Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaikų rojus Bankoke – „KidZania“: čia galima „pasimatuoti“ skirtingas profesijas ir gauti algą

Simona, Tomas ir penkiamečiai jų dvyniai Vakaris ir Vasarė šiuo metu gyvena Tailande. Svetur įsikūrusi šeima darbą per atstumą derina su malonumais. Kol mama dirba, vaikai ir tėtis tyrinėja apylinkes ir išbando šeimai skirtas pramogas. Viena jų – vaikų rojumi vadinamas pramogų miestas „KidZania“. Jame smalsieji lankytojai turi progą išbandyti įvairias profesijas ir užsidirbti. O gautą atlyginimą gali išleisti pramogoms.
Vakaris tuoj turės savo banko kortelę
Vakaris tuoj turės savo banko kortelę / Tomo Kupečio nuotr.

Jei paklaustumėte mūsų dvynių, kas yra „KidZania“, jie tikriausiai vienu ar dviem žodžiais negalėtų apibūdinti. Reikėtų išklausyti 10 minučių monologą su ryškiais prisiminimais iš apsilankymo vaikų mieste „KidZania Bangkok“. Šios vietos trumpai apibūdinti negalėčiau ir aš. Tačiau, jei jau reikėtų, tas žodis būtų didelis „Vau!“

Apsilankymas „KidZania Bangkok“ buvo suplanuotas dar prieš išvykstant iš Lietuvos. Daug su vaikais kalbėjome apie tokį vaikų miestą, kartu žiūrėjome nuotraukas ir filmukus internete. Motyvacija buvo aukščiausio lygio – pramogai reikiamus pinigus padėjo sutaupyti krikšto tėveliai, seneliai ir draugai.

Tiesa, po „KidZania Bankok“ dar liko valiutos apsilankymui „KidZania Kuala Lampur“ – tai mūsų balandžio pabaigos kryptis.

Veiklos – visai dienai

Vaikų miestą „KidZania“ įkūrė Meksikos verslininkas Xavieras Lópezas Ancona, kuris visą savo gyvenimą organizavo edukacines vaikų pramogas. Pirmoji „KidZania“ buvo įkurta 1996 metais Santa Fė (JAV, Naujosios Meksikos valstija). Dabar tokia erdvė yra įkurta 14 pasaulio vietų ir vis plečiasi. Arčiausiai Lietuvos netrukus turi atsidaryti Londone ir Maskvoje.

Pats „KidZania“ principas  visur vienodas – sukurta saugi erdvė  4–12 metų vaikams, kurioje jie užsiima tuo, ko tuo metu nori. Pavyzdžiui, vaikai gali „dirbti“ įvairius darbus (pabūti gydytoju, ugniagesiu, pilotu, statybininku, degalinės darbuotoju, policininku, kriminalistu ir pan.). Už atliktą darbą jie gauna atlyginimą. Jį gali išleisti pramogoms. 

Vaikų miestas įsikūręs Bankoko centre, didžiulio Siam Paragon prekybos centro penktame aukšte. Visi viduje esantys pastatai, automobiliai, muliažai ir kt. yra pamažinti iki vaikų dydžio ir atrodo labai realistiškai.

Kiekvienas darbas ar pramoga turi savo rėmėją – tai tarptautiniai arba vietiniai prekės ženklai. Tai mažą „KidZania“ pasaulį daro dar tikroviškesnį.

Veiklos ten tiek, kad parke galima praleisti kad ir visą dieną. Mes buvome 7 val. ir ne viską suspėjome pabandyti. Aplankyti 56 įvairiausias įstaigas per vieną dieną – nemenkas iššūkis, ypač, kai esi vienas suaugęs su dviem vaikais, kurių interesai skiriasi, o tos interesų sritys skirtingose miesto dalyse.

„KidZania“ nesudėtinga pasiklysti, todėl vaikams ir tėvams uždedami specialūs laikrodžiai (jie „suriša“ vaikus su tėvais), taip pat išdalijami žemėlapiai.  Tai daroma dėl saugumo. 

Vaikų miestas didžiulis
T.Kupečio nuotr./Vaikų miestas didžiulis

Atkuriamas realus gyvenimas – su „tikrais“ pinigais ir kortelėmis

Vaikų miestas taip pat turi ir savo valiutą – kidZos. Šia valiuta vaikai gauna atlyginimą už atliktą darbą, moka už paslaugas ir pramogas. Kad būtų patogiau gautus „grynuosius“ galima pasidėti į banko sąskaitą ir gavus banko kortelę atsiskaityti ja. Su kortele ATM (bankomatuose) gali išsigryninti pinigų. Tikras realus gyvenimas!

 
 

Prie kiekvienos įstaigos yra nurodyta, ar čia gausi pinigų, ar turėsi juos leisti. Vasarė lengvai atsisveikindavo su pinigais, Vakaris sunkiai – net nesirinko pramogų, kuriose reikia mokėti.

Tokios edukacinės pramogos – puikios, nes taip žingsnis po žingsnio vaikai suvokia, kad pinigai ant medžių neauga ir jų negali pasiskinti, kada tik nori.

Rekomenduoju šią vietą, nes joje daug įdomių sprendimų, kaip supažindinti vaikus su socialinėmis funkcijomis, komandiniu darbu (pavyzdžiui: ugniagesių, policininkų ar kurjerių profesijos), taip pat mokoma pagarbos aplinkai, skirtingoms profesijoms. 

Vakaris pozuoja „KidZania“ fotografui
Vakaris pozuoja „KidZania“ fotografui

Vis dėlto „KidZania“ yra verslas, kuriam būtinas uždarbis. Todėl čia nuolat zuja vietiniai „paparacai“, kurie beveik prie kiekvienos „įstaigos“ sustato vaikus pozuoti, o tuomet tėvams duoda lapelį su numeriuku.

Jį tėvai gali už papildomą mokestį išsikeisti į atspausdintą vaikų nuotrauką. Tačiau tai, žinoma, labai brangu. 

Pabaigai – kainos

Įėjimas vaikams – 850–1000 batų (25–29 eurai), įėjimas saugusiesiems – 425–500 batų (12–14 eurų).
Patartina pasirūpinti bilietais iš anksto perkant juos internetu – sutaupyti galima 15 proc., tačiau reikia pirkti prieš 3 dienas. Taip pat prieš apsilankymą galima pasidomėti, gal galioja kokios nors akcijos.
Vandens buteliukas mažiukas (250 ml) – 20 batų (0,58 eurai)
„McDonalds“ sumuštiniai – 160–300 batų (5–9 eurai)
„Sušiai“ – apie 150 batų (4,34 eurai)
Kitoks greitas maistas – 50–200 batų (1,45–5,79)

Sušių mokykla
T.Kupečio nuotr./Sušių mokykla

Tačiau turiu pasakyti, kad mūsų dvyniai neturėjo laiko maistui. Valgė tik tai, ką patys pasigamino – sumuštinius, riešutus ir sausainius.

Daugiau Kupečių šeimos gyvenimo įspūdžių iš Tailando galite rasti jų tinklaraštyje ir „Facebook“ paskyroje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius