-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 18

Moksliškai įrodyti įdomūs faktai apie laimingas poras: kas jas sieja?

Vieniems tai pavyksta labai organiškai, nededant pastangų, kiti gi to mokosi visą gyvenimą. Kokia yra laimingų porų paslaptis? Kaip jos išsaugo ilgalaikį ryšį? Nors atsakymas labai kompleksiškas ir kiekvienu atveju skirtingas, yra tam tikrų bendrų ar labai panašių dalykų, kurie būdingi laimingoms poroms ir yra įrodyti moksliškai. Smalsu? Pradedam.
Pora lovoje
Laiminga pora / Vida Press nuotr.
Temos: 2 Santykiai Santuoka

Pora yra draugai

Kad galėtum būti iš tiesų artimas kitam ir ilgai bei darniai sugyventi ar bent stengtis tai daryti, turi būti ne tik antra pusė, bet ir – draugas. Tyrėjas Johnas Gottmanas atrado, kad tos poros, kurias sieja artima draugystė, stabilus ryšys ir pasitikėjimas, yra labiau patenkintos ne tik šiuo ryšiu, bet ir seksualiniais santykiais, romantika ir netgi aistra.

Tiesa, visuomet lieka riba, kuomet su partneriu tampate per gerais draugais, kurie vienas kitam išsipasakoja menkiausias smulkmenas, ir ta aistra apskritai dingsta. Tad būdami draugais, neužmirškite ir kad esate pora.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Dažni seksualiniai santykiai

Poros, kurios mylisi bent du ar triskart per mėnesį, yra trečdaliu laimingesnės.

Ilgai būnant kartu, nelengva išsaugoti aistrą. Jos neskatinimas sukelia seksualinį atšalimą, pripratimą prie to, kad seksualiniai santykiai būna reti. Rodos, abiem poros nariams taip patogu, tačiau amerikiečiai sociologai yra paskaičiavę, kad poros, kurios teigia besimylinčios bent du triskart per mėnesį, yra trečdaliu laimingesnės nei tos, kurios mylisi rečiau.

Taigi, kaip matote, nebūtina mylėtis triskart per savaitę, kaip dažnai rekomenduoja seksologai ir apskritai gydytojai, kad palaikytumėte darnius santykius. Ypač kad ne kiekvienų libido yra toks didelis. Svarbiausia – apskritai tai daryti, ir dėl malonumo, o ne iš būtinumo.

Geras miegas

Labai logiškas faktas – geras miegas lemia ne tik gerą sveikatą, bet ir gerą nuotaiką, t. y. stabilią psichinę būklę. Pastaroji lemia, ar santykiai bus darnūs, ar pora nuolat kivirčysis. Prieš septynerius metus Arizonos universiteto mokslininkai atrado, kad moterys, kurios linkusios į nemigą, patiria daugiau santykių problemų nei tos, kurios saldžiai ramiai miega. Suversti visos kaltės moterims nederėtų – vyrų nuotaikai miegas taip pat labai svarbus.

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Jokių vaikų

Nepriklausomai nuo to, pora susituokusi ar ne, jei ji neturi vaikų, mažiau pykstasi, daugiau laiko leidžia kartu ir yra laimingesnė.

O štai čia daug kas išsižios. Kad auginti vaikus nėra lengva, aišku visiems, bet taip tiesiai šviesiai sužinoti, kad, kai kurių tyrėjų manymu, bevaikės šeimos sugyvena darniau, yra sunku.

Šie tema atliktas ne vienas tyrimas ir rezultatai panašūs – nepriklausomai nuo to, pora susituokusi ar ne, jei ji neturi vaikų, mažiau pykstasi (atkrenta vaikų išlaikymo bei auklėjimo problematika), daugiau laiko leidžia kartu ir yra laimingesnė. O vaikų turinčios poros turi įdėti daugiau pastangų, kad būtų ne tik geri tėvai, bet ir geri meilužiai, sutuoktiniai ir t. t.

Ne brangios vestuvės

Santuokos sėkmės negarantuoja nei svečių skaičius vestuvėse, nei prabangi suknelė ir apskritai brangios vestuvės. Netgi gali nutikti atvirkščiai – Emorio universtiteto tyrimas atskleidė, kad 30 proc. atvejų santuokos trukmė yra atvirkščiai proporcinga išleistų pinigų vestuvių pokyliui skaičiui. Kodėl? Nes krūva pinigų, sukišta į vestuves, daliai porų po vestuvių sukelia stresą ir griauna santykius.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr.
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr.

Nuoširdi padėka

Kalifornijos universiteto tyrimas atrado, kad santykiai, kai abu poros nariai vertina vienas kito pastangas ir gerbia vienas kitą, dažniausiai būna sėkmingi. Vertinimas reiškia supratimą, rūpinimąsi ir atsakomybę. Tai sukelia pasitikėjimo, saugumo ir laimės jausmą.

Panašūs alkoholio vartojimo įpročiai

Vienas iš jūsų abstinentas, o kitas neįsivaizduoja dienos be kelių taurių vyno ar butelio alaus? Tokios poros nėra tokios patvarios kaip tos, kurių alkoholio vartojimo įpročiai yra panašūs. Tyrėjai iš Bafalo pastebėjo, kad esmė – ne kokį alkoholį žmonės vartoja, bet kiek jo vartoja. Tai turi įtakos santykiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius