Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trys įspūdingiausios Mianmaro šventyklos

Didžiausia žemyninė Pietryčių Azijos valstybė Mianmaras, dažnai dar vadinama senuoju Birmos pavadinimu, keliautojus stebina ne tik savita kultūra ir nuostabia gamta, bet ir pompastiškomis, auksu tviskančiomis šventyklomis.
Svedagon Pagoda
Švedagon Pagoda / Shutterstock.com

Beveik visuose šalies miesteliuose, net pačiuose mažiausiuose, yra atviros budistų religinės vietos, kuriose galima melstis kada tik nori. Taigi, pristatome jums įspūdingiausius šalies religinius pastatus.

1. Auksu tviskanti, Budos plaukų saugojimo vieta

Lankydamiesi Mianmaro Jangono mieste, beveik iš kiekvieno kampelio galėsite stebėti nuostabiąją Švedagon Pagoda šventyklą, kuri yra beveik 100 m aukščio. Žvelgiant iš toli ji gali pasirodyti lyg gigantiškas aukso luitas, tačiau priėjus arčiau suprasite, kad ją supa daugybė kitų, mažesnių, auksinių bokštų. Statinys be galo gražus, išpuoštas įvairiausias brangakmeniais: nuo rubinų ir safyrų iki prabangiųjų deimantų.

Be unikalios išvaizdos Švedagon Pagoda ypatinga vieta ir dėl viduje saugomos nepaprastai vertingos budizmo relikvijos – Budos plaukų. Tiesa, nėra tiksliai žinoma, kada ji pastatyta, tačiau archeologai tvirtina, kad pastatas turėjo atsirasti tarp VI ir X a., o auksinį pavidalą jis įgavo tik XX a. ir yra dailinamas iki šių dienų.

Shutterstock.com/Aukso uola
Shutterstock.com/Aukso uola

2. Šventas akmuo ant bedugnės krašto

Mianmare, Monų valstijoje, galima išvysti kiek neįprastą šventyklą – ten stūkso milžiniškas aukso spalvos akmuo vadinamas – Tšaiktijo Pagoda. Budistų piligrimų pamėgta uola balansuoja ant skardžio krašto ir atrodo išties įspūdingai. Dar daugiau žavesio jai suteikia į viršų kylanti pagoda – Azijos šalyse paplitęs bokštas, kurio aukštus skiria karnizai arba stogeliai.

Pasak vietinių gyventojų legendos, XI a. valdęs karalius Tisa iš atsiskyrėlio gavo dovanų Budos plauką ir paliepimą, surasti gigantiško dydžio akmenį, primenantį keistuolio galvą, užkelti jį ant uolos krašto, o viršuje įrengti šventyklą.

Taigi, Tisa taip ir padarė – akmenį suradęs jūros dugne, šį paauksavo ir sukūrė absoliučiai unikalią budistų šventą vietovę.

Beje, tikintieji mano, kad kūrinys išsilaiko ant bedugnės krašto tik dėl jų garbinamo švento Budos plauko, mat jis atsveria nepaprastai didelį ir sunkų riedulį.

Shutterstock.com/Bagano miesto šventyklos
Shutterstock.com/Bagano miesto šventyklos

3. Mianmaro šventyklų meka

Jei norite pasigrožėti valstybės šventyklų grožiu, tačiau neturite daug laiko keliauti po visą teritoriją, apsilankykite Bagane. Tai II a. karaliaus Tamudarito įkurta vietovė centrinėje Mianmaro dalyje, kurią XI a. kitas valdovas – Anavrata pavertė pirmąją šalies imperijos sostine. Taigi miestas ne tik tapo nepakeičiamu religijos centru, bet jame buvo pastatyta visa galybė nuostabių, impozantiškų ir europietišką akį stebinančių šventyklų, kurių čia priskaičiuojama net apie 2 tūkst.

Įspūdingos architektūros, baltos spalvos su auksine pagoda viršuje – Anandos šventykla, pati aukščiausia, net 61 m. link dangaus kylanti Tatbjinju bažnyčia arba dar 1165 m. pradėta statyti, šiuo metu pati didžiausia visose apylinkėse – Damajangio šventykla ir daug kitų Budistų tikintiesiems svarbią religinę reikšmę turinčių pastatų, keliautojams leidžiančių pasinerti į vietos istoriją ir kultūrą. Beje, Baganas savo palikimu neretai palyginamas su Kombodžos Angkor Vato kompleksu.

Egzotinių kelionių į Mianmarą specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius