Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 09 14 /20:35

UNESCO Venecijos neįtraukė į pasaulio kultūros paveldo pavojuje sąrašą

Jungtinių Tautų kultūros agentūra UNESCO ketvirtadienį pareiškė, kad į pasaulio kultūros paveldo pavojuje sąrašą, neįtraukė Venecijos – vienos iš lankomiausių vietų pasaulyje.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Italijos miestas buvo UNESCO akiratyje dėl masinio turizmo ir kylančio vandens lygio keliamo pavojaus, tačiau Rijade vykusiame metiniame susitikime agentūra nusprendė jo neįtraukti į pavojuje esančių saugomų vietų sąrašą.

UNESCO, JT švietimo, mokslo ir kultūros organizacija, tvarko pasaulio paveldo sąrašą, kuris, jos teigimu, atspindi planetos kultūrinę ir gamtinę įvairovę.

Pasaulio paveldo komitetas renkasi kartą per metus, kad atnaujintų paveldo sąrašą. Daugelis šalių mano, kad įtraukimas į sąrašą yra labai svarbus siekiant skatinti turizmą ir gauti finansavimą paveldo išsaugojimui.

Be to, valstybės taip pat nori išvengti išbraukimo iš šio sąrašo.

„Komitetas priėmė sprendimą neįtraukti Venecijos į Pasaulio paveldo, kuriam gresia pavojus, sąrašą“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis UNESCO.

Įvertinimas, kad objektas – pavojuje yra pirmasis žingsnis link išbraukimo iš sąrašo, kuriame šiuo metu yra daugiau kaip 1,1 tūkst. objektai, iš kurių 900 yra kultūriniai, 218 – gamtiniai ir 39 – mišrūs.

Naujienų agentūrai AFP Pasaulio paveldo programos vadovas Lazare'as Eloundou nurodė, kad Venecijai kyla pavojus dėl kylančio vandens lygio, kurį lemia klimato kaita, ir pernelyg didelis turistų srautas.

Italijos apsaugos priemonės buvo pripažintos nepakankamomis.

Venecijos pareigūnai antradienį nusprendė išbandyti naują mokestį, skirtą vienadieniams turistams, atvykstantiems į perpildytą istorinį centrą.

Venecijos miesto taryba balsavo už tai, kad kitų metų pavasarį būtų pradėta taikyti riboto masto bilietų sistema, dėl kurios diskusijos vyksta jau ilgą laiką.

Tačiau kritikai tvirtina, kad tai menkai padės sustabdyti kasmet atvykstančių turistų skaičių.

Pareigūnai ne vienerius metus svarstė, kaip geriausiai reguliuoti šio miesto lankytojų srautus, tačiau konkrečių veiksmų taip ir nesiėmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius