Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių: norint pasimėgauti, reikės laiko

San José miestelis Katės iškyšulyje (isp. Cabo de Gata) dar pirmą kartą apsilankius nustebino kačių gausybe. Nedidelėje, žuvies restoranėlio apšviestoje prieplaukoje tupėjo pulkas kačių, kurios įdėmiai stebėjo vakarieniaujančius. Greitai supratome, kad restorano staliukai priklauso skirtingiems kačių bendruomenės klanams ir yra atidžiai ginami nuo pašaliečių. „Patekote į jų nelaisvę“, – pajuokavo šalia vakarieniaujanti olandų pora.
Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių
Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių / Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr.

Ispanijos pietuose esantis Andalūzijos regionas – ypatingas. Apie jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų puslapyje Virgenextra.lt pasakoja Laima Druknerytė ir Mindaugas Stongvilas. Kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos taip pat ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Iš tiesų – Katės iškyšulyje lengva patekti į nelaisvę. Būkite atsargūs, nes ilgainiui gali išsivystyti priklausomybė – Almerijos pakrantėje esantis Cabo de Gata iškyšulys – savo unikalumus užkabinantis gamtos parkas. Nesvarbu, mylite kates ar jaučiate joms alergiją – vieną kartą čia apsilankius, grįžti į nelaisvę norėsis vėl ir vėl, nes gamta čia nuostabi.

Cabo de Gata iškyšulys žymi ribą, ties kuria susitinka dvi priešingos stichijos – vienintelė Europoje dykuma ir Viduržemio jūra. Čia stūkso vulkaninių viršūnių grandinės, į jūrą suvirtę sustingusios lavos liežuviai, o kranto liniją raižo grėsmingai pasvirusios ir vėjo gairinamos uolos. Tuo tarpu jūra stebina vešlia povandenine augmenija ir gyvių gausa. Žemės gelmėse čia vis dar gausu įvairių iškasenų.

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių

Cabo de Gata yra sunkiai suderinamų kontrastų mišrainė. Čia Playa de los muertos 2021 metais nominuotas vienu iš gražiausių Ispanijos paplūdimių. Jis baigiasi ten, kur prasideda milžiniška anglimi kūrenama Carbonera miesto šiluminė elektrinė. Ir nors Cabo de Gata yra gana griežtai saugomas gamtos parkas, kuriame net ribojamas transporto judėjimas, čia vis dar atviros švino kasyklų angos.

Patogiausia po Cabo de Gata keliauti kemperiu arba karavanu. Čia neišvystytas masinis turizmas, nėra didelių viešbučių, o į pakrantėje išsibarsčiusius nedidelius nuostabaus grožio paplūdimius dažnai veda net neasfaltuoti keliai. Iki jų ne visada paprasta nusigauti, tad būkite pasiruošę pasivaikščioti arba sėsti ant dviračio.

Kadangi pakrantė garsi savo povandenine flora ir fauna, čia renkasi povandeninio nardymo mėgėjai, visus metus veikia nardymo centrai. O norintiems pasigrožėti pakrante iš jūros pusės, siūlomos ekskursijos nedideliais laiveliais. Cabo de Gata pristatoma kaip nuostabi vieta gamtos mėgėjams.

Ir tikrai – gamtos čia daug ir įvairios, tik norint ją atrasti reikės laiko. Tad amžinai skubantiems, siūlytume bent jau įveikti atkarpą pakrante nuo Carboneras iki Agua Amarga miestelio, nuo Las Negras iki Isleta del Moro, o vėliau dar iki San Jose bei Cabo de Gata miestelio. Tam užteks vienos dienos.

Cabo de Gata pakrantėse praeityje buvo filmuojami garsūs Holivudo filmai, tokie kaip „Indiana Džounsas“, „Antonijus ir Kleopatra“ ir Ispanų garsenybės Pedro Almodovaro režisuotas „Pasikalbėk su ja“. Cabo de Gata kelių serpentinais kartu su grupe „Jamiroquai“ galite palakstyti dainos „Cosmic girl“ vaizdo klipe.

Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių
Laimos Druknerytės/Virgenextra.lt nuotr./Vieta Ispanijoje, kur yra gausybė kačių ir ugnikalnių

Šiame rajone labai gausu vulkaninės kilmės pėdsakų. Čia galima pamatyti ir vulkanų kupolų bei kraterių, vulkaninių uolienų kalnų, sustingusių lavos liežuvių. Bene įdomiausia geologijos mėgėjams vietovė – Los Escullos. Čia įsikūręs ir patogus kempingas.

Cabo de Gata gamtos parke pakrantės miestelių nėra daug, tačiau visi labai jaukūs, šurmuliuojantys net žiemos metu. Beveik kiekvienas turi nedidelį žvejų uostą, todėl vietos restoranuose žuvies patiekalai ruošiami iš jūroje ką tik sugauto laimikio. Ko gero, geriausia vieta tuo įsitikinti – miestelis Isleta del Moro. Klauskite ten ir ragaukite vietinės žuvies: sargo, breca, pollico, lecha, gallopedro.

Nors Katės iškyšulyje sutiksite daugybę kačių, jo pavadinimas kilo visai ne dėl jų gausos. Iš pradžių ši vieta buvo vadinama kelių antikos deivių vardais, vėliau maurai iškyšulį vadino tiesiog Al-Qabta (liet. iškyšulys), kurį ispanai vėliau pakeitė į panašiai skambantį žodį Gata.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius