-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 04

Gelbėjant gyvybes gaisruose vien didelio noro nepakaks – ką turi įveikti būsimi ugniagesiai?

„Tai – fizinis darbas, tai gelbėjimas, tai disciplina, viskas, kas man prie širdies“, – apie savo darbą pasakoja Laimonas Šedleckas, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantas, 19 metų atitarnavęs kariuomenėje. Vyras sako, kad sulaukus 42-ejų dar ne laikas sėdėti namuose, todėl pasirinko padėti žmonėms. Pasak Ugniagesių gelbėtojų mokyklos vadovo Kęstučio Aginto, į šią profesiją žmones dažniausiai atveda būtent noras padėti.

Gegužės 4-oji – šv. Florijono, ugniagesių globėjo diena. Šia proga apsilankėme Ugniagesių gelbėtojų mokykloje, pakalbinome kursantus ir užfiksavome, kokius iššūkius tenka įveikti, siekiant tapti ugniagesiais gelbėtojais.

Ugniagesių mokyklos kursantas Evaldas Prušinskas pasakoja, kad ugniagesio profesija jį suviliojo ne tik galimybe padėti, bet ir dinamiška darbo specifika: „Tai nėra darbas nuo aštuonių iki penkių. Padėti kitiems žmonėms – tai ir vilioja.“

Padėti kitiems žmonėms – tai ir vilioja.

„Svarbiausia, kad ugniagesys turėtų norėti, o, kaip sakoma, – su dideliu noru ateina ir geri dalykai“, – pasakoja būsimasis ugniagesys gelbėtojas E.Prušinskas.

Evaldas Prušinskas
Evaldas Prušinskas

Vis dėlto, vien noro nepakanka. Ugniagesiu gelbėtoju dirbti gali toli gražu ne visi – reikalingas nepriekaištingas fizinis pasirengimas, emocinė stiprybė, specifiniai įgūdžiai, kuriuos nuolat reikia tobulinti.

E.Prušinskas pasakoja, kad būsimas ugniagesys į mokymus negali ateiti nesiruošęs – dėl fizinio pasirengimo paprasčiausiai nepraeis atrankos. Jis pats tarnavo kariuomenėje, vis dar sportuoja laisvalaikiu.

Pirmiausia ugniagesiai gelbėtojai lavina teorinius sugebėjimus, tada, prieš pradėdami dirbti, turi atlikti dviejų mėnesių praktiką jau dirbančiose ugniagesių gelbėtojų komandose.

Ugniagesių mokyklos kursantą Dainių Magylą ugniagesiu tapti paskatino tėvai ir draugai, kurie taip pat dirba šioje profesijoje. „Plius dar tokia neeilinė profesija, kur gali dirbti ne visi“, – akcentuoja vyriškis.

Tokia neeilinė profesija, kur gali dirbti ne visi.

D.Magyla pasakoja, kad mokantis daugiausia iškyla fizinių sunkumų, tačiau pabrėžia, kad yra ir protinių, emocinių. Sunkiausios užduotys – tos, kur reikia bėgioti, greitai judėti, nes kartu su savimi reikia neštis sunkius įrankius, nešioti daug sveriančią aprangą. Kursantas išskiria kvėpavimo aparatą – vien jis sveria per 20 kilogramų.

Dainius Magyla
Dainius Magyla

Ugniagesių gelbėtojų profesinei mokyklai D.Magyla ruošėsi apie du mėnesius – visą šį laiką intensyviai sportavo. „Visada bandau judėti, bet pasiruošimui apie du mėnesius teko kas antrą dieną pasportuoti, nelengvai pasportuoti“, – prisimena vyras.

Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantas Laimonas Šedleckas čia mokytis atvyko todėl, kad baigė savo karjerą kariuomenėje. Po 19 metų, praleistų ten, ugniagesio darbas jam atrodo labai artimas.

„Profesiją pasirinkau, nes prieš tai kariuomenėje išdirbau 19 metų. O ugniagesiai turi daug artimo. Manau, kad 42 metai – dar ne laikas sėdėti namuose, todėl nusprendžiau susirasti darbą. Kaip sakiau, ugniagesių darbas man labai artimas – tai kolektyvinis darbas, tai fizinis darbas, tai gelbėjimas, tai disciplina, viskas, kas man prie širdies“, – atvirauja kursantas.

Ugniagesių darbas man labai artimas – tai kolektyvinis darbas, tai fizinis darbas, tai gelbėjimas, tai disciplina, viskas, kas man prie širdies.

Dirbti tenka ne tik fiziškai. Kai kurios užduotys reikalauja gerai organizuoto komandinio darbo. L.Šedleckui sunkiausia užduotis – magistralės išdėstymas: „Reikia gerai susiorganizuoti, kas ką daro ir kas tempia žarnas, kas prijungia, čia reikia ne tik fiziškai, bet ir gerai pagalvoti ir susiorganizuoti.“

Laimonas Šedleckas
Laimonas Šedleckas

Vyriausiasis praktinio parengimo skyriaus dėstytojas Jonas Vaišutis pasakoja, kad šiais ir praeitais metais sulaukė fiziškai stipresnių kursantų, kurie labiau motyvuoti ir rimčiau žiūri į pasiruošimą.

Jonas Vaišutis
Jonas Vaišutis

Gegužės 2 d. Valčiūnuose vyko ugniagesių gelbėtojų mokyklos geriausio kursanto rinkimai. Juose buvo tokie normatyvai kaip apsauginės ugniagesio aprangos apsirengimas, kovinis išsidėstymas, nukentėjusiojo išnešimas ir kitos specifinės užduotys.

J.Vaišučio teigimu, kai kurie kursantai parodė netgi aukštesnius rezultatus, nei buvo reikalaujama.

Ugniagesių gelbėtojų mokykloje praėjusiais metais buvo apmokyti 165 ugniagesiai gelbėtojai, kurie šiandien jau dirba valstybinėse priešgaisrinėse gelbėjimo tarnybose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius