Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Venecijai gresia pavojus: UNESCO grūmoja Italijai

UNESCO ekspertai rekomendavo Veneciją ir jos lagūną įtraukti į Pasaulio paveldo, kuriam gresia pavojus, sąrašą, nes Italija nepakankamai stengiasi apsaugoti miestą nuo klimato kaitos ir masinio turizmo poveikio.
Turistai Venecijoje
Turistai Venecijoje / 123rf.com nuotr.

UNESCO Pasaulio paveldo centro ekspertai reguliariai peržiūri 1157 JT kultūros agentūros pasaulio paveldo objektų būklę, o rugsėjį Rijade vyksiančiame susitikime 21 UNESCO valstybės narės komitetas peržiūrės daugiau kaip 200 objektų ir nuspręs, kuriuos iš jų įtraukti į pavojaus sąrašą, rašoma „Reuters“.

Ekspertai rekomenduoja valstybėms narėms į pavojaus sąrašą įtraukti beveik 10 iš šių objektų, tarp kurių jau yra Odesos istorinis centras Ukrainoje, Timbuktu miestas Malyje ir keli objektai Sirijoje, Irake ir Libijoje.

Kitos vietovės, kurias šiais metais rekomenduojama įtraukti į pavojaus sąrašą, yra Kyjivo ir Lvivo miestai Ukrainoje.

„Spręsti įsisenėjusias, bet neatidėliotinas problemas trukdo bendros strateginės ilgalaikės vertybės išsaugojimo vizijos trūkumas ir menkas integruoto koordinuoto valdymo veiksmingumas visais suinteresuotųjų šalių lygmenimis“, – akcentavo UNESCO.

UNESCO teigė, kad Italijos valstybės pasiūlytos ištaisomosios priemonės „šiuo metu yra nepakankamos ir nepakankamai išsamios“. Ji pridūrė, kad Italija „nuo paskutinės Komiteto sesijos 2021 m., kai UNESCO jau grasino įtraukti Veneciją į juodąjį sąrašą, nuolat ir iš esmės nebendravo“.

Venecija, garsėjanti savo kanalais ir kultūros objektais, jau daugelį metų kovoja su masiniu turizmu.

Agentūra pareiškė viltį, kad „toks įrašymas paskatins didesnį vietos ir nacionalinių suinteresuotųjų subjektų atsidavimą ir mobilizaciją“ sprendžiant įsisenėjusias problemas.

123RF.com nuotr. / Venecija
123RF.com nuotr. / Venecija

Venecijos savivaldybės atstovas spaudai „Reuters“ sakė, kad miestas „atidžiai perskaitys šiandien paskelbtą UNESCO Pasaulio paveldo komiteto centro siūlomą sprendimą ir aptars jį su vyriausybe“.

Venecija, garsėjanti savo kanalais ir kultūros objektais, jau daugelį metų kovoja su masiniu turizmu. Vieną dieną per 2019 m. karnavalą į istorinį centrą susispaudė apie 193 000 žmonių. Venecija rengėsi įvesti mokestį vienadienėms ekskursijoms, kad suvaldytų lankytojų skaičių, tačiau dėl prieštaravimų tai buvo atidėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius