Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vaizdo įrašą su pažeidimais paviešinęs parkas įspėja, kad lankytojai sulauks baudų

„Juokina lapes“, – socialiniame tinkle paskelbdami vaizdo įrašą rašo Pajūrio regioninio parko atstovai. Vaizdo įraše matyti per rąstą perbėganti lapė, o kiek vėliau – per jį einantis vyriškis, tačiau jo kelionė baigiasi šlapiomis kojomis. Parko atstovai sako, jog karantinas sukuria netikėtų problemų, mat daug kur apribojus lankymą į parką plūstelėjo žmonės, kuriems apribojimai nė motais. Žmonės braunasi ir į rezervatus, kur saugomos retos buveinės. Atstovai įspėja, jos šie pasivaikščiojimai neprasprūs nepastebėti ir taisyklių nesilaikantys parko svečiai sulauks baudų. Vien praėjusį savaitgalį buvo nubausti septyni asmenys, apsilankę prie Olando kepurės.
Vaizdo įrašą su pažeidimais paviešinęs parkas įspėja, kad lankytojai sulauks baudų
Vaizdo įrašą su pažeidimais paviešinęs parkas įspėja, kad lankytojai sulauks baudų / Stop kadras

Pajūrio regioninio parko vadovas Darius Nicius 15min pasakoja, jog karantino metu į parką plūstelėjo žmonės, norintys praskaidrinti sėdėjimą namuose pabuvimu gamtoje. Padidėjęs lankytojų skaičius gamtinėje aplinkoje sukuria ir problemų.

„Olandų kepurės kraštovaizdžio draustinyje lankymasis apribotas. Dabar pastebime, kad padaugėjo lankytojų skaičius šiaurinėje Karklės dalyje. Čia eina dviračių takas Palangos link. Problema ta, kad tame ruože nuo šiaurinės dalies Palangos link, maždaug keturių kilometrų ruože, yra Plazės gamtinis rezervatas. Rezervatuose žmonės negali lankytis, tik išimtiniais atvejais su gidu, leidimais vykdant mokslinius tyrimus ir pan.

Viena iš problemų – kad padaugėję neteisėto lankymosi rezervate atvejų. Natūralu, kad ne visi nori pastebėti ženklus, informaciją, kad negalima lankytis. Yra prie dviračių tako informacija, ties patekimu į rezervatą pastatyti riboženkliai, kad draudžiama lankytis. Tai ne pirmas ir ne antras atvejis, žmonės dažnai ieško nuošalių, ramesnių vietų, ir natūralu, kad tuo pačiu būdami gamtoje teoriškai padaro ir pažeidimus.

Šiuo atveju kamera užfiksavusi ne tik gamtos gyvenimą, matosi, kaip lapė prabėga, bet ir matosi, kad neteisėtai praeina žmogus, kuriam nepasiseka tiesiog. Gerai, kad sėkmingai viskas baigėsi. Norime parodyti, kad reikia atkreipti dėmesį ir esant gamtoje nedaryti žalos“, – pasakojo D.Nicius.

Parkui priskirta ir Būtingės geomorfologinio draustinio priežiūra ties Latvijos teritorija. Atstovai pastebi, jog nors čia eismas ribojamas kelio ženklais, apsilankymų skaičius išaugo. Apie tai informacija administraciją pasiekia iš vietinių gyventojų, kurie teigia, kad lankytojai galimai pro čia naudojasi galimybe nelegaliai patekti į Latvijos teritoriją.

„Žmonės pasakoja, kad yra padažnėjęs judėjimas ne tik dėl gamtos, bet ir siekiant patekti į kitą šalį, nes nėra pastoviai tikrinama teritorija. Esam informavę pasieniečius. Mes daugiausiai stebime situaciją, kai pakankamai padažnėję neteisėtų automobilių statymų pajūrio ruože, kurie patenka į draustinį. Svečiai palieka mašinas ir eina pasivaikščioti. Ar į Latviją, ar gamtą keliauja, sunku pasakyti. Ragintume žmones atkreipti dėmesį į kelio ženklus ir jų paisyti.

Šiais laikais visi turi mobiliuosius telefonus, sulaukiame ir iš žmonių žinučių, ir patys fiksuojame pažeidimus. Po kurio laiko vis tiek lankytojai gaus ar iš policijos, ar iš aplinkosaugininkų informaciją apie paskirtas nuobaudas. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad ir nuošalioj vietoj privalu laikytis taisyklių, kad nereiktų piktintis gavus baudą“, – pasakoja D.Nicius.

Baudas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus taiko policija, o už automobilių stovėjimą ant gamtinės augmenijos ir kitų gamtos pažeidimų – aplinkosaugininkai. Baudos siekia kelias dešimtis eurų.

„Susidaro dvejopas jausmas. Vienu atveju visuomet laukiami žmonės gamtoje, bet prieš vykstant reiktų pasidomėti, kur galima, o kur jau yra riba. Reiktų atsižvelgiant į situaciją, esantį karantiną nesirinkti masinių vietų. Jei stovi 10-20 automobilių, apskritai žmonėms nesaugu laikytis socialinės distancijos. Prie Olandų kepurės dėl to ir buvo uždraustas lankymasis, nes virto tarsi masinio renginio vieta. Vien praėjusį savaitgalį čia nubausti 7 asmenys, bandę patekti į lankytojų pamėgtą vietą.

Turime suvokti, kad einant ir miško takeliu, kuris yra dviejų metrų pločio, neįmanoma prasilenkti saugiu atstumu. Daug kur laiptai yra, jie pusantro metro pločio, su porankiais. Gamtoj nėra dezinfekcija atliekama, atrodo, kaip ir nekaltas dalykas, bet reikia įvertinti rizikas“, – patarė D.Nicius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius