Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Viena diena Rio de Žaneire: praleiskite laiką kaip vietiniai – mėgaudamiesi

Dievas sutvėrė pasaulį per šešias dienas, o septintąją dieną jis sukūrė Rio de Žaneirą – taip didžiuodamiesi sako brazilai. Dar jie sako, kad yra tik vienas būdas pažinti Rio – jame apsigyventi. O ką daryti tiems, kurių kelionės į Rio de Žaneirą tikslas yra verslo, sporto, kultūros reikalai, ir miesto pažinimui jie turi tik vieną dieną?
Rio de Žaneiro panorama būtų keista be jai įprastos Jėzaus Kristaus skultūros
Rio de Žaneiro panorama būtų keista be jai įprastos Jėzaus Kristaus skultūros / 123rf.com nuotr.

Darykite taip, kaip elgiasi vietiniai – praleiskite šią dieną su pasimėgavimu!

Rio de Žaneiras – labiausiai turistų lankomas Brazilijos miestas. 1960-aisiais jis neteko šalies sostinės statuso, tačiau išliko tiek brazilų, tiek ir keliautojų iš viso pasaulio mylimiausiu miestu, grožio sostine ir pagrindiniu Pietų Amerikos turizmo centru.

Dainiaus Kinderio nuotr./Ipanema
Dainiaus Kinderio nuotr./Ipanema

Pirma, ką privalo padaryti kiekvienas, atvykęs į Rio – pabuvoti Ipanemos paplūdimyje ir pasilepinti tuo nors vieną kitą valandėlę.

Tradiciškai pagal gelbėjimo postų numeraciją galima susirasti vietą, kurios mikroklimatas labiausiai atitinka jūsų lūkesčius. Štai prie 9-ojo posto (ties Rua Vinícius de Moraes gatvėje) susirenka „turtingiausieji ir gražiausieji“ – tie, kurie mėgsta pasipuikuoti savo puikiai įdegusiais tobulais kūnais, stilingais aksesuarais.

123rf.com nuotr./Mergina viename iš Rio paplūdimių
123rf.com nuotr./Mergina viename iš Rio paplūdimių

Netoliese Cemetério dos Elefantes – vieta, kur ateina senstelėję hipiai ir bohemiški menininkai.

Prie Rua Farme de Amoedo buriasi gėjų bendruomenės nariai – atpažinsite iš vaivorykštės spalvų vėliavos. Posto 8 pamėgo lūšnynų rajonų vaikai.

Posto 10 renkasi sporto mėgėjai – čia nuolat yra žmonių, žaidžiančių tinklinį, futbolą, badmintoną. Posto 11 – šeimos su vaikais. Susiraskite vietą, kur jaučiatės jaukiai, įsitaisykite ant šilto smėlio ir pasimėgaukite palaima.

Iš paplūdimio metro keliaukite į miesto centrą. Išlipkite stotelėje Carioca. Kažkada Rio gyventojai į Kariokos aikštę eidavo geriamo vandens, kuris miestą pasiekdavo akvedukais, pastatytais XVIII amžiuje. Nors vandens tiekimui akvedukas nebereikalingas, dviem aukštais išsidėstę baltos akveduko arkos ir šiandien atrodo nepaprastai įspūdingai.

Sėskite į istorinį Santa Teresos tramvajų (Bondinho de Santa Teresa) ir kilkite aukštyn link menininkų pamėgtos eklektiškosios Santa Teresos. 1877 metais pastatyta tramvajaus linija – viena pirmųjų pasaulyje.

Dabar paskutinis veikiantis Rio de Žaneiro mieste yra 6 km ilgio Santa Teresos tramvajaus naršrutas. Dalis trasos eina virš Acros da Lapa, XVIII amžiaus akveduko arkų.

Pasivaikščiokite siauromis akmenimis grįstomis Santa Teresos gatvelėmis, pasinerkite į bohemišką atmosferą, kuri daugybę turistų vilioja į šį kvartalą. XVIII-XIX amžiaus pastatuose kažkada gyveno miesto elitas. Dabar čia įsikūrę meno galerijos, restoranai ir kavinės.

Užsukite į Centro Cultural Parque das Ruínas – kažkada prabangią turtingos šeimos rezidenciją, vėliau apleistą ir pradėjusią griūti, 1997 m. tapusią kultūros centru.

Išmoningai restauruoti griuvėsiai saugūs lankytojams, o raudonų plytų sienos ir tuščios langų ertmės yra žavus įrėminimas fotografijoms. Iš čia atsiveria nuostabūs vaizdai į senamiestį ir Guanabaros įlanką.

123rf.com nuotr./Ryškiaspalviai laiptai Santa Teresoje
123rf.com nuotr./Ryškiaspalviai laiptai Santa Teresoje

Būtinai pamatykite Escadaria Selarón – 250 pakopų laiptus, kuriuos išgarsino dailininkas Jorge Selarón. 1990 metais dailininkas pradėjo restauruoti senus laiptus, kurie prasidėjo prie jo namų. Kaimynai šaipėsi, kai pakopas jis pradėjo kloti mėlynomis, žaliomis ir geltonomis plytelėmis – lyg Brazilijos vėliavą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mankšta kojoms ir akims: penki įspūdingiausi laiptai pasaulyje

Tačiau dailininkas atkakliai tęsė savo darbą, kuris užvaldė jį lyg galinga aistra, privertusi pamiršti viską aplinkui.

Kristaus Atpirkėjo statula – vienas iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų.

Kai J.Selarónui pradėjo trūkti pinigų, jis pardavė savo paveikslus, kad galėtų pabaigti restauruoti laiptus.

Kilkite į Korkovado kalną, kur stovi 38 m aukščio Kristaus Atpirkėjo statula (Cristo Redentor). Ji yra tapusi ne tik Rio de Žaneiro bet ir krikščionybės simboliu. 

Autobusu važiuokite iki Parque Nacional da Tijuca. Iš ten į 700 m aukščio Korkovado kalną galima pasikelti traukinuku. 

1931 m. pastatyta Kristaus Atpirkėjo statula – vienas iš septynių naujųjų pasaulio stebuklų.

Dainiaus Kinderio nuotr./Rio panorama
Dainiaus Kinderio nuotr./Rio panorama

Nuo Korkovado kalno atsiveria vaizdinga miesto panorama – matomas Cukraus Galvos kalnas, Rodrigo de Freitaso lagūna, šiuolaikiniai dangoraižiai, Kopakabanos ir Ipanemos paplūdimiai ir kt.

Pasigrožėkite vaizdais, o tada autobusu važiuokite į Santa Marta favelą pamatyti dar vieno šiuolaikinio Rio de Žaneiro veido.

Dėl apsilankymo faveloje pravartu susitarti su vietiniu gidu. Favelos – tai lūšnynų kvartalai, kur gyvena neturtingieji Rio de Žaneiro gyventojai. Statiniai suręsti iš statybinių atliekų, faneros, betono, medienos, plytų, iki kurių atvestos nelegalios elektros linijos.

Šlaite įsikūrusios Santa Marta favelos gyventojai po savo kojomis mato turtingą ir skubrų didmiesčio gyvenimą – transporto magistralės, rūmai, dangoraižiai, lėktuvai. Tačiau pačioje faveloje gyvenimas kitoks.

Dainiaus Kinderio nuotr./Santa Marta favela, t.y. lūšnynas
Dainiaus Kinderio nuotr./Santa Marta favela, t.y. lūšnynas

Gatvėje vaikai žaidžia futbolą, šnekučiuojasi niekur neskubančios moterys, tai vienur tai kitur skamba muzika. Namų sienos išmargintos grafiti – kai kurių meniškumas stulbinantis.

1996 m. Santa Martos faveloje buvo filmuotas Maiklo Džeksono dainos „They Don’t Care about us“ videoklipas. Rio de Žaneiro valdžia ne iš karto sutiko leisti filmuoti faveloje, nes ne tokį miesto vaizdą jie norėjo pateikti pasauliui, tačiau galų gale nusileido.

Valdžia ne iš karto sutiko leisti filmuoti faveloje, nes ne tokį miesto vaizdą jie norėjo pateikti pasauliui, tačiau galų gale nusileido.

M.Džeksoną Santa Martos faveloje primena bronzinė dainininko, žvelgiančio žemyn į turtingąjį Rio, statula.

Diena Rio de Žaneire eina į pabaigą. Tačiau pramogos nesibaigia. Rio de Žaneiro naktinis gyvenimas intensyvus ir įvairiapusis.

Kaip neapsilankyti sambos klube, kaipgi nepasinerti į šokio, muzikos, spalvų šventę?

Vienos dienos Rio per maža, tačiau ten verta užsukti net ir tokiam trumpam laikui – jei tik norėsite, spėsite patirti daugybę malonių įspūdžių ir nuotykių. 

Sporto kelionės į Rio de Žaneiro olimpiadą organizuoja „Magelano kelionės“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius