Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Turkijos dantys“: po 22 mirčių šioje šalyje Jungtinė Karalystė paskelbė įspėjimą dėl kelionių

JK vyriausybė paskelbė įspėjimą dėl kelionių į Turkiją, susijusį su medicininiu turizmu, rašoma „Euronews“.
Dantų gydymas
Dantų gydymas / 123RF.com nuotr.

„Žinome apie 22 Didžiosios Britanijos piliečius, kurie nuo 2019 m. sausio mėn. mirė Turkijoje po medicininio turizmo vizitų“, – rašoma šalies kelionių patarimų puslapyje.

Turistams patariama kreiptis į Turkijos sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus medicinos paslaugų teikėjus.

Kas yra medicininis turizmas?

Terminas „medicininis turizmas“, kartais vadinamas „sveikatos turizmu“, reiškia turistus, vykstančius į užsienį gydytis. Dažniausiai atliekamos kosmetinės operacijos, dantų ir širdies operacijos.

Medicinos turistus vilioja nedidelės išlaidos ir galimybė gauti gydymo paslaugas, kurios yra patvirtintos jų gimtojoje šalyje.

Kai kurie iš pagrindinių pavojų yra tokie: komplikacijos, pavyzdžiui, infekcijos ir atsparumas antibiotikams, griežto licencijavimo ir reglamentavimo trūkumas kai kuriose šalyse ir nepakankama tolesnė priežiūra, kai pacientai grįžta namo.

Kas gali nutikti?

Šių metų pradžioje moteris iš Mančesterio (JK) prabilo apie savo kelionę į Turkiją dantų implantams.

123RF.com nuotr. / Dantų gydymas
123RF.com nuotr. / Dantų gydymas

Atsibudusi po procedūros, ji sakė: „Po dantenomis buvo dideli tarpai, matėsi visos metalinės (implantų) dalys. Tai buvo padaryta taip blogai, kad buvo neįtikėtina, – sakė Rida Azeem.

„Iš pradžių jie ketino įsriegti penkis implantus“, – teigė ji. Tačiau kai buvo ruošiamasi pradėti gydymą, odontologai jai pasakė, kad „teks pašalinti visus dantis“.

Kurios šalys yra populiariausios?

Turkijos statistikos instituto duomenimis, 2021 m. Turkijoje apsilankė daugiau kaip 640 tūkst. sveikatos turistų, kurie atnešė beveik 1 mlrd. eurų pajamų.

Dėl to Turkija yra viena iš pirmaujančių pasaulio odontologinio turizmo krypčių – Turkijos odontologų asociacijos duomenimis, kasmet į šalį dantų gydymo tikslais atvyksta nuo 150 tūkst. iki 250 tūkst. užsienio pacientų.

123RF.com nuotr. / Turkija
123RF.com nuotr. / Turkija

Vengrija, Tailandas ir Dubajus taip pat populiarūs dėl odontologinių paslaugų, o Indija, Izraelis, Malaizija, Meksika, Singapūras ir Pietų Korėja garsėja sveikatos turizmu.

Ar saugu keliauti į užsienį dėl medicininių procedūrų?

Kadangi medicinos įstaigų ir gydymo paslaugų lygis visame pasaulyje labai skiriasi, prieš vykstant į užsienį svarbu atlikti išsamius tyrimus.

„Neprotinga pasitikėti privačiomis įmonėmis, kurios finansiškai suinteresuotos organizuoti jūsų gydymą užsienyje“, – įspėja JK vyriausybė.

Pastaraisiais mėnesiais Turkija pateko į laikraščių antraštes, kai, reaguojant į pranešimus apie šioje šalyje nesėkmingai atliktas dantų gydymo procedūras, paplito sąvoka „Turkijos dantys“.

Jei planuojate vykti į Turkiją atlikti medicininės procedūros, turėtumėte apsilankyti interneto svetainėje HeathTurkiye ir rasti Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus medicinos paslaugų teikėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius