Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali Jūrų muziejaus krautuvėlė: suvenyrai slepia kilnią misiją

Pliušiniai žaislai, puodeliai, jūrinė atributika, magnetukai ir kiti autentiški, jūrinę ir muziejaus dvasią perteikiantys suvenyrai – visa tai galima įsigyti po rekonstrukcijos atverto Lietuvos jūrų muziejaus krautuvėlėje. Muziejaus atstovai tikina įdėję daug širdies ir darbo siūlydami pirkėjams unikalius, niekur kitur neparduodamus suvenyrus ir pradedantys atskirą ekonominę veiklą. Tikslų turima prasmingų – už surinktus pinigus nupirkti naują pingvinų bandą. Vieno pingvino kaina – net 9 000 eurų.
Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.
Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais. / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Muziejaus krautuvėlėje šeimininkauja specialistė Simona Mikalkevičiūtė, apie kiekvieną lentynoje nugulusį suvenyrą galinti papasakoti jo kilmę. Mergina įdėjo daug darbo, derindama ir ieškodama krautuvėlei autentiškos produkcijos tiek čia, Lietuvoje, tiek svetur.

Istorijų kupina ir muziejaus atstovė spaudai Nika Puteikienė, lentynose rodydama unikalius puodelius, nuo kurių žvelgia pingvinai ar ruoniai. Autentiškų puodelių kaina – 7-8 eurai.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.

„Suvenyrų parduotuvė yra skirta ne tik parduoti, bet ir komunikuoti – mūsų idėją, mūsų misiją ir kartu edukuoti. Noriu atkreipti dėmesį į šią suvenyrų liniją – aš noriu gerti kavą, arbatą iš šio puoduko. Jis unikalus, niekur kitur tokio nenusipirksi. Tai yra Šarūno Leonavičiaus, labai žinomo Lietuvos dailininko piešinys, jis specialiai kūrė Jūrų muziejaus išleistai knygai „Burlaivių epocha Lietuvoje“, – demonstruodama spalvingus ir žaismingus puodelius su muziejaus gyvūnais pasakojo N.Puteikienė. – Elgiamės kaip Vakarų Europos muziejuose. Štai gersite kavą su pingvinu Martynu, tai mūsų gyventojas“.

Vaikiškus puodelius Lietuvos jūrų muziejui ištapė iliustratorė Viktorija Ežiukas. Ant puodelių nugulė ir Jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjo Sauliaus Karaliaus piešiniai. Anot N.Puteikienės, šis žmogus, pagal profesiją biologas, yra žmogus orkestras. Net ir nesimokęs dailės tapo puikiausius gyvūnų piešinius.

„Jis yra dailininkas animalistas, niekas nei Lietuvoje, nei Baltijos šalyse negeba sukurti tokių piešinių, kur gyvūnai atvaizduoti kaip biologinės būtybės su detalėmis“, – rezultatu džiaugėsi N.Puteikienė, neslėpdama, jog buvusi suvenyrų krautuvėlė muziejui neteikė džiaugsmo, neatspindėjo jo dvasios ir unikalios vietos.

Nuvažiuoji į Londoną ir išeidamas iš gamtos istorijos muziejaus, negali išeiti, nors ir brangus suvenyras, bet jo norisi. Ir mums norėjosi „užnorinti“ mūsų lankytojus, - sakė N.Puteikienė.

„Norėjome, kad suvenyrai stilistiškai atitiktų muziejaus dvasią, nebūtų gėda. Nuvažiuoji į Londoną ir išeidamas iš gamtos istorijos muziejaus, negali išeiti, nors ir brangus suvenyras, bet jo norisi. Ir mums norėjosi „užnorinti“ mūsų lankytojus. Ir tai, kad parsineštas niekutis kažkoks, ar žaislas stiprintų ryšį su muziejumi, žadintų norą vėl sugrįžti, – pasakojo N.Puteikienė, užsimindama apie prasmingą suvenyrų pardavimo idėją. – Kuriame atskirą paramos programą pingvinų bandai įsigyti, nes pingvinai labai brangūs. Vienas pingvinas kainuoja 9 000 eurų. Ketiname su Simona parengti tuos suvenyrus, kurie komunikuotų idėją. Šiuo metu muziejuje gyvena 12 pingvinų, banda yra sena“.

Nauji gyvūnai įsigyjami per tam tikrą asociaciją, kuri komplektuoja gyvūnus iš kitų muziejų ar zoologijos sodų, iš gamtos imti gyvūnus draudžiama.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.

Gaminti ir Lietuvoje

Parduotuvėje šeimininkaujanti S.Mikalkevičiūtė teigia įdėjusi daug pastangų, jog į lentynas nugultų kuo daugiau lietuviškos produkcijos.

Vaidotas Bliūdžius savo rankomis pagamino vėtrunges, jos sukonstruotos iš ąžuolo, nudažytos.

Lentynose nugulė odinės apyrankės su jūriniais užrašais „Myliu jūrą“, kiekviena raidė iškalta rankomis.

„Puodeliai, atvirukai, užrašų knygelės, papuošalėliai – stengėmės, kad būtų vietiniai, kiek įmanoma. Aišku, kainos aukštesnės, bet pastebėjome, kad žmonės, jei reikia, perka“, – sakė S.Mikalkevičiūtė. Pasak jos, pigiausi suvenyrai, tai 0,50 ct kainuojantys atvirukai, pieštukai. 3-4 eurus atsieis pingvinuko ar kitoks magnetukas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Jūrų muziejaus krautuvėlė vilioja žavingais suvenyrais.

Lentynose – ir Lietuvoje pagaminti bronziniai papuošalai, lininiai maišeliai.

Pliušiniai žaislai atkeliavo iš svetur, tačiau jie papuošti vieningomis etiketėmis, ant jų nugulė ir informacija apie gyvūną, pavyzdžiui, ruonį.

Krautuvėlėje lankytojai ras ir šokolado, džemperių, marškinėlių, ženkliukų. Ilgainiui kolekciją ketinama papildyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius