-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 31

Kūno terapeutė R.Mažionienė: kokie požymiai rodo, kad pasirinkote teisingą gyvenimo kelią

Pasiekti visišką sąžiningumą su savimi – viena sunkiausių užduočių, su kuria susiduriame savo gyvenime. Tačiau tik tai, medikės, kūno psichoterapeutės ir šių metų „Masters of Calm“ lektorės Rasos Mažionienės teigimu, gali padėti atrasti savo tikrąjį pašaukimą. Specialistė pataria, kaip suprasti savo tikruosius norus ir poreikius.
Rasa Mažionienė
Rasa Mažionienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pastaruoju metu daug kalbama apie žmogaus asmeninį potencialą, jo atskleidimą. Kas apskritai yra tas potencialas?

– Esu tikra, kad mumyse nėra jokių nereikalingų savybių, tad potencialas yra tai, ko mes savyje neišnaudojame, ignoruojame ar tiesiog nepastebime. Tai yra gebėjimas išgryninti savo savybes, sugebėjimus ar tam tikras reakcijas bei jas įdarbinti savo tikriesiems norams realizuoti.

Universalus būdas potencialui atskleisti ir išsiaiškinti – vadinamasis veidrodžio principas. Svarbu stebėti save ir savo emocijas – viskas, į ką emociškai reaguojame, esame mes patys. Kad ir kokį jausmą tam tikra situacija sukeltų – ilgesį, susižavėjimą, pyktį, panieką ar net apatiją – visa tai esame mes. Kuo greičiau tai suvoksime, tuo laimingesni būsime.

123RF.com nuotr./Kaip būti laimingam?
123RF.com nuotr./Kaip būti laimingam?

Daugelis žmonių nesuvokia savo norų, geriausiu atveju gali įvardinti tai, ko nenori. Pagaliau kaip žinoti, kurie norai yra tikri, einantys iš širdies, o kurie sukurti proto, primesti aplinkos?

– Ar noras yra tikras, iš širdies, visada sufleruoja mūsų kūnas savo fizine reakcija į noro išsipildymą. Kad išmoktume skirti savo tikruosius norus nuo svetimų, reikėtų išstudijuoti fizines reakcijas realizuojant visus tuos norus, kurie, kaip mes esame įsitikinę, yra mūsų. Kitaip tariant, reikia tiesiog praktikuotis.

Pavyzdžiui, kaip suprasti, kas man patinka – obuolys ar kriaušė, kava ar arbata, saldus ar rūgštus kvapas? Reikia paragauti arba pauostyti. Jei tai iš tiesų yra „mano“, dažniausiai užlieja pasitenkinimo banga su pasididžiavimo savimi prieskoniu. Būtent todėl galite pastebėti, kad žmonės, kurie realizuoja savo tikruosius norus, vis labiau pasitiki savimi ir užtikrinčiau žino, ko nori.

Dar vienas labai paprastas būdas pasitikrinti – tai savęs paklausti: jei būčiau vienas ir aplink mane nebūtų kitų žmonių, ar išsipildęs noras mane džiugintų taip pat stipriai? O gal tai tik noras kažkam kažką įrodyti? Ieškant atsakymų reikalingas visiškas sąžiningumas su savimi.

Jei tai iš tiesų yra „mano“, dažniausiai užlieja pasitenkinimo banga.

Kaip atrodo savo potencialą atskleidusio žmogaus diena? Kaip jo jausmai ir veiksmai skiriasi nuo to, kuris neišnaudoja savo galimybių?

– Potencialas – tai gebėjimas apjungti kuo daugiau savo išteklių ir taip gauti papildomą energijos šaltinį, todėl žmogus, išnaudojantis savo potencialą, yra energingas, pakylėtos nuotaikos, greitų reakcijų. Tokius žmones vadiname „sėkmingais“. Žinoma, jis bus sveikesnis. Visgi yra vienas „bet“ – sveikata priklauso nuo sielos programos įgyvendinimo. O ji susijusi ne tik su potencialo atskleidimu, bet ir su gebėjimu bei drąsa jį nukreipti tinkama linkme.

Ar tikite, kad kiekvienas žmogus gali visą gyvenimą dirbti savo mėgiamą darbą ar užsiimti jį džiuginančia veikla?

– Yra darbas, mėgiamas darbas ir pašaukimas. Tai skirtingi dalykai. Darbas, suteikdamas patirties ir užtikrinantis pragyvenimo šaltinį, padeda žmogui išmokti įdomiai gyventi už darbo ribų. Mėgiamas darbas padeda vystyti individualumą, bet ilgainiui gali atsibosti.

Todėl yra rekomenduojama nuolat papildomai užsiimti kitokio pobūdžio veikla, pagal suteikiamas emocijas artima mėgiamam darbui. Pavyzdžiui, jei darbo metu paprastai sėdite prie kompiuterio, laisvalaikiu žaiskite tenisą ar dainuokite.

Fotolia nuotr./Minkšti žaisliukai.
Fotolia nuotr./Minkšti žaisliukai.

Ir visai kas kita yra pašaukimas. Tai ne darboholizmas, o misija. Gyvendamas pagal pašaukimą visus jam reikalingus jausmus ir potyrius žmogus gauna ne iš darbo ar papildomos veiklos įvairovės, o iš susiformuojančio informacinio energijos srauto.

Teigiate, kad kiekvienas žmogus šiame pasaulyje turi savo paskirtį ir misiją. Jei kiekvienas išnaudotų savo galimybes, kas atliktų visas neįdomias, technines užduotis?

– Taip, kiekvienas žmogus turi savo paskirtį ir misiją. Tikrai yra žmonių, kuriems atlikti smulkius, monotoniškus veiksmus yra vienas malonumas. Tačiau, kaip jau minėjau, yra ir tokių, kurie tai daro už pinigus, kuriuos vėliau išleidžia siekdami gauti pasitenkinimą, pavyzdžiui, kelionėms. Kiti dirba norėdami tik užsidirbti pragyvenimui.

Kaip žmogui suprasti, ar pasirinko teisingą gyvenimo kelią?

– Ar pasirinkome teisingą gyvenimo kelią, rodo kasdienė gera nuotaika (išskyrus akimirkas, kai yra reali priežastis jai sugesti), gera sveikata ir harmoninga aplinka. Visgi su tuo reikia dirbti nuolatos – prižiūrėti, puoselėti, palaikyti. O jei dar rimčiau, ar gyvenimo kelias teisingas, galima pajausti, tai nėra nusakoma žodžiais.

Esate medikė ir kūno terapeutė, vedate mokymus ir konsultuojate daugybę žmonių. Kodėl žmonės dažniausiai neišdrįsta daryti to, ko nori?

– Dažniausiai veikia trys pagrindinės priežastys: aplinkinių nuomonės sureikšminimas, pinigų iškėlimas į pirmą vietą arba visiškas nežinojimas, kas toliau – kaip reikės elgtis, kai pasieksi tai, ko šiuo metu nori.

Drąsa pradėti daryti naujus dalykus dažniausiai perduodama per giminę. Žinojimas, kad turime nuolatinį palaikymą ir visada galime su kuo nors pasitarti yra stipri varomoji jėga. Taip pat įtaką gali daryti beprasmiško gyvenimo baimė, nulemta mūsų pačių ar artimo rato patirties.

Labai svarbu, kad žmonės būtų laisvi vidumi, o ne tik protu, t. y. mokėtų gyventi meilėje. Nes laisvas protas be meilės nuveda į savivalę. Iš čia prasideda visos mūsų problemos, kurias vėliau sprendžiame bendrai. Tai reiškia, kad mes visi atsakingi vieni už kitus. Būsiu laiminga aš – bus laimingas ir artimas, ir atvirkščiai.

Ką pirmiausiai patartumėte žmogui, kuris aptiko savyje norą keisti savo gyvenimą ir save? Nuo ko pradėti?

– Visų pirma pradėkite nuo klausimų sau – ko aš siekiu ir ką noriu turėti atlikdamas tam tikrą veiksmą, priimdamas sprendimą ir pan.? Kokio rezultato tikiuosi? Apskritai, ko siekiu šiame gyvenime? Taip pat svarbu vertinti visą sukauptą patirtį ir ja naudotis su dėkingumu viskam, kas vyksta mūsų gyvenime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius