Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

XXI amžiaus architektūriniai šedevrai, kurie jau tapo ikonomis

Tadž Mahalas, Eifelio bokštas, Sofijos soboras, Empire State Building dangoraižis, Sidnėjaus operos teatras – tai pastatai, kuriuos drąsiai galime įvardinti ikonomis, savo šalių vizitinėmis kortelėmis. Kai kurie iš jų tapo populiarūs vos pastatyti, kitiems prireikė šiek tiek laiko. Vis dėlto, šiandien šiuos architektūrinius šedevrus atpažįsta visas pasaulis.
CCTV dangoraižis, Pekinas
CCTV dangoraižis, Pekinas / Shutterstock.com nuotr.

Tačiau šį kartą norime papasakoti apie kiek jaunesnius, XXI amžiuje pastatytus pastatus, kurie, nepaisant savo naujumo, jau yra tapęs savo miestų ar net šalių simboliais. Susipažinkite.

Marina Bay Sands dangoraižis, Singapūras

Shutterstock.com nuotr./Marina Bay Sands dangoraižis, Singapūras
Shutterstock.com nuotr./Marina Bay Sands dangoraižis, Singapūras

Šiuolaikiškas, turtingas, pritaikytas XXI amžiaus žmonių poreikiams – toks yra Singapūras. Tai miestas-valstybė, kuriame gausu spindinčių dangoraižių, pasaulinio lygio verslo centrų. Skiriamas didelis dėmesys infrastruktūrai, turizmui, ekonomikos augimui.

Išskirtinių pastatų Singapūre nestinga. Vis dėlto, šį kartą norime papasakoti apie Marina Bay Sands dangoraižį, kuris duris lankytojams atvėrė 2010 metais. Tai – labai įdomus statinys, mat iš tiesų tai trys dangoraižiai, kuriuos jungia bendra stogo terasa, esanti net 200 metrų aukštyje. Terasa – be galo prabangi, nuo jos atsiveria pasakiško grožio Singapūro panorama. Beje, joje įkurtas ir „bekraštis“ baseinas (angl. infinty pool), kuris lyg magnetas traukia turistus. Marina Bay Sands dangoraižį drąsiai galime įvardinti kaip vieną iš Singapūro simbolių.

Burdž Chalifa dangoraižis, Dubajus

Shutterstock.com nuotr./Burdž Chalifa dangoraižis, Dubajus
Shutterstock.com nuotr./Burdž Chalifa dangoraižis, Dubajus

Didžiausias Jungtinių Arabų Emyratų miestas Dubajus – dar vienas spindintis ir šiuolaikiškas miestas. Jame stūkso aukščiausias pasaulyje pastatas – Burdž Chalifa dangoraižis, – jau spėjęs tapti vienu iš Dubajaus simbolių.

Dangoraižio statybos prasidėjo dar 2004-aisiais, o baigėsi 2009-asiais metais. Vis dėlto, didysis atidarymas įvyko 2010-ųjų sausio 4 d. – norėta, jog atidarymo data sutaptų su ketvirtosiomis ministro pirmininko valdymo metinėmis. Dangoraižio aukštis 828 metrai, jame yra net 163 aukštai, kuriuose įkurti gyvenamieji butai, įvairios komercinės patalpos: biurai, restoranai, viešbučiai, parduotuvės ir kt. Greta didingojo dangoraižio tyvuliuoja dirbtinis ežeras, kuriame galima išvysti ir dar vieną miesto traukos objektą – dainuojantį ir šokantį fontaną.

The Shard, Londonas

Shutterstock.com nuotr./The Shard, Londonas
Shutterstock.com nuotr./The Shard, Londonas

Londonas – įvairiapusiškas ir labai dinamiškas didmiestis, kuriame tradicijos susilieja su šiuolaikišku gyvenimu tempu. Šį kartą istorinę atmintį ir tradicijas paliksime kiek nuošaliau, mat norime jums pristatyti vieną iš ikoniškiausių miesto pastatų, kuris lankytojams duris atvėrė ne taip ir seniai – 2013-asiais metais.

The Shard – tai 95 aukštų piramidės formos dangoraižis, kuris turi net du titulus: pirmasis – tai aukščiausias pastatas visoje Jungtinėje Karalystėje. Antrasis – tai aukščiausias pastatas Europos Sąjungoje. Klausiate, koks gi šio pastato aukštis? 310 metrų! Dangoraižyje įrengti butai, komercinės patalpos, veikia viešbutis, restoranai, SPA centras, yra apžvalgos aikštelės.

The Shard – tai dangoraižis, kuris tikrai išsiskiria iš kitų Londono pastatų. Todėl galime teigti, jog jis – šiuolaikiško Londono vizitinė kortelė.

Guangdžou operos rūmai, Guangdžou

Shutterstock.com nuotr./Guangdžou operos rūmai, Guangdžou
Shutterstock.com nuotr./Guangdžou operos rūmai, Guangdžou

Pabuvoję Londone, persikelkime į Kinijos pietinėje dalyje esantį Guangdžou miestą, kuriame, remiantis 2017-ųjų metų duomenimis, gyvena net 11,6 milijonų gyventojų. Nenuostabu, jog toks didžiulis miestas – vienas iš pagrindinių regiono ekonomikos ir kultūros centrų.

Vienas iš Guangdžou pasididžiavimų – operos rūmai, kurie lankytojams duris atvėrė 2010-aisiais. Rūmus projektavusi architektė Zaha Hadid stengėsi sukurti praktišką, tačiau tuo pačių ir šiuolaikišką meno centrą. Pastatą sudaro dvi dalys, kurios simbolizuoja uolas, skalaujamas greta tekančios Perlų upės. Architektūros kritikas Jonathan Glancey iš britų nacionalinio dienraščio „The Guardian“ šį pastatą įvardino kaip subtilų, tačiau tuo pačiu ir labai teatralizuotą.

Šiandien Guangdžou operos rūmuose vyksta galybė įvairiausių renginių. Pastatas tapo savotiška miesto vizitine kortele.

Metropol Parasol, Sevilija

Shutterstock.com nuotr./Metropol Parasol, Sevilija
Shutterstock.com nuotr./Metropol Parasol, Sevilija

Pietų Ispanijoje esanti Sevilija – labai autentiškas miestas, galintis pasigirti nuostabiu senamiesčiu, siaurų gatvelių labirintais, puikiai išsilaikiusiais Viduramžių pastatais, maurų architektūra. Čia gimė ugningasis flamenko šokis, iki šiol vyksta bulių kautynės, o akį džiugina aikštėse augantys apelsinmedžiai bei čiurlenantys fontanėliai. Senajame Sevilijos kvartale, La Encarnación aikštėje, stūkso ir kiek netikėtas statinys – Metropol Parasol.

Šis statinys, suprojektuotas vokiečio architekto Jürgen Mayer-Hermann, – medinis. Jį sudaro šeši skėčiai, primenantys didžiulius grybus. Pasak architekto, jį inspiravo Sevilijos katedros skliautai bei netoliese augantys fikusai. Medinės konstrukcijos aukštis siekia net 150 metrų, plotis – 70 metrų.

Metropol Parasol baigtas statyti 2011-aisias metais. Jo tikslas – atgaivinti turistų pamirštą aikštę, kuri iki tol daug metų tarnavo kaip automobilių stovėjimo aikštelė. Statinys tikrai pasiteisino. Jo viduje įsikūręs turgus, įvairios parduotuvės, įrengta scena, kurioje vyksta įvairūs renginiai. Rūsyje įkurtas muziejus, kuriame eksponuojami statybų metu atrasti archeologiniai radiniai, menantys romėnų laikus.

One World Trade Center, Niujorkas

Shutterstock.com nuotr./One World Trade Center, Niujorkas
Shutterstock.com nuotr./One World Trade Center, Niujorkas

Niujorkas – tai miestas, kuriame ikoniškų pastatų tikrai nestinga. Straipsnio pradžioje prisiminėme garsųjį Empire State Building dangoraižį, tačiau būtų nuodėmė nepaminėti ir tokių statinių kaip Laisvės Statula, Metropoliteno muziejus, Niujorko viešoji biblioteka, Gugenheimo muziejus, Flatiron Building ir pan. Visi šie statiniai buvo pastatyti praėjusiame amžiuje ar net anksčiau. Na, o šis straipsnis skirtas XXI-ojo amžiaus statiniams.

One World Trade Center – tai dangoraižis, kuris pradėtas statyti 2006-asiais, o duris lankytojams atvėrė 2014-asiais metais. Jo aukštis – 1776 pėdos (541 metras). Tai simbolinis skaičius, žymintis JAV nepriklausomybės paskelbimo datą. Reikėtų atkreipti dėmesį, jog šis dangoraižis pastatytas vietoje dangoraižių dvynių, kurie buvo nugriauti per siaubingas rugsėjo 11 d. atakas. Šalia One World Trade Center pastatytas memorialas, skirtas aukoms atminti. Niujorkiečiams šis dangoraižis – labai reikšmingas, todėl nepaisant to, jog jis – ganėtinai naujas, šis pastatas – viena iš miesto ikonų.

30 St Mary Axe, Londonas

Shutterstock.com nuotr./30 St Mary Axe, Londonas
Shutterstock.com nuotr./30 St Mary Axe, Londonas

„Gherkin“ (liet. marinuotas agurkas) – taip Londono gyventojai ir miesto svečiai vadina dangoraižį, kurio oficialus pavadinimas 30 St Mary Axe. Tokia pravardė, 2004-asiais metais pastatytam dangoraižiui, skirta ne be reikalo. Jo forma primena agurką arba cigarą.

Dangoraižis pastatytas naudojant įstrižą tinklinį konstrukcijos metodą: jo atraminį karkasą sudaro plieno vamzdžiai, kurie sujungti į daugybę trikampių. Pastato pirmojo aukšto skersmuo – 49 metrai, o su kiekvienu aukštu jis didėja, kol pasiekia 57 metrus. Vėliau – skersmuo ima siaurėti ir viršuje sudaro tik 26 metrus. Beje, dangoraižio aukštis – 180 metrai.

Marinuotu agurku pramintas dangoraižis – išties unikalus statinys. Ne veltui jis tapo vienu iš Londono simbolių.

CCTV dangoraižis, Pekinas

123rf.com nuotr./CCTV dangoraižis, Pekinas
123rf.com nuotr./CCTV dangoraižis, Pekinas

Pekinas – didžiulis ir labai kontrastingas megapolis, galintis didžiuotis tiek giliu istoriniu ir kultūriniu palikimu, tiek šiuolaikišku veržlumu, intensyviai augančia ekonomika. Didžioji kinų siena – neabejotinai yra tas statinys, kurį, savo akimis, nori pamatyti visi į Pekiną atvykę turistai. Ji mena galybę istorijų ir legendų, liudija apie gilią kinų tautos praeitį. Vis dėlto, šiame straipsnyje mes kiek atsitraukiame nuo istorinės praeities ir aptariame naujus statinius, kurie per kelis metus spėjo sužavėti visą pasaulį.

CCTV – įspūdingas dangoraižis, puošiantis Pekiną nuo 2012-ųjų. Pastatas gali pasigirti išties unikalia forma: jį sudaro du pagrindiniai bokštai, kurie yra šiek tiek palinkę vienas į kitą. Bokštai sujungti „V“ formos konstrukcijoms tiek viršuje, tiek apačioje, dėl to pastato viduryje atsiranda tuščia ertmė. Aukščiausias CCTV dangoraižio taškas siekia 234 metrų aukštį. Pastate įsikūrusios televizijos studijos, čia taip pat yra viešbutis, biurai, parodų salė, teatras, kultūros centras.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius