-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistai už vieną naktį Vilniuje papildomai mokės po pusę euro – sostinė nori „pagalvės“ mokesčio

Artimiausiame Vilniaus tarybos posėdyje, kuris vyks liepos 15 dieną, sostinės politikams teks apsispręsti, ar jie nori atvykstančius turistus apmokestinti dar vienu mokesčiu. „Pagalvės“ mokestis 2016 metais sieks 0,5 euro už naktį, 2017-aisiais paaugs iki 1 euro. Tokį Vilniaus valdžios siūlymą palaiko ir Nacionalinė turizmo verslo asociacija, kurios prezidentė įsitikinusi, kad tinkamai investavus surinktas lėšas, turistų srautus galima padidinti.
Pirmadienis Vilniuje: tuščia ir šalta
Turistai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Kitą savaitę Vilniaus miesto taryboje pristatysime rinkliavos viešbučių lankytojams klausimą. Lėšos būtų naudojamos miesto pristatymui, įskaitant, kiek reikės, skrydžių skatinimo fondui. Nors tai jau buvo pakrikštyta kaip „gresia naujas mokestis“, tačiau realybė kiek kita. Iš tokio užkietėjusio liberalo kaip aš naujo mokesčio sunku būtų sulaukti“, – socialiniame tinkle „Facebook“ apie būsimąjį „pagalvės“ mokestį parašė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Kiek naktų nakvos, tiek ir mokės

Anot mero, klausimas dėl šio mokesčio yra „pribrendęs ir perbrendęs“. Iniciatyvą palaiko ir Nacionalinė turizmo verslo asociacija, atsižvelgta į pastabas dėl pereinamojo laikotarpio. „Jei būtų priešingai, pats išimčiau klausimą iš darbotvarkės“, – tikina meras.

Šio mokesčio dydis priklausys nuo to, kiek naktų svečias nakvos Vilniuje. Kitąmet rinkliava sieks pusę euro už naktį, 2017 metais – eurą. Miesto svečiai tokiu būdu susimokės už naudojimąsi miesto viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra.

„Surinktus pinigus žadama naudoti tikslingai, jie bus skirti Vilniaus miesto tarptautinei rinkodarai vystyti ir konkurencingumui didinti. Šios priemonės bus skirtos padidinti Vilniaus miesto patrauklumą poilsio ir verslo turistams iš užsienio ir skatinti atsirasti kuo daugiau ir įvairesnių skrydžių į sostinę ir iš jos. Pasitelkiant šias priemones ir bendradarbiaujant su Lietuvos oro uostais, Susisiekimo ministerija, Ūkio ministerija ir jai pavaldžiomis institucijomis VšĮ „Versli Lietuva“, „Investuok Lietuvoje“, Turizmo departamentu, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėmis, bus ieškoma galimybių plėsti esamus skrydžius“, – apie projektą rašo R.Šimašius.

Pernai – beveik milijonas turistų Vilniuje

Surinktus pinigus žadama naudoti tikslingai, jie bus skirti Vilniaus miesto tarptautinei rinkodarai vystyti ir konkurencingumui didinti, – tikina R.Šimašius.

Kaip svarbų punktą meras pažymi, kad „rinkliavos dydis, mokėjimo terminai bei panaudojimas ruošiamas atsižvelgiant į Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA), viešbučių „Novotel“, „Holiday Inn“ ir apgyvendinimo užsakymo internetu svetainės „Airbnb“ atstovų komentarus bei poreikius“. 

Numatytos ir lengvatos, kad mokesčio nemokėtų ligoniai, kuriems medicininės reabilitacijos paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, vaikai iki 18 metų, neįgalieji, atvykę ilgesniam nei mėnesio laikotarpiui, taip pat didelės asmenų grupės.

Statistikos departamento duomenimis, pernai Vilniaus apgyvendinimo įstaigose apsilankė daugiau nei 928 tūkst. turistų. Nuo 2010 metų šis kiekis išaugo beveik dvigubai – tada turistų suskaičiuota 552,4 tūkst. 

„Pagalvės“ mokesčio tikimasi kitąmet surinkti pusę milijono eurų, 2017 metais – 1,5 mln. eurų, o 2018-aisiais – 2 mln. eurų.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Remigijus Šimašius

Ar tinkamai investuos?

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė tokią Vilniaus idėją palaiko.

„Seimas gegužę Rinkliavų įstatymo pataisomis sudarė galimybę savivaldybėms rinkti „pagalvės“ mokestį. Palaikėme šias pataisas, tad teigiamai vertiname ir faktą, jog Vilniaus miesto savivaldybė ketina pasinaudoti įstatymo suteikiamomis galimybėmis šį mokestį įvesti. Nemanome, kad planuojama pusės euro įmoka atbaidytų keliautojus – priešingai, tinkamai investavus surinktas „pagalvės“ mokesčio lėšas, turistų srautus galima tik padidinti“, – savo komentare teigė Ž.Gavelienė.

Nemanome, kad planuojama pusės euro įmoka atbaidytų keliautojus – priešingai, tinkamai investavus surinktas „pagalvės“ mokesčio lėšas, turistų srautus galima tik padidinti, – savo komentare teigė Ž.Gavelienė.

Asociacijos prezidentė atkreipė dėmesį į tai, kad pagal galiojančius teisės aktus, „pagalvės“ mokestis, kaip ir kitos rinkliavos, patektų į bendrąjį savivaldybės biudžetą.

„Siekiant stiprinti piliečių ir verslo bendruomenės pasitikėjimą viešuoju sektoriumi, itin svarbu sukurti mechanizmą, kuris užtikrintų, kad surinktos lėšos bus panaudotos skaidriai, išskirtinai investicijoms į atvykstamąjį turizmą skatinti. Taip pat – jau artimiausiu metu numatyti strategines miesto rinkodaros kryptis ir priemones.

Raginame Vilniaus miesto savivaldybę aktyviai pasitelkti turizmo agentūrų patirtį sprendžiant šiuos klausimus ir tokiu būdu kurti sektiną konstruktyvaus viešojo sektoriaus bendradarbiavimo su verslo bendruomene pavyzdį“, – sakė Ž.Gavelienė.

Taip pat meras pateikė www.etoa.org/policy/regulation-and-taxation/tourist-taxes duomenis, kad tokio tipo mokesčius turi 17 Europos valstybių, rinkliava svyruoja nuo 0,15 eurų iki 5 eurų.

Lietuvoje šis mokestis renkamas kurortiniuose miestuose – Druskininkuose (0,58 euro už naktį), Birštone (0,58 euro) ir Palangoje (0,3 euro). 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius