-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Trakų Vokės dvaro teritorijoje sodinamos 175 liepos

Atgimstantis sostinės Trakų Vokės dvaras turės naujų liepų alėją. Dvaro, kuris anksčiau priklausė grafams Tiškevičiams, teritorijoje darbai virė nuo pavasario, o šią savaitę įžymiojoje dvaro Raudonųjų vartų alėjoje ir jos prieigose pradedamos sodinti 175 liepos, rašoma pranešime spaudai.
Darbai Trakų Vokės dvaro teritorijoje
Darbai Trakų Vokės dvaro teritorijoje / Sauliaus Žiūros nuotr.

Tiesa, dėl augalijos tvarkymo teko kovoti teisme. Aplinkos ir paveldo saugojimo sąjūdis prašė uždrausti Vilniaus savivaldybės administracijai šalinti Trakų Vokės dvaro sodybos parke esančius želdinius. Prašymas buvo patenkintas, tačiau gavus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos skundą – Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė kitokį sprendimą.

Teismą įtikino savivaldybės argumentai, kad darbais siekiama sugrąžinti šiam parkui autentiškumą ir pagerinti jo želdynų būklę bei parko estetinį vaizdą. Daugiau apie tai skaitykite čia: Teismas nusprendė leisti Trakų Vokės dvaro parke kirsti senus medžius.

„Trakų Vokės dvaras – ypatingos svarbos ir grožio objektas šalia Vilniaus, kuris ilgą laiką buvo pamirštas. Siekiame, kad tiek pats dvaras, tiek parko teritorija taptų iš naujo atrasta vilniečių poilsio ir kultūros erdve. Prieš kelerius metus savivaldybė pradėjo intensyviai tvarkyti Trakų Vokės dvaro sodybą – ji buvo išvalyta nuo šiukšlių, pradėti pastato renovacijos darbai, vėliau pradėta tvarkyti visa teritorija. Darbai čia įsibėgėja ir jau netolimoje ateityje dvaras pagražės, taps jaukesnis ir sėkmingai trauks vietinių bei užsienio turistų dėmesį", – dabar kalbėjo sostinės mero pavaduotojas Vytautas Mitalas.

Bus sodinamos 175 mažalapės 18-20 cm kamieno apimties, 5 m aukščio liepos. Tikimąsi, kad sėkmingai atlaikę žiemos negandas, medeliai žaliuoti turėtų jau pavasarį ir džiuginti dvaro sodyboje apsilankančius turistus – dėl ypatingai patogios šios dvarvietės geografinė padėties, čia tikimasi sulaukti nemažų lankytojų srautų.

„Liepos pasirinktos neatsitiktinai – būtent šiose Raudonųjų vartų alėjose ilgus metus augo būtent šie medžiai, todėl ši rūšis ir buvo parinkta, siekiant išlaikyti tęstinumą. Konkrečios liepų veislės pasirinktos dėl išaugimo dydžio – tai nebus labai platūs ir aukšti medžiai, bet turės išraiškingą lajos formą. Na, o kiti sodinami parko medžiai būdingi Edouard Andrė – Trakų Vokės parko autoriui – kūrybai arba sodinami kaip retesnės rūšys dvaro parko medžių asortimentui paįvairinti", – pasakojo Želdynų skyriaus vedėja Giedrė Čeponytė.

Pirmajame tvarkybos darbų etape, kuris jau eina į pabaigą, numatyta sugrąžinti autentišką XIX–XX a. pradžios centrinės parko dalies vaizdą, kurį projektavo žymus parkų architektas E. Andrė, restauruoti atsodinant alėjas, papildyti želdyną naujai sodinamomis istorinėmis medžių rūšimis. Tikimasi, kad netolimoje ateityje šią dvarvietę bei parką bus galima įtraukti europinį į E. Andrė parkų, sodų paveldo kelią. Pirmasis etapas turėtų baigtis dar iki ateinančių metų vasaros.

Antrajame etape bus tvarkomas miško parkas – numatyta palikti visus esamus, geros fitosanitarinės būklės, pakankamai mechaniškai stabilius, gero estetinio vaizdo medžius, papildant želdyną istorinėmis medžių rūšimis.

Restauruojamuose dvaro sodybos rūmuose vyksta parodos, koncertai, edukaciniai užsiėmimai. Pastate bus atnaujintos inžinerinės sistemos, sutvarkyti fasadai, durys, langai. Dalis investicijų numatyta interjero atkūrimui.

Atnaujinamas vienas seniausių sostinės parkų išsaugos kultūrinio kraštovaizdžio paveldą ir taps kultūrinio turizmo traukos tašku. Čia bus sutvarkyta alėja, parkas, vartai, o senosios oranžerijos vietoje atsiras rožynas su poilsio zonomis, bus įrengta parkavimo aikštelė dvaro ir koplyčios lankytojams.

Jau netolimoje ateityje šią dvarvietę bei parką žadama įtraukti europinį į E. Andrė parkų, sodų paveldo kelią. Lietuvoje šis garsus kraštovaizdžio architektas, ilgą laiką buvęs vyriausiuoju Paryžiaus sodininku, projektavo Užutrakio, Lentvario Palangos bei Trakų Vokės parkus.

Visų darbų metu planuojama pasodinti daugiau kaip 1 300 medelių ir dar apie 18 tūkst. įvairiausių rūšių krūmų – daugiausiai jų bus pasodinta pagrindinėje parko teritorijoje. Parką papuoš dar apie 13 tūkst. įvairiausių svogūninių gėlių.

Viso dvaro kompleksinius atnaujinimo darbus planuojama baigti 2020 metais, parko sutvarkymas kainuos apie 5,7 mln. eurų. Savivaldybė skiria apie 3,3 mln. Eur, o daugiau kaip 2,3 mln. Eur – Europos Sąjungos investicijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius