pramogų mėgėjai ras plačią pirčių pasiūlą. Išbandyti įvairių pasaulio tautų pirtis, patirti jų teikiamą naudą kūnui ir dvasinei būsenai tikrai verta.

Romantiškoji Trakų pusė – vakariniai Galvės ežero saulėlydžiai ir naktiniai pasivaikščiojimai po Užutrakio parką. Tai gražios iškylos po jaukiai apšviestas vietas. Tiems, kam patinka istorija ir norisi pajusti viduramžišką miesto dvasią, kviečiama pasivaikščioti po istorinę atmintį saugantį Trakų miestą maršrutu ,,Prakalbink istoriją“ naktį. Jo metu aplankomos 7 Trakų istorinės vietos ir objektai su įrašytais vaizdingais garsiniais pasakojimais.

Trakų TIC archyvo nuotr. / Užutrakis
Trakų TIC archyvo nuotr. / Užutrakis

Šeimoms su vaikais siūloma keliauti „atgal į kaimą“ ir aplankyti keletą ūkių. Naujos patirtys ir pramogos laukia „Kukurūzų kaime“, šilauogių, levandų, alpakų ar avių ūkiuose.

Norintiems giliau pažinti save, pagerinti savo santykį su savimi ir viskuo, kas jus supa, verta iš arčiau susipažinti su žirgų pasauliu. Ši pojūčių terapija padeda įveikti prigimtines baimes, sustiprėti emociškai, suprasti, kas yra partnerystė ir pasitikėjimas.

Esate šiltojo sezono keliautojas? 2023–ųjų vasara Trakuose spindės tikrais kultūriniais deimantais. Senųjų amatų ir Viduramžių dienos, „Trakų vasara“, Joninės, „Galvė Jazz“ fiesta, Užutrakio vakarai, Žolinė – akcentai, sustiprinsiantys kultūrinį ir pažintinį Trakų patrauklumą. Be to, nakvynės poreikis rūpesčių tikrai nesukels.

Pasak Trakų turizmo informacijos centro direktorės Laimos Balčytienės, kraštas tikrai gali didžiuotis siūlydamas draugišką gamtai turizmą.

„Siekiame tvarumo. O tai ir gamtos pažinimo takai, vandens pramogos, SPA malonumai, ir, be abejo, „žaliasis“ transportas – atvykimas hibridiniais automobiliais, dviračiais ar traukiniu. Be to, Žalioji strategija jau startavo: Trakai tapo pirmuoju miestu Lietuvoje, kuriame sužibėjo Kalėdų eglutė iš saulės modulių“, – akcentuoja L.Balčytienė.

Trakų TIC archyvo nuotr. / Saulės energija varomas laivas Trakuose
Trakų TIC archyvo nuotr. / Saulės energija varomas laivas Trakuose

Pasak L.Balčytienės, visa tai bus pristatyta turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur 2023“. Čia plačiau bus galima susipažinti ir su „Žaliojo rakto“ programos reikalavimus atitinkančiomis rajono apgyvendinimo vietomis, kurių turima jau net keliolika. „Žaliojo rakto“ programa siekiama keisti turizmo organizatorių ir dalyvių elgesį bei skatinti juos rūpintis aplinka, kartu taupant resursus, vandenį ir energiją.

„Atnaujinama ir naujai įrengiama viešoji infrastruktūra taip pat nuteikia palankioms ilgalaikio turizmo Trakuose prognozėms. Tai – žaliojo viešojo transporto grandinė, moderni autobusų stotis, nemokamos elektromobilių parkavimo vietos, EcoSun WiFi, naujos viešos poilsio erdvės be automobilių, neįgaliųjų vėžimėlių ir dviračių padangų pripūtimo stotelės. Žaliojo miesto vardas įpareigoja prisitaikyti prie besikeičiančios situacijos ir dinamiško laikmečio“, – sako L.Balčytienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius