Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyksite slidinėti? Reikalavimai, kuriuos dėl COVID-19 taiko ES šalys

Sausį daugelis ruošiasi kelionėms į populiariausius Europos slidinėjimo kurortus. Dėl griežtų reikalavimų, kurie buvo taikomi keliautojams siekiant užkirsti COVID-19 plitimą, didelė dalis slidinėjimo gerbėjų pastaruosius kelerius metus tokių kelionių atsisakė. Kokie reikalavimai dėl COVID-19 šiuo metu taikomi pamėgtose slidinėjimo kryptyse ES?
Slidinėjimas kalnuose
Slidinėjimas kalnuose / 123RF.com nuotr.

Italija

Remiantis Italijos Respublikos sveikatos ministerijos informacija, nuo 2022 metų birželio 1 dienos atvykstantieji į Italiją iš Lietuvos Respublikos nebeturi pateikti ES skaitmeninių COVID-19 arba kitų vienoje iš ES valstybių narių ar trečioje šalyje išduotų pažymėjimų, informuoja Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.

Nuo 2022 m. gegužės 1 d. Italijoje nebereikalaujama pateikti ES skaitmeninio COVID-19 sertifikato norint patekti į viešąjį transportą, kultūros įstaigas (muziejus, kino teatrus, viešus renginius ir kt.), restoranus, viešbučius, kitas įstaigas, išskyrus ligonines ir senelių prieglaudas.

Šiuo metu apsaugines veido kaukes privaloma dėvėti ligoninėse ir senelių prieglaudose (išskyrus vaikams iki šešerių metų, asmenims, turintiems patologijų ar negalių, nesuderinamų su kaukės naudojimu, taip pat asmenims, kurie bendraujantiems su neįgaliais asmenimis, kai toks bendravimas taptų neįmanomas, naudojant kaukę). Kvėpavimo takų apsaugos priemonių naudojimas nebėra privalomas, bet rekomenduojamas įstaigų viduje, vietose, kur nėra galimybės išaikyti atstumą ir viešajame transporte.

Pasireiškus galimiems COVID-19 simptomams, būtina apie tai pranešti vietinėms sveikatos institucijoms ir izoliuotis.

Atkreipiamas dėmesys, kad jeigu jūsų testas teigiamas, jūs negalite niekur keliauti viešuoju transportu ir turite laikytis vietinių izoliacijos procedūrų ir reikalavimų. Šios procedūros taip pat taikomos artimiausiai su užsikrėtusiuoju kontaktavusiems asmenims. Todėl rekomenduojama atsakingai įvertinti kelionės būtinybę, atsižvelgiant į galimą pavojų sveikatai, papildomas išlaidas bei nepatogumus.

123rf.com nuotr. / Koronavirusas
123rf.com nuotr. / Koronavirusas

Italija tikrins atvykstančius iš Kinijos

Kinijoje smarkiai padaugėjus koronavirusinės infekcijos atvejų, Italija atvykstantiesiems iš šios šalies įvedė privalomą testavimą dėl COVID-19, trečiadienį pranešė italų sveikatos apsaugos ministras, rašoma BNS.

„Įsakiau visiems keleiviams, atvykstantiems iš Kinijos ir vykstantiems tranzitu per Italiją, atlikti privalomus COVID-19 antigeno testus ir su jais susijusį viruso sekos nustatymą“, – pareiškė ministras Orazio Schillaci.

Jis teigė, kad ši priemonė yra „būtina siekiant užtikrinti bet kokių viruso atmainų kontrolę ir nustatymą, kad būtų apsaugoti Italijos gyventojai“.

Italijos šiauriniame Lombardijos regione patikra pradėta vykdyti nuo antradienio, likus dienai iki ši priemonė buvo pradėta taikyti visoje šalyje.

Lombardijoje – pirmajame regione, kuris, 2020 metų pradžioje Europą užklupus koronavirusui, paskelbė karantiną – atvykstantieji iš Kinijos Milano Malpensos oro uoste bus testuojami bent iki sausio 30 dienos, pranešė užsienio reikalų ministerija.

Pastarosiomis dienomis Malpensos oro uoste paimtus tepinėlius jau analizuoja nacionalinė sveikatos apsaugos ministerija, kad padėtų nustatyti galimas naujas viruso atmainas.

123RF.com nuotr. / Kinų turistai
123RF.com nuotr. / Kinų turistai

Prancūzija

Nuo 2022 m. rugpjūčio 1 d. nebetaikomos su COVID-19 pandemijos valdymu susijusios taisyklės ir reikalavimai, kurie anksčiau galiojo keliaujant į Prancūziją ar jos užjūrio teritorijas (departamentus):

  • keliautojams nebereikia atlikti jokių formalumų ir nebereikalaujama pateikti skiepų paso, neatsižvelgiant į kilmės šalį ar šalį, iš kurios atvykstama;
  • nebereikia pateikti kelionę pateisinamų svarbių priežasčių;
  • nebereikia pateikti sąžiningumo deklaracijos.

Austrija

Šiuo metu atvykimui į Austriją, kaip pranešama Lietuvos užsienio reikalų ministerijos puslapyje, nebetaikomi jokie ribojimai.

Vakcinacijos nuo COVID-19 ligos gali būti reikalaujama lankantis pas gydytoją ar kitais specialiais atvejais. Austrijos sveikatos apsaugos ministro įsakyme yra išvardintos vakcinos, kurios yra pripažįstamos šalyje. COVID-19 vakcinų galiojimo trukmė sutrumpinta iki 270 dienų.

123rf.com nuotr. / Slidinėjimas Austrijoje
123rf.com nuotr. / Slidinėjimas Austrijoje

Šveicarija

Prieš kelionę į Šveicariją rekomenduojame Šveicarijos federalinės Visuomenės sveikatos tarnybos (Swiss Federal Office of Public Health) tinklapyje atidžiai susipažinti su nuolat atnaujinama informacija keliautojams.

Į Šveicariją visų rūšių transporto priemonėmis atvykstantiems keliautojams nereikia pateikti persirgimą COVID-19 liga ar pasiskiepijimą nuo COVID-19 ligos įrodančių dokumentų (sertifikatų), neigiamo PGR-testo ar greitojo antigenų testo, taip pat nereikia pildyti elektroninės keliautojo anketos. Nuo balandžio 1 d. šalyje panaikinta prievolė dėvėti kaukes viešajame transporte ir sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat nelieka reikalavimo izoliuotis COVID-19 liga susirgusiems asmenims

Nuo balandžio 1 d. šalyje panaikinta prievolė dėvėti kaukes viešajame transporte ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Papildoma informacija apie karantino lengvinimo etapus ir atvykimą į Šveicariją taip pat teikiama bendrame Šveicarijos valstybės institucijų tinklalapyje anglų, vokiečių, prancūzų, italų kalbomis.

Vokietija

Nuo 2022-06-01 į Vokietiją iš Lietuvos atvykstantiems keliautojams nebetaikomas reikalavimas su savimi turėti ir pateikti COVID-19 testo neigiamą atsakymą arba asmens skiepijimą arba persirgimą COVID-19 liga įrodančius dokumentus.

Vokietijoje, pagal individualų atskirų Vokietijos žemių reguliavimą, viešajame transporte ir medicinos įstaigose privalomas FFP2 arba medicininių kaukių dėvėjimas. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad VFR įstaigos, įmonės, organizacijos turi individualią teisę nuspręsti dėl FFP2 arba medicininių kaukių dėvėjimo prievolės lankytojams ir kitose viešosiose vietose.

Prieš jūsų kelionę į Vokietiją papildomai rekomenduojama peržiūrėti VFR užsienio reikalų ministerijos, VFR sveikatos apsaugos ministerijos, taip pat jūsų skrydį/kelionę organizuojančios kompanijos pateikiamą informaciją.

Kilus ypatingiems klausimams dėl kelionių per Vokietijos oro uostus ar uostus, rekomenduojama konsultuotis su Vokietijos vietos policijos skyriais (Berlyno Brandenburgo oro uosto policija: bpoli.ber@polizei.bund.de; Frankfurto prie Maino oro uosto policija: bpold.frankfurt@polizei.bund.de; Miuncheno oro uosto policija: bpol.muc@polizei.bund.de, Kylio uosto policija: bpoli.kiel@polizei.bund.de).

123RF.com nuotr./Slidinėjimas kalnuose
123RF.com nuotr./Slidinėjimas kalnuose

Andora

Atvykimo į šalį reikalavimai nėra nustatyti, tačiau į Andorą galima patekti tik per Ispanijos arba Prancūzijos teritorijas, todėl būtina susipažinti ir laikytis atvykimo į šias šalis reikalavimų.

Lenkija

Nuo 2022 m. kovo 28 d. panaikinti su COVID-19 susiję apribojimai atvykstant į Lenkijos Respubliką, atvykstant nereikalaujama:

  • pateikti skiepijimo ar persirgimo sertifikato;
  • pateikti SARS-CoV-2 neigiamą testo rezultato.

Atvykstant į Lenkiją iš Ukrainos:

Nuo 2022 m. vasario 25 d. dėl karinio konflikto Ukrainoje laikinai sustabdyti su COVID-19 susiję apribojimai įvažiuojant į Lenkiją, kertant Ukrainos – Lenkijos sieną. Nereikalaujama pateikti neigiamų COVID-19 testų rezultatų bei skiepijimą ar pasveikimą nuo COVID-19 ligos patvirtinančių dokumentų, taip pat netaikomi karantino reikalavimai.

Daugiau informacijos rasite: Borders and international traffic – Coronavirus: information and recommendations – Gov.pl website (www.gov.pl)

123RF.com nuotr./Slidinėjimas Zakopanėje, Lenkijoje
123RF.com nuotr./Slidinėjimas Zakopanėje, Lenkijoje

Slovakija

Atvykimui į Slovakiją šiuo metu netaikomi apribojimai, nebėra reikalavimo registruotis ar izoliuotis atvykstant.

Šalies viduje tebereikalaujama dėvėti FFP2 lygio kaukes viešajame transporte, taksi, institucijų/patalpų viduje, susirinkimų metu.

Susirgus ar įtariant COVID-19 atvejį, reikia vadovautis Slovakijos institucijų nurodymais: https://korona.gov.sk/en/

Situacijai nuolat keičiantis, kviečiama sekti Slovakijos institucijų teikiamą oficialią informaciją:

  • Slovakijos Respublikos užsienio ir Europos reikalų ministerijos informacija.
  • Slovakijos Respublikos visuomenės sveikatos tarnybos informacija.

Čekija

Nuo 2022 m. balandžio 9 d. panaikinti visi sienos kirtimo suvaržymai, kelionių reikalavimai ir ribojimai dėl koronaviruso infekcijos atvykstantiems į Čekijos Respubliką.

Daugiau informacijos keliaujantiems galima rasti čia.

123rf.com/Slidinėjimas Čekijoje
123rf.com/Slidinėjimas Čekijoje

Bulgarija

Nuo gegužės 1 d. nebėra jokių su COVID-19 susijusių ribojimų atvykstantiems.

Į Bulgarijos teritoriją visi asmenys įleidžiami nereikalaujant pateikti jokių COVID-19 dokumentų (nebereikia atlikti tyrimo dėl COVID-19 ligos, net jei asmuo nėra vakcinuotas ar persirgęs).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius