-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 28

Kaip patiems namuose pasigaminti apsauginę veido kaukę? Vaizdo pamokėlės

Pusiau juokais galima sakyti, kad viena netikėčiausių šio pavasario tendencijų, kurią padiktavo pasaulį sukaustęs koronavirusas (COVID-19), tapo ar tampa apsauginė veido kaukė. Kadangi pas mus vaistinėse jau seniai trūksta chirurginių (medicinių), visi telkiasi išmonę ir siuvasi medžiagines. Parinkome keletą pavyzdžių ir patarimų, kaip namuose pasigaminti medžiaginę apsauginę veido kaukę.
Apsauginės veido kaukės gamyba
Apsauginės veido kaukės gamyba / Vida Press nuotr.

Plačiau apie apsaugines kaukes, jų taisyklingą naudojimą ir priežiūrą, kokių galima įsigyti, kokie medicinos atstovų atsiliepimai, galite paskaityti čia.

Primename, kad Kembridžo universiteto tyrėjų atlikto tyrimo duomenys atskleidė, jog namuose pasiūtos medvilninės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o chirurginės (medicininės) kaukės – 80 proc. Ir kad savadarbė medvilninė kaukė, kelis kartus perlenktas medvilninis šalikas ar skarelė, jei neturite kaukės, yra geriau, nei viešoje vietoje, kur sutinkama daugiau žmonių, būti be jokios veido apsaugos.

Namuose pasiūtos medvilninės kaukės sulaiko 50 proc. 0,02–1 mikrono dalelių, o medicininės kaukės – 80 proc.

Medžiaginę apsauginę kaukę galite siūtis iš įvairiausių medvilnės skiautelių, panaudoti patalynės užvalkalus, senus lininius rankšluosčius ir pan. Tiesa, tam gali tikti ir daugelis kitų priemonių, kurių kiekvienas turime savo namuose: nuo vaistinėlėje esančių tvarsčių iki kaklaskarių ar termomarškinėlių.

Pasidalysime keletu variantų, kuriuos aptikome viešojoje erdvėje, kaip namuose pasigaminti apsauginę veido kaukę ir kokias priemones naudoti.

Apsauginė kaukė su keičiamais filtrais

Kitokios dizaino studijos „Absurdo idėjos“ įkūrėja Jurgita Jakubauskaitė savo paskyroje feisbuke pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame dalijasi patarimais, kaip patiems pasisiūti medžiaginę apsauginę kaukę.

Jurgita atsisakė vertikalios siūlės kaukės priekyje ir siuvo ją iš vientiso audinio. Kad kaukė kuo geriau priglustų prie veido, viename kaukės krašte (kuri liečia viršutinę dengiamo veido dalį) ji įvėrė vielutę, kuri leidžia kaukę išformuoti palei nosį ir skruostus (kiti išradingai panaudoja sąvaržėles, lankstomus segtukus-juosteles nuo duonos ar sveriamos arbatos – aut.).

Kaukei pasiūti Jurgita naudojo tris audinio sluoksnius – 16 cm aukščio ir 18 cm pločio. Vidinėje kaukės dalyje įsiuvo 12 cm pločio filtro laikiklį. Beje, kaip kaukės filtrą ji panaudojo didelio tankio servetėlę.

Sudėtus audinius (matysite vaizdo įraše) viename krašte (viršutinėje kaukės dalyje) reikia atlenkti 1,5 cm ir užsiūti – per sudarytą tarpelį bus veriama vielutė. Kitame kaukės krašte reikia atlenkti 0,5 cm ir užsiūti.

Kaip pasigaminti trisluoksnę medžiaginę kaukę su keičiamais filtrais, pamatysite žemiau esančiame vaizdo įraše.

Apsauginė kaukė, pasiūta be siuvimo mašinos

Kaip pasisiūti apsauginę kaukę be siuvimo mašinos, „Youtube“ pasidalijo Mažena Mena. Moteris sudėliojo priemones ir žingsnius, kurie reikalingi šiam procesui.

Šiai kaukei jums reikės: medvilninio arba lininio audinio, servetėlės, gumytės, žirklių, liniuotės ar metro ir siūlo su adata.

7 žingsniai, kaip pasisiūti kaukę:

  • Iš pasirinkto audinio iškirpkite 20x20 cm kvadratą.
  • Visuose keturiuose kraštuose užlenkite po 1,5 cm audinio ir užsiūkite arčiau išorės.
  • Audinį sulankstykite į vadinamąją armonikėlę ir kraštuose užsiūkite, kad laikytųsi padarytos klostės.
  • Išorinę pusę išlyginkite lygintuvu.
  • Atkirpkite apie 20 cm gumytės ir padalykite ją pusiau – į dvi juosteles.
  • Gumytės juosteles prisiūkite abiejuose kaukės šonuose taip, kad užsidėjus kaukę juostelėmis būtų galima apglėbti ausis.
  • Tada sulankstykite servetėlę ir įdėkite į kaukės vidų, kaip rodoma vaizdo įraše.
VIDEO: Kaip pasisiūti veido kaukę be siuvimo mašinos

Kaukės gamybai – nuo marlės iki termomarškinėlių

Jei neplanuojate siūtis tokios kaukės, kaip matėte aukščiau esančiuose vaizdo įrašuose, galite būti išradingi arba tiesiog kruopštūs ir apsauginę kaukę pasigaminti iš kitų priemonių.

Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamentas savo „Facebooko“ paskyroje dalijasi atsargos majoro Alberto Daugirdo patarimais, kaip patiems namuose iš turimų priemonių pasigaminti apsaugines veido kaukes.

Vaizdo įraše jis apžvelgia galimus variantus nuo įprastos medicininės kaukės, respiratoriaus, dujokaukės iki tų variantų, kuriuos kiekvienas gali pasigaminti namuose.

Pasak jo, apsauginę kaukę gali atstoti plonos medvilnės šalis – jį keletą kartų perlenkus, galima užsirišti taip, kad būtų uždengta nosis, burna ir smakras. Kaukę, pasak jo, galima pasigaminti ir iš fliso kepurių, į vidų įdėjus medicininių tvarsčių, taip pat – iš termomarškinėlių, kaklaskarės ar net maišelio, kuriame laikoma šviesą atspindinti liemenė, į jį taip pat įdėjus keletą kartų sulankstytą tvarstį.

Kaukę, pasak jo, galima pasigaminti ir iš fliso kepurių, į vidų įdėjus medicininių tvarsčių.

Išgyvenimo ekspertu vadinamas ats. mjr. A.Daugirdas siūlo nepamiršti ir vaistinėlių, kuriose esančios priemonės taip pat tiks apsauginės kaukės gamybai: sterilūs arba nesterilūs bintai, nesterilios marlės tvarsčiai, neaustinės medžiagos sterilūs įdėklai, kurie dedami ant žaizdų, ir t. t.

Vyro teigimu, iš plataus marlinio tvarsčio ir 2 cm storio vatos galima pasigaminti tokią apsauginę kaukę, kurią būtų galima panaudoti ir Astravo atominės elektrinės nelaimės atveju. O jei naudojate tik marlinį tvarstį, jį reikėtų sulankstyti taip, kad būtų bent aštuonių sluoksnių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius