-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 07

L.Sungailienės patarimai, kaip saugiai pasiruošti ir švęsti „karantinines“ Velykas

„Šv. Velykos šįmet kitokios. Labai svarbu visiems susitarti ir priimti ramiai ir psichologiškai tvirtai faktą, jog Velykas šįmet švęsime kitaip. Ta šventė bus labiau dvasinė, negu prabangi - maistu, svečiais, giminės nariais. Nes tai pavojinga ir, pasakyčiau žaismingai, šįmet nemadinga“, – nuotolinėje Vyriausybės spaudos konferencijoje sakė Lietuvos nacionalinio kultūros centro nematerialaus paveldo specialistė Loreta Sungailienė.
Loreta Sungailienė
Loreta Sungailienė / Vilijos Graužinytės nuotr.

Kaip minėjo L.Sungailienė, šios Velykos reikalauja tam tikro mūsų supratimo, tam tikros aukos ir susitelkimo į savo šeimą – mažesnę ar didesnę, net jei tą šeimą sudaro vienas žmogus.

„Tai iš teisų liūdina, ypač kai galvojame apie vyresnio amžiaus žmones – mūsų senelius, prosenelius, kurie yra vieniši, kurie gyvena toli. Jei nėra rimtos priežasties suteikti jiems džiaugsmo aplankant, pasistenkime įsiklausyti į tai, ko mūsų prašoma. Jei įmanoma, tebūna ši šventė šeimos šventė“, – kalbėjo L.Sungailienė.

Kad ir labai norime nuvažiuoti pas tuos artimus ir vienišus žmones, bet paisykime sveiko proto. Vien dėl šventės, dėl malonumo, dėl pasėdėjimo prie vieno stalo nelėkime, nerizikuokime, patarė moteris.

Kaip pasirengti šventėms?

L.Sungailienė nubrėžė orientyrus, į ką reikėtų susitelkti.

„Didysis ketvirtadienis būdavo švaros diena, Čysčiaus diena. Susitvarkykime, išsivalykime. Tegu namai spindi švara, gerumu, skaistumu.

Penktadienis – Atgailos, susikaupimo, rimties diena. Gal tą dieną vertėtų įsilieti nuotoliniu būdu į šventas pamaldas, pasimelsti.

Šeštadienį mūsų jau netrikdys darbai ir nuotoliniu būdu vykstančios pamokos, tad pamėginkime jį skirti pasiruošimui – kiaušinių marginimui. O juk reikia nemažai numarginti – visą kapą! Darykime tai su savo vaikais – neskubėdami, kruopščiai. Taip ir pusdienis prabėgs, o kur dar pyragai, įvairiausi patiekalai...

Įtraukite visą šeimą į mėgstamų patiekalų ruošimą. Gal užsisakykite maisto internetu arba patikėkite šeimos nariui viską nupirkti. Darykite pamažu, jau nuo dabar, kad sekmadienį nereikėtų blaškytis, nekelti streso.

Vilijos Graužinytės nuotr./Loreta Sungailienė su vyru Daliumi
Vilijos Graužinytės nuotr./Loreta Sungailienė su vyru Daliumi

Sekmadienį tebūnie šventinė nuotaika – gal mažesnė, bet prasmingesnė ir gilesnė. Galite namus papuošti aukštaitišku kiaušinyku – tvirta šaka, kurią nukarstome margučiais. Iš mielinės tešlos galime iškepti paukštukų, jais papuoškime namus, šlovinkime pavasarį“, – priminė L.Sungailienė.

Ji kvietė šventinį pusryčių stalą uždengti balta staltiese, nepamiršti išsirinkti dailiausio margučio, kurį vyriausias šeimos narys dalina visai šeimai. Panašiai, kaip per Kalėdas dalijamas kalėdaitis.

123RF.com nuotr./Margučiai
123RF.com nuotr./Margučiai

Margučių ridenimas ir supimasis

„Švęskime Kristaus prisikėlimo džiaugsmą, nepamirškime gero žodžio vienas kitam, dalinkimės prisiminimais, prisijunkime prie ankstyvųjų mišių nuotoliniu būdu.

Linksmybės vaikams, žinoma, rūpės, tai nepamirškime pramogų – kiaušinių ridenimo ir kiaušinių daužynių. Reikės medinio lovelio arba galite sugalvoti, kas jį atstos. Padėkime vaikams linksmintis, įsijunkime į jų žaidimą.

Ir viena laukiamiausių jaunimo velykinių pramogų – supimasis. taip, šįmet būriais nesisupsime, tačiau keli šeimos nariai gali praskaidrinti sau gyvenimą. Tebūnie tai dar viena galimybė pasidžiaugti gyvenimu.

Visiems linkiu linksmų Velykų. Būkime saugūs per šventes! Likime švęsti namuose“, – kvietė žinoma moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius