TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Unikalus ekskursijų savaitgalis kvies pažinti Kauno mikrorajoną – Šančius

Net ir patys kauniečiai, gyvenantys kituose miesto rajonuose, paklausti, ką įdomaus galima pamatyti Šančiuose, greičiausiai nelabai turėtų ką papasakoti. Vienas gal prisimintų, jog čia augo aštrialiežuvis baleto artistas Jurijus Smoriginas, kiti galbūt žinotų, jog po šiuo rajonu driekiasi įdomūs tuneliai. Tačiau iš tiesų Šančiai turi kur kas daugiau įdomybių.
Ekskursijos po Šančius vyksta ir ant dviračių
Ekskursijos po Šančius vyksta ir ant dviračių / Organizatorių nuotr.

Susipažinti su jomis bus galima gegužės 6-8 dienomis Šančiuose vyksiančiame ekskursijų savaitgalyje „PAsiŠANČinėkim!”.

Kodėl Šančiai? Šis klausimas nestebina idėjos autorės, gidės Austėjos Bliumkytės-Padgurskienės. Pasak jos, Šančiai yra vienas seniausių ir neabejotinai vienas įdomiausių rajonų Kaune.

Ankstyviausios žinios apie šią vietą siekia XIV a., o tarpukariu priemiestį prijungus prie Kauno, Šančiai ypač suklestėjo. Tačiau Nemuno kilpoje esančio rajono istorija turtinga ne tik praeitimi.

Organizatorių nuotr./Šančiai
Organizatorių nuotr./Šančiai

Pastaraisias metais čia vyksta daug teigiamų procesų: pirmiausia į akis krinta vizualūs pasikeitimai (atnaujintas A.Juozapavičiaus prospektas, naujam gyvenimui prikeltos kareivinės), vyksta meniniai-socialiniai projektai („Miesto tyrimai: viešumo patirtys”, Draugiška zona, Šančių kioskas). Įvairius projektus rengia ir bendruomenė, organizuojanti Šančių kultūros dienas „Šančinės“, taip pat pristatanti iniciatyvą „Kopūstų laukas“.

Organizatorių nuotr./Ekskursija po Šančius
Organizatorių nuotr./Ekskursija po Šančius

Tyrimas: ekskursijos įdomios ir vietiniams!

Surengti ekskursijų savaitgalį ir taip miestiečius ir turistus supažindinti su Šančiais, kilo atlikus tyrimą. Atvira iniciatyvų platforma „Šančių kioskas“ 2014 m. vykdė apklausą, po kurios paaiškėjo, kad vietiniams gyventijams įdomiausia – ekskursijos. Suorganizuotų kūrybinių dirbtuvių metu gyventojai rinko temas. Vėliau vyko keturios ekskursijos populiariausiomis temomis.

Taip pat atsiliepė dvi šančiškės, išreiškusios norą tapti Šančių gidėmis. Šančių kiosko, Žemųjų Šančių bendruomenės ir Šančių seniūnijos pastangomis šios dvi šančiškės dalyvavo gidų kursuose. Tad nuo 2015 m. Šančiai turi savo gides.

Organizatorių nuotr./Ekskursijos po Šančius vyksta ir ant dviračių
Organizatorių nuotr./Ekskursijos po Šančius vyksta ir ant dviračių

Pradėjusios vesti ekskursijas po Šančius pėsčiomis ir dviračiais A.Bliumkytė-Padgurskienė ir Rolanda Girskienė susibūrė į komandą „Pasišančinėkim“.

„Žinojome, kad vietiniai ir čia negyvenantys, bet Šančius pažįstanties įvairių sričių specialistai, turi daug įdomių istorijų. Todėl nutarėme pratęsti Šančių kiosko ekskursijų ciklo idėją ir organizuojame ekskursijų savaitgalį „PasiŠANČinėkim!“. Renginio tikslas – subūrus skirtingų patirčių gidus papasakoti turtingą rajono istoriją įvairių formų ekskursijomis“, – sakė gidės.

Organizatorių nuotr./Ekskursija po Šančius
Organizatorių nuotr./Ekskursija po Šančius

Gegužės 6-8 dienomis suplanuota vienuolika ekskursijų. Turintys laiko galės sudalyvauti visose jų - ekskursijų laikas nesidubliuos. Ekskursijas ves ne tik šios dvi gidės, bet ir vietiniai gyventojai, specialistai, net vaikai. Todėl pasakojimuose persipins faktai ir asmeniniai prisiminimai.

Netradicinės ekskursijos bus įvairių formatų: pažintinės, orientacinės, vieno objekto, pėsčiomis, dviračiais.

Rinktis ekskursijas bus galima pagal vietas arba temas. Pavyzdžiui:

Vieno objekto: „KTU Vaižganto progimnazija: 96 metai istorijos“, ekskursija po Vilniaus lokomotyvų depo Kauno cechą ir „Kopūstų laukas: iš pirmų lūpų“.

Pažintinės: „Pasižvalgykime po Aukštuosius Šančius“, „Unikalieji Šančiai“ (dviračiais) ir „Pajausk-tai Šančiai!”.

Netradicinės: „Šančiai vaikų akimis“ (gidai – vaikai) ir „Atrask Šančius pats!“ (ekskursija-orientacinis).

Teminės: „Užšiliai – kaimelis miesto viduryje“, „Kauno tvirtovės Šančių Karinis miestelis“ ir „Kasdieninis žydų gyvenimas tarpukario Šančiuose“.

Pagal rajono dalį:

Aukštieji Šančiai: „KTU Vaižganto progimnazija: 96 metai istorijos“, „Pasižvalgykime po Aukštuosius Šančius“ ir „Užšiliai – kaimelis miesto viduryje“.

Žemieji Šančiai: „Unikalieji Šančiai“ (dviračiais), „Kauno tvirtovės Šančių Karinis miestelis“, „Šančiai vaikų akimis“, ekskursija po Vilniaus lokomotyvų depo Kauno cechą, „Pajausk-tai Šančiai!”, „Kasdieninis žydų gyvenimas tarpukario Šančiuose“, „Atrask Šančius pats!“ ir „Kopūstų laukas: iš pirmų lūpų“.

Daugiau informacijos ir detalią programą rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius