Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vieną dieną Vilniuje... su ratukais. Ar miestas draugiškas judantiems vežimėliu?

Saulei glostant garbanas, širdis kviečia pakilti virš kasdienės buities, švęsti gyvenimą, kūrybą, vasarą ir patirti vasaros nuotykį degtukų dėžutėje. Gerti į save vis naujus kelionių įspūdžius ir potyrius, ištirpti turistiniame šurmulyje – pomėgių pomėgis ir džiazuojanti gyvenimo palyda, užpildanti mane, kurią kaskart pasiekti – iššūkis, judant vežimėliu. Tenka ilgai ieškoti objektų, kruopščiai derinti maršrutą, kol surandu „draugišką ratukams“ infrastruktūrą. O suradus, labai norisi apie tai dalintis, kviečiant atrasti spalvingo pasaulio paletę, net ir judant vežimėliu.
Vieną dieną Vilniuje... su ratukais. Ar miestas draugiškas judantiems vežimėliu?
Vieną dieną Vilniuje... su ratukais. Ar miestas draugiškas judantiems vežimėliu?

Vieną saulėtą dieną pasakų mieste Vilniuje kartu su mylimu vyru neriu (liftu) į požeminę perėją Karoliniškėse (Sausio 13-osios g. 3, prie LIDL). Ji nuo šiol – džiaugsmas akims ir ausims – meninė (vaizdo) instaliacija, garso takelis, tam, kad Vilniaus viešuoju transportu pasiekčiau Aušros vartų g. ir nuo čia pradėčiau tyrinėti Vilnių, vėl ir vėl pražydusį, atsinaujinusį, kaskart suskambantį vis kitomis natomis.

Asm.archyvo nuotr./Požeminė perėja, Sausio 13-osios g.
Asm.archyvo nuotr./Požeminė perėja, Sausio 13-osios g.

Iš pirmo žvilgsnio Šv. Dvasios cerkvė (Aušros Vartų g. 10, Vilnius), kurioje ilsisi trys XIV a. kankiniai („mumijos“) (šiuo metu cerkvės relikvijoriuje galima pamatyti du kankinius), gali pasirodyti nedraugiška „ratuotiems“ lankytojams, tačiau, pasirodo, iš kairės pusės yra puikios galimybės patekti ir žmonėms, judantiems ratukais.

Asm.archyvo nuotr./Šv. Dvasios cerkvė, šoninis įėjimas
Asm.archyvo nuotr./Šv. Dvasios cerkvė, šoninis įėjimas

Tam, kad patektum, reikia vykti su kompanionu arba prie įėjimo paprašyti lankytojų, kad cerkvės darbuotojai atrakintų šonines duris. Paprastai dauguma maldos namų turi ir šoninį įėjimą, draugišką ratukais judantiems žmonėms.

Asm.archyvo nuotr./Šv. Dvasios cerkvė, pagrindinis įėjimas
Asm.archyvo nuotr./Šv. Dvasios cerkvė, pagrindinis įėjimas

Kazio Varnelio namai – muziejus (Didžioji g. 26, Vilnius) – optinio meistro paskutiniojo gyvenimo etapo vieta ir dailininko dirbtuvės. Tiek įėjimas, tiek didžiulė autoriaus paveikslų ekspozicija pirmame aukšte visiškai pritaikyta ir žmonėms, judantiems su ratukais.

Asm.archyvo nuotr./Kazio Varnelio namai-muziejus
Asm.archyvo nuotr./Kazio Varnelio namai-muziejus

Įspūdžiai, optinės iliuzijos, kurios pristatomos pirmame aukšte, užburia, įtraukia ir labai ilgam įsirėžia į atmintį kaip išskirtiniai meno kūriniai, lyginant su kitų menininkų darbais, pristatomais Lietuvoje. Pirmame aukšte eksponuojamas ir paskutinis optinio meistro Kazio Varnelio darbas pranašišku pavadinimu „Paskutinis šūvis“.

Vilniaus paveikslų galerija (Didžioji g. 4, Vilnius) iki 2021 m. spalio 6 d. kviečia susipažinti su profesionalaus XVIII a. Lietuvos dailės pradininko Pranciškaus Smuglevičiaus kūryba.

Asm.archyvo nuotr./Vilniaus paveikslų galerija
Asm.archyvo nuotr./Vilniaus paveikslų galerija

Vykti į šią galeriją rekomenduoju su kompanionu, nes prie įėjimo teks „įveikti“ du laiptukus. Paroda džiugina estetiniais vaizdais, o kartu joje susitinki ir su „savo matematikos mokytoja“.

Netoli prie įėjimo į Bernardinų sodą (B.Radvilaitės g. 8A, Vilnius) svajingai sveikinasi seniausias Vilniaus ąžuolas, švenčiantis daugiau nei 400 metų gimtadienį. O tik užėjus į sodą – šventė gomuriui ir atokvėpis – restorano „Sugamour“ vasaros terasa.

Asm.archyvo nuotr./Bernardinų sodas, „Sugamour“
Asm.archyvo nuotr./Bernardinų sodas, „Sugamour“

Vasaros sodo spalvos, kvapai, garsai, grojantis fontanas ir burnoje tirpstantis veganiškas desertas „Kubas“ iš restorano „Sugamour“ terasos – svajingas vasaros tango! Šiame restorane galima rasti dangiškų skonių tiek visavalgiams, tiek veganams ir vegetarams, net kavos iš Kenijos, kuri persipina su įspūdinga parko augmenija, menančia didingą XVIII a. sodo istoriją.

Vos už keleto metrų nuo Bernardinų sodo pasitinka Katedros aikštė. Vieta, nuo kurios kūrėsi, plėtėsi didingas Vilnius, kur gyveno ir rezidavo mūsų didžios praeities karaliai ir kunigaikščiai – Valdovų rūmai (Katedros a. 4, Vilnius). Juose veikia keturios nuolatinės ekspozicijos (keturi maršrutai mūsų šalies valdovams pažinti ir pereiti jų gyvenimo keliu). Ypač maloniai nustebina miniatiūriniai liftai / keltuvai, skirti net keliems laipteliams įveikti. Pasijunti kaip valdovas pas Valdovus.

Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmai
Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmai

Valdovų rūmų pašonėje atkurtas italės Žygimanto Augusto mamos Bonos Sforzos renesansinis Valdovų rūmų sodas, kur XVI a. čiobrelius bei mėtas skabė ir didikai. Valdovų rūmų sodo gastrobaras (Katedros a. 4, Vilnius) – gaivaus mėtų arbatos ir ledų dueto atokvėpiui bei svajingam vasaros vakarui.

Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmų sodo gastrobaras
Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmų sodo gastrobaras

Taip, žinau, čia dar sugrįšiu vasaros vakarą skanauti kvapnios čiobrelių arbatos prieš „Midsummer Vilnius“ vasaros festivalio koncertą (2021 m. liepos 12–23 d.), vyksiantį Valdovų rūmų kiemelyje – kiemelyje be slenksčių, be barjerų, rodos, sutvertam didžiam gyvo meno džiaugsmui.

Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmų kiemelis
Asm.archyvo nuotr./Valdovų rūmų kiemelis

Grožėtis Vilniaus peizažais, raudonais senamiesčio stogais, Neries vingiu, moderniais dangoraižiais, atsiveriančiais nuo Gedimino pilies bokšto / kalno (Arsenalo g. 5, Vilnius), kur kunigaikštis Gediminas XIV a. susapnavo sapną apie šioje vietoje iškilsiantį didingą miestą, yra dar vienas vasaros dienos nuotykis ir „maistas“ akims, į kurį galėjau užkopti Gedimino kalno funikulieriumi.

Asm.archyvo nuotr./Funikulierius į Gedimino kalno bokštą
Asm.archyvo nuotr./Funikulierius į Gedimino kalno bokštą

Istorijų namai (T.Kosciuškos g. 3, Vilnius) – kvepiantys dažais, šiuolaikiška infrastruktūra (galėčiau ją prilyginti MO muziejui), su visais patogumais (liftais, tualetu, kavinuke), po daugiau nei 20 metų rekonstrukcijos atverdami duris, klausia „Ką slepia sarkofagas?“ Kiek Lietuvoje turime mumijų iš Egipto? Jei skaičiuotume egiptietiškas ir esančias Šv. Dvasios cerkvėje, jų būtų kur kas daugiau, ir taip gražiai suvertume kelionės vėrinį (nuo mumijų iki mumijų) į vasariškų įspūdžių apyrankę.

Asm.archyvo nuotr./Istorijų namai
Asm.archyvo nuotr./Istorijų namai

Su visais šiais Vilniaus perlais pažindinausi, kartu su muziejų ir miesto gidais godžiai gėriau istorijų paslaptis. Gidai padeda prakalbinti namą, gatvę, daiktą, paveikslą, praskleisti paslapties šydą. Ir tuomet tau atsiveria visai kitoks požiūris į tai, ko anksčiau nepastebėdavai, tik praeidavai kaip „tiesiog“ pro namą, pro daiktą, pro nepastebėtą meno kūrinį.

O juk Vilnius, 2023 m. švęsiantis 700 metų jubiliejų, turtingas intriguojančių istorijų, didikų paslapčių, meilės intrigų. O šį, vienos dienos tyrinėjimų kelią, rekomenduočiau atrasti drauge su kompanionu, nes senamiesčio grindinys yra specifinis – kalneliai, pakalnės, akmenys, laipteliai.

Kelionės pabaigai, atokvėpiui, įspūdžių apibendrinimui, sugrįžtu į atsinaujinusį, pilnai draugišką „ratukams“, legendinį, seniausią, perkopusį šeštąjį dešimtmetį, architektūrinį paminklą – Vilniaus restoraną „Neringą“ (Gedimino pr. 23, Vilnius). Juk taip smalsu, ar čia viskas kaip anksčiau (iki rekonstrukcijos), kaip pakito meniu? Ar sugrįžo Kijevo kotletas? O taip! Ne tik Kijevo kotletas, bet ir… burnoje tirpstanti plakta grietinėlė, kurią šaukštais kabindavau dar studijų metais.

Asm.archyvo nuotr./„Neringa“, Kijevo kotletas
Asm.archyvo nuotr./„Neringa“, Kijevo kotletas

Ir šiandien šokame tango su vasara, įspūdžius vežame vežimais, kabiname gyvenimo džiaugsmą pilnais medaus samčiais, apglėbiame pasakų miestą Vilnių, tuoj švęsiantį 700 metų jubiliejų. Į pasakų Vilnių rieda labai „draugiški ratukams“ traukiniai iš (į) Trakų, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Kėdainių, Kretingos, Kaišiadorių, Radviliškio, Jonavos, Telšių, Plungės.

Parengta pagal 2021 m. birželio viduryje aktualią informaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius