Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Viena ruošiasi „Eurovizijai“: kanalizacijos dangčiai „dainuoja“, gyventojai tuština turistų pinigines

„Eurovizijos“ dalyviai, rengėjai, gerbėjai ir Vienos gyventojai jau skaičiuoja paskutines dienas iki šių metų konkurso. Vieni tobulina pasirodymus ir kostiumus, kiti bando sustyguoti menkiausias detales ir išvengti nesklandumų, treti pakuoja lagaminus, ieško papildomų pramogų ir galbūt mokosi patikusių dainų tekstus.
Eurovizijos dvasia jaučiama ir Vienos parkuose
„Eurovizijos“ dvasia jaučiama ir Vienos parkuose / 15min.lt nuotr.

Na, o vieniečiai, ruošdamiesi priimti tūkstančius svečių tiek iš Austrijos, tiek iš užsienio, demonstruoja puikų humoro jausmą ir stengiasi uždirbti. 

Daugelis lietuvių stebės repeticiją

„Viena išties gyvena „Eurovizijos“ laukimu“, – sakė šiame mieste įsikūrusi Gerda. Prie miesto rotušės seniai pastatytas elektroninis „obeliskas“ skaičiuoja dienas, valandas ir minutes, likusias iki konkurso.

Mieste pilna „eurovizinių“ taksi, o žiniasklaida kasdien pasakoja apie atlikėjus, koncertams ruošiamą salę, sceną, siūlo laimėti bilietus. Nemažai informacijos – apie „Eurovizijos“ kaimelį, kuris įsikurs Rotušės aikštėje. Jame, be kitų šalių, prisistatys ir Lietuva.

Pašnekovės teigimu, „Eurovizija“ tapo tikru miesto reklaminiu šūkiu. Jį sėkmingai išnaudoja savivaldybė (pavyzdžiui, parkams reklamuoti: „And 12 points go to Vienna's parks!“, rašoma viename stende) ir taksistai.

Muzikos muziejuje balandį ir gegužę veikia paroda, skirta jau 60-ą kartą rengiamam televizijos dainų konkursui.

Kiti, pavyzdžiui, šiukšlių rinkėjai ir švaros akcijos, panašios į mūsiškę „Darom“, organizatoriai į renginį pažiūrėjo su humoro doze. Net kanalizacijos dangčiai jungiasi į bendrą chorą – kai kurie iš jų „dainuoja“ „Eurovizijos“ dainas.

Bilietai išparduoti

Bilietai į pusfinalius ir finalą, vyksiančius „Wiener Stadthalle“ gegužės 19-ąją, 21-ąją ir 23-iąją, jau seniai išparduoti. Jų kaina svyravo nuo 14 iki 390 eurų (daugiausia buvo pasiūlyta bilietų už 49–150 eurų).

Pigiau bus galima žiūrėti vadinamuosius „Family Show“ ir „Jury Show“ (generalines repeticijas prieš kiekvieną koncertą), brangiausiai kainuoja „auksinės kategorijos“ bilietas į finalą.

Vienoje gyvenančios Gerdos teigimu, dar neseniai buvo galima įsigyti bilietų į repeticijas. Ji pati, kaip ir dalis kitų Austrijos lietuvių, gyvai stebės vieną iš generalinių repeticijų. Nuo tikrojo „Eurovizijos“ koncerto šis skirsis tik tuo, kad nebus balsavimo ir rezultatų.

VIDEO: Viena ruošiasi Eurovizijai

Į Vieną vyksta savarankiškai

Vilnietis Stasys yra tikras „Eurovizijos“ veteranas – ši jam bus jau penktoji. Pirmą kartą konkursą gyvai jis stebėjo Osle 2010-aisiais, vėliau keliavo į Diuseldorfą, po metų pertraukos – į Malmę, o pernai – į Kopenhagą.

Renginyje vyras lankosi su Norvegijoje gyvenančiu draugu lietuviu, kuris prieš penkerius metus jį pakvietė į Oslą. Įspūdis buvo didžiulis, tad nuo to laiko stengiasi dalyvauti visose „Eurovizijose“. Kartais prisijungia daugiau bičiulių, pavyzdžiui, Malmėje konkursą žiūrėjo šešių žmonių kompanija.

Kelionę į miestą, kur vyksta „Eurovizija“, ir nakvynės vietą lietuviai organizuojasi patys, be kelionių agentūrų pagalbos. Stasys spėjo, kad organizuotų grupių kelionių į „Euroviziją“ nėra.

„Didesnėmis grupėmis galėtų vykti nebent tikri karščiausi gerbėjai, nors tokių Lietuvoje kažin ar daug. Tiesa, veikia OGAE – tarptautinis „Eurovizijos“ gerbėjų klubas“, – sakė Stasys.

Šiai organizacijai atstovaujančio portalo Eurodiena.lt atstovai taip pat sakė žinantys, jog į šių metų konkursą vyks tik pavieniai gerbėjai. 

„Stebėti „Eurovizijos“ iš Lietuvos, lyginant su kitomis didesnėmis šalimis, įprastai vyksta labai nedaug žmonių. Tai dažniausiai yra atskiros, mažos, kelių žmonių grupelės ar poros.

Jokios keliaujančių gerbėjų masės nėra. Šiemet aš asmeniškai žinau tik du lietuvius, kurie vyks (vienas mūsų redaktorius, kitas – skaitytojas). Abu tai darys savarankiškai“, – sakė Eurodiena.lt administratorius Miroslavas Voroneckis.

15min.lt nuotr./Eurovizinis švaros akcijos plakatas Vienoje
15min.lt nuotr./Eurovizinis švaros akcijos plakatas Vienoje

Vienas Lietuvoje veikiantis kelionių organizatorius skelbia rengiantis keturių dienų išvyką į Vieną. Kelionės kaina prasideda nuo 485 eurų asmeniui. Į programą įtrauktas ir „Eurovizijos“ stebėjimas. Tačiau bilietus įsigyti turėtų patys keliautojai – kelionių organizatoriai siūlo tik tiesioginius skrydžius į Vieną iš Vilniaus ir apgyvendinimą 3 žvaigždučių viešbutyje su pusryčiais. 

Anot įmonės, siūlančios šią kelionę, atstovų, užklausų daug, tačiau dažniausiai žmones domina tik lėktuvo bilietai. Likusią kelionės dalį jie linkę planuotis patys. Kai kurie pageidauja pamatyti ne tik Vieną, tad kelionei žada skirti daugiau nei keturias dienas.

Apartamentų šeimininkas nusprendė uždirbti

Stasys į konkursą paprastai vyksta gerai savaitei – 9 dienoms, 8 naktims, nuo šeštadienio likus savaitei iki finalo iki sekmadienio po finalo. Šiemet tradiciškai apsistos ne viešbutyje, o apartamentuose – dviem trims žmonėms skirtame butuke.

Jis yra itin patogioje vietoje – pusiaukelėje tarp „Wiener Stadthalle“, kur vyks koncertai, ir „Euroklubo“, kur paprastai vyksta linksmybės vakarais ir naktimis.

15min.lt nuotr./Tradicinė dešra su sūriu, kurią perkant galima laimėti bilietą į Euroviziją
15min.lt nuotr./Tradicinė dešra su sūriu,
kurią perkant galima laimėti bilietą į Euroviziją

Abi vietas galima pėstute pasiekti per keliolika minučių. Rasti vietą nakvynei nebuvo sunku – jos ėmė dairytis dar kovo pradžioje ir viename iš interneto puslapių iškart pastebėjo tenkinantį variantą.

Nuoma vidutiniškai atsieina 20–30 eurų už naktį žmogui, taigi 40-60 eurų už visą gyvenamąjį plotą. Vienoje apartamentai 8 naktims jiems kainuos 380 eurų – po 24 eurus kiekvienam už naktį.

Apartamentų kainos, pašnekovo žodžiais, buvo panašios per visas „Eurovizijas“. Vilnietis ir oslietis prabangos neieško – paprastai išsinuomoja kambarį ar nedidelį butą patogioje miesto vietoje (greta miesto transporto stotelės ir/arba netoli pačios arenos).

„Buto šeimininkas kilstelėjo įprastą kainą (šiaip už tokį laikotarpį imtų maždaug 300 eurų), vos sužinojo, kad rodome didelį susidomėjimą apartamentais būtent per „Eurovizijos“ savaitę, – pripažino Stasys. – Bet taip elgiasi beveik visi euroviziniuose miestuose nuomojamų butų ar kambarių šeimininkai.

Į Vieną keliausiantis Stasys viliasi, kad kasdienėms išlaidoms visoms devynioms dienoms pakaks 400–500 eurų. 

Diuseldorfe irgi kiek permokėjome, palyginti su kito meto kainomis. Sakyčiau, šeimininkai kainas būtent tai savaitei kilsteli 20–30 proc.“, – kalbėjo patyręs Eurovizijų gerbėjas.

Pašnekovas sutiko atskleisti visą kelionės biudžetą. Už lėktuvo bilietus su „Lufthansa“ ir „Austrian Airlines“ jis sumokėjo 250 eurų, už nakvynę – 190 eurų. Jis viliasi, kad kasdienėms išlaidoms visoms devynioms dienoms pakaks 400–500 eurų.

„Eurovizijos“ gerbėjo skaičiavimu, 1000 eurų pakanka visai savaitei, įskaičiuojant bilietus ir būstą. Panašios išlaidos laukia kiekviename mieste.

„Aišku, Diuseldorfe buvo pigiau nei, pavyzdžiui, Kopenhagoje. Kita vertus, brangiausioje šalyje Norvegijoje pragyvenimas nieko nekainavo, nes juk draugas priėmė“, – pasakojo vilnietis.

Akreditacijas į renginį turintys žmonės gali nemažai sutaupyti. Pavyzdžiui, jiems nereikia mokėti už miesto transportą. Taip pat organizuojami vakarėliai, taigi, ne visada reikia rūpintis maistu ir gėrimais.

Vienoje jų laukia nemokamos ekskursijos, apsilankymas operos teatre ir Placido Domingo koncerto perklausa, taigi nebūtina išlaidauti papildomoms pramogoms, nebent norisi į kokią naktinio pasilinksminimo vietą ir išgerti vieną kitą kokteilį.

Šių metų „Eurovizijos“ dainų konkursas vyks gegužės 19–23 dienomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius