Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už persikėlimą į gražų Italijos miestelį žmonėms mokės 30 tūkst. eurų

Pastaraisiais metais Italijos miestai lenktyniauja, kurdami išradingas schemas, kuriomis siekiama pritraukti naujų gyventojų ir taip atgaivinti jų gerovę, rašoma CNN. Konkurencija buvo beprotiška: nuo apleistų namų, parduodamų vos už dolerį, iki paruoštų gyventi namų už mažesnę kainą.
Presicce, Italija
Presicce, Italija / 123RF.com nuotr.

Vaizdingas Presicce miestelis saulėtame Apulijos regione yra naujausia vieta, kuri irgi įsitraukė į žaidimą su viliojančiu pasiūlymu. Miestelio valdžia sako, kad už tuščio būsto pirkimą ir apsigyvenimą jame žmonėms mokės iki 30 tūkst. eurų.

Dar geriau, kad parduodamų namų kainos yra maždaug nuo 25 tūkst. eurų. Kaip ir kiti visoje Italijoje parduodami pigūs nekilnojamojo turto objektai, jie jau seniai apleisti pirminių savininkų.

Papildoma premija – neįtikėtina vieta: Salento vietovė, esanti Italijos „bato“ apačioje, apsupta gamtos, netoli Santa Marijos di Leukos paplūdimių ir turkio skaidrumo vandens.

Presicce valdžia tikisi, kad piniginės paskatos pasiūlymas įkvėps naujos gyvybės jų miesteliui, kuriame kasmet mažėja naujagimių.

„Istoriniame centre yra daug tuščių namų, pastatytų iki 1991 m., kuriuos norėtume vėl matyti gyvus su naujais gyventojais“, – CNN sakė vietos tarybos narys Alfredo Palese. „Gaila stebėti, kaip pamažu tuštėja mūsų senieji rajonai, kupini istorijos, nuostabios architektūros ir meno.“

A.Palese priduria, kad šiuo metu baigiamos derinti sandorio detalės, tačiau valdžios institucijos yra pasirengusios pradėti teikti paraiškas artimiausiomis savaitėmis, kai informacija bus paskelbta merijos interneto svetainėje.

123RF.com nuotr. / Presicce, Italija
123RF.com nuotr. / Presicce, Italija

„Mes siūlysime iki 30 tūkst. eurų žmonėms, norintiems čia persikelti ir įsigyti vieną iš šių apleistų būstų“, – sakė jis. „Visas finansavimas bus padalytas į dvi dalis: dalis lėšų bus skirta senam būstui įsigyti, o dalis – jo pertvarkymui, jei to reikės.“

Dviejų miestų pasaka

A.Palese teigė, kad 2019 m. susijungus su gretima bendruomene ir sukūrus didesnį Presicce-Acquarica miestą, buvo skirta papildomų lėšų, kurios užtikrins, kad projektas galėtų būti tęsiamas daugelį metų.

„Po susijungimo, kaip numatyta Italijos įstatymuose, mūsų platesnei teritorijai bus skirta daugiau viešųjų lėšų, maždaug 1 mln. eurų per metus kelerius metus į priekį, kurias ketiname investuoti į senojo rajono atgaivinimą“, – sakė A.Palese.

Presicce ir Acquarica dabar kartu turi apie 9 tūkst. gyventojų, tačiau tik pusė jų gyvena senojoje bendruomenės dalyje.

123RF.com nuotr. / Presicce, Italija
123RF.com nuotr. / Presicce, Italija

Savivaldybė jau pradėjo įgyvendinti kitas programas, kuriomis siekiama pritraukti daugiau gyventojų, įskaitant mokesčių lengvatas naujai verslo veiklai pradėti ir kūdikių premijas šeimoms, auginančioms vaikus.

Norėdami gauti 30 tūkst. eurų lengvatą, pirkėjai turi apsigyventi Presicce ir įsigyti vieną iš atrinktų nekilnojamojo turto objektų, pastatytų iki 1991 m., kurie buvo įtraukti į valdžios institucijų žemėlapį.

Pasak A.Palese, namų kainos prasideda nuo 500 eurų už kvadratinį metrą. Maždaug 25 tūkst. eurų turėtų pakakti, kad užsitikrintumėte 50 kvadratinių metrų būstą, kuriam reikia remonto.

„Žaliasis auksas“

Presicce istorija siekia viduramžius, kai aplink saracėnų tvirtovę, kurią pastatė vienuoliai, iškasę požemines kriptas kaip slėptuves piratų antpuolius išgyvenusiems žmonėms, išplėtė gyvenvietes.

Dėl vešlių alyvmedžių giraičių, iš kurių spaudžiamas aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, jis įgijo Apulijos „žaliojo aukso miesto“ reputaciją.

123RF.com nuotr. / Presicce, Italija
123RF.com nuotr. / Presicce, Italija

Daugelis vietinių gyventojų gyveno po žeme, kasdami urvus Presicce uolėtame reljefe.

Po pagrindinėmis aikštėmis ir prabangiais barokiniais rūmais slypi 23 slaptų kamerų ir alyvuogių malūnų tinklas, kuriame ūkininkai, vadinamieji trappettari, derliaus nuėmimo sezono metu kelis mėnesius spaudė alyvuoges akmeniniuose malūnuose, stumiamuose asilų.

Daugelyje istorinių pastatų yra privačios prieigos prie požeminių kamerų, kuriose tebestovi didžiuliai malūnai. Ekskursijos su gidu po požeminį miestą yra turistų traukos objektas.

Senoviniame rajone plačias elegantiškas gatves kerta vingiuotos siauros gatvelės. Didingi puošnūs aukso spalvos pastatai su kaustytais balkonais ir vidiniais kiemeliais maišosi su paprastais baltais būstais.

Čia yra freskomis dekoruotų pastatų, koplyčių ir votivinių stulpų, kuriuos iš baltai rausvos uolienos pastatė turtinga kaimo buržuazija.

Vecchi curti (senieji kiemai) – tai tipiški gyvenamieji namai, esantys dviejuose vaizdinguose senojo centro rajonuose, vadinamuose Corciuli ir Padreterno, su privačiais sodais, požeminiais malūnais, citrusiniais medžiais ir egzotiškais augalais.

Presicce galima pamatyti geriausius Apulijos vaizdus: senovines vienišas kupolo formos akmenines koplyčias, bizantines kriptas, alyvmedžių giraites su masyviais susuktais medžių kamienais, purpurines sausų akmenų sienas ir įtvirtintas kaimo sodybas, kuriose kadaise gyveno valstiečių šeimos, saugomos galingų valdovų, kad išvengtų piratų antpuolių.

123rf.com nuotr. / Apulija, Italija
123rf.com nuotr. / Apulija, Italija

Festivaliai ir maistas

Žygių ir dviračių maršrutai driekiasi per bukolikos kraštovaizdį su avių ganymo laukais ir apleistomis akmeninėmis tvirtovėmis. Iki Salento nesugadintos pakrantės, besidriekiančios tarp Galipolio ir Santa Marija di Leukos pajūrio vietovių, – vienas akmuo.

Be ekskursijų po požemines aliejaus spaudyklas ir festivalių su alyvuogių aliejaus ir maisto degustacijomis, populiari lankytina vieta – valstiečių muziejus, kuriame eksponuojami praeities daiktai.

Kasmet vyksta Salentinos liaudies muzikos, šokių, senovinių amatų ir maisto mugės.

Presicce kepti žuvies skanėstai, susiję su šventojo Andriejaus kultu, yra gurmaniškas patiekalas, taip pat garsiosios rankų darbo tešlos, orecchiette ir strascinate. Kiti vietiniai delikatesai – rauginti tešlos blyneliai pittule, įdaryti krevetėmis, menkėmis, daržovėmis arba pagaminti alla pizzaiola su alyvuogėmis, kaparėliais ir vyšniniais pomidorais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius