-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 18

#Senjorainešvaisto. Laimutė apie rankdarbius iš antrinių žaliavų: „Tai unikali dovana iš visos širdies“

Atliekų rūšiavimas yra viena svarbiausių veiklų, kuria kiekvienas galime prisidėti prie aplinkos saugojimo ir taršos Lietuvoje mažinimo. Pavyzdžiui, pasinaudoti gėrimų pakuočių užstato sistema, kai už stiklines, plastikines pakuotes imamas 10 centų užstatas, kuris grąžinamas pridavus pakuotę į taromatus. Tai gana populiarus būdas, siekiant mažesnio aplinkos užterštumo. Be šio, plastikinius ar stiklinius butelius galima ir „patobulinti“ – pakeitus jų pagrindinę paskirtį, pritaikyti buityje arba padovanoti.
Laimutė Mackevičiūtė ir jos dirbiniai
Laimutė Mackevičiūtė ir jos dirbiniai / Asmeninio archyvo nuotr.

Gamina iš įvairiausių atliekų

Tokį netradicinį plastikinių ir stiklinių butelių panaudojimo būdą taiko konkurso „Senjorai nešvaisto“ dalyvė Laimutė Mackevičiūtė iš Vilniaus. Iš jų senjorė kuria įvairiausius rankdarbius.

„Man patinka tai, kuo užsiimu. Dalyvauju rankdarbių būrelio veikloje, kurioje vieni mezga ar siuva, o aš darau įvairius rankdarbius iš įvairių atliekų”, – pasakoja 73-ejų L.Mackevičiutė, kuri yra aktyvi Vilniaus miesto socialinės paramos centro senjorų dienos centro „Atgaiva“ narė.

Senjorės rankdarbių sąraše ne tik įvairūs dirbiniai iš plastikinių ir stiklinių butelių, kurių sukūrusi tiek, kad sudėtinga, anot jos, visus ir beprisiminti. Pašnekovė kuria įvairias grožybes iš visko, ką turi namuose: iš sagų, popieriaus, maišelių, medžiagos skiaučių…

Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai

Įsimintiniausi – iš stiklinių butelių sukurti katinai, o iš plastikinių – jautukai. Segės – iš sagų, apyrankės – karoliukų, gėlės – iš bulvinių maišų ir kitos puošmenos – iš popieriaus ir medžiagų.

„Iš plastikinių butelių dariau jautukus. Viduje nupjautas plastikinis butelis, ant kurio užklijavau jautuko galvą. Butelį apklijavau odos gabalėliais, kad šviesesnis būtų… Paprastai, bet gražu ir į jį galima susidėti šakutes ar peilius, pieštukus, – nupasakojo L.Mackevičiūtė ir tęsė apie kitus dirbinius. – Buvau padariusi katinus. Daugybę jų sukūriau iš plastmasinių butelių ir dalį iš stiklinių. Juos su storu lininiu siūlu apvyniojau ir išėjo puikūs katinėliai.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai

Senjorė pasidžiaugė pernai pagamintais avinukais iš popieriaus. Ji nupasakojo, kad juos pagaminusi iš tualetinio popieriaus tūtelės, kurią apklijavo vatos gabalėliais.

„Iš sagų darėme sages, jomis dienos centre išpuošėme stendą. Dar išpuošėme sagutėmis ir karoliukais... Iš popieriaus vamzdelių esu padariusi vazą. Juk dabar daugybė žurnalų užsilikę, tai iš jų ką nors ir pagaminu. Jautukai buvo įspūdingi. Sukūriau iš plastmasinių šaukštų. Šaukštą apvyniojau lininiais siūlais, prisiuvau akytes, ragučius padariau. Tokia smulkmena, bet ją galima padovanoti. Vieną jautuką esu prisegusi prie šaldytuvo“, – apie savo darbus kalbėjo L.Mackevičiūtė.

Savo kurtus rankdarbius dovanoja

Dar iki karantino L.Mackevičiūtė senjorų centre lankydavosi kartą per savaitę. Ten ji susitikdavo su kitomis rankdarbių būrelio narėmis, kartu dalyvaudavo įvairiose paskaitose, savo dirbinių pamokydavo ir kitas moteris. Nors dėl pandemijos šiuo metu dienos centre lankytis uždrausta, tačiau senjorė kasdien vis ką nors naujo sugalvoja ir rankdarbių užsiėmimą tęsia namuose.

Tai veikla dėl malonumo, nes vis norisi ką nors naujo išbandyti. Idėjų randu internete.

„Susitikdavome visos, o dabar nebevyksta užsiėmimai. Kas ką galėjo ar norėjo sukurdavo. Dar vieną kitą pamokydavome naujų dalykų. Dabar dienas leidžiu namuose ir vis ką nors kuriu. Labai įtraukiantis užsiėmimas. Tai veikla dėl malonumo, nes vis norisi ką nors naujo išbandyti. Idėjų randu internete“, – sake L.Mackevičiūtė ir pasidžiaugė, kad savo rankų darbo ir unikalius dirbinius gali padovanoti artimiesiems.

Pavyzdžiui, įspūdingo grožio gėles, kurias sukūrė iš bulvinio maišo, L.Mackevičiūtė yra padovanojusi visoms savo draugėms.

„Dažniausiai rankdarbius palieku dienos centre. Anksčiau ten svečių sulaukdavome, tai jiems ir įteikdavome savo darbelius. Būna, vaikai pasiima, ko jiems reikia, ir patys kam nors padovanoja. Į rankdarbius įdėta daug darbo, laiko ir kantrybės, todėl tokia dovana ne tik unikali, bet ir į ją sudėta visa širdis“, – sakė L.Mackevičiūtė.

Ji svarsto, kad darbštumas ir kruopštumas ją lydėjo visą gyvenimą. Mat anuomet ji dirbo statybininke. Tačiau senjorė atvirauja, kad kūrybiškumą išsiugdė tik per pastaruosius 10 metų, kai įsitraukė į rankdarbių būrelio veiklą.

Velykoms – stalo puošmenos

Pokalbio metu senjorė atskleidė, kad šv. Velykoms gamino stalo puošmeną, o šiuo metu dar vis bando kiek netradicinį kiaušinių marginimą – lininiais siūlais.

„Iš kiaušinių dėžutės padariau viščiukus. Paprastą dėžutę paverčiau į gražią dekoraciją, kurią per šventę jau bus galima pasidėti ant stalo ar kam nors padovanoti“, – idėją šventiniam stalui nupasakojo senjorė. Dar užsiminė ir apie margučius.

„Tris kiaušinius apvyniojau siūlais. Dar bandžiau vieną apmegzti, bet nepatiko – matyt per stori siūlai. Tai mėginu su lininiais siūlais. Jais apvynioju kiaušinį ir suklijuoju. Aišku, reikia kantrybės, nes kiaušinis labai trapus – išpūstas. Padariau viršuje ir apačioje skylutes ir išpūčiau, išploviau ir padėjau išdžiūti“, – sakė L. Mackevičiūtė.

L.Mackevičiūtė pristatė ir dirbinius iš medžiagų. Yra pasiuvusi iš įvairių medžiagų skiaučių vištelę. Be šios, iš nenaudojamo lininio rankšluosčio – pagalvės užvalkalus.

Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai
Asmeninio archyvo nuotr. /Laimutės dirbiniai

Rankdarbiai išugdė įprotį rūšiuoti atliekas

Atliekų rūšiavimas L.Mackevičiūtei nėra svetima. Priešingai – atsakingai peržiūri nebenaudojamus daiktus: „Viską rūšiuoju, metu šiukšles tik į tam skirtus konteinerius. Rankdarbių kūrimas toks įtraukiantis užsiėmimas, kad negaliu to nedaryti. Namuose juk turiu visokių medžiagų, dar butelių prisikaupę... Norisi vis ką nors daugiau padaryti. Kiti gal pyksta, kad mėtosi koks butelis namuose, tačiau pasilieku, kad turėčiau iš ko kurti. Dar kaimynai savo atneša ar kartais pasiteirauja, gal ko reikia man.“

Jeigu sudėviu marškinėlius, tai juos sukarpau ir panaudoju kaip šluostę.

Senjorė svarsto, kad dabartiniam jaunimui reikia pasimokyti atsakingo daiktų panaudojimo. Rankdarbių kūrimas, anot jos, tai tik vienas iš būdų, kaip buityje galima panaudoti įvairius daiktus antrą kartą.

„Dabar viskas kitaip. Aš mėgstu drėgnu skudurėliu nuvalyti dulkes nuo stalo, o jaunimas dabar valo su popieriniais rankšluosčiais. Tikrai netingiu išsiplauti ir vėl panaudoti. Jeigu sudėviu marškinėlius, tai juos sukarpau ir panaudoju kaip šluostę. Dar galima panaudoti ir seną rankšluostį ar paklodę. Labai gerai nuvalo dulkes“, – patarimus dalijo L.Mackevičiūtė.


Konkursas „Senjorai nešvaisto“ yra nemokamo žurnalo aktyviems senjorams „60+“ ir pakuočių tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ iniciatyva, skirta ne tik skatinti pačius senjorus tinkamai rūšiuoti atliekas, bet kartu savo asmeniniu pavyzdžiu parodyti visuomenei, kaip senus daiktus galima prikelti naujam gyvenimui, taip prisidedant prie aplinkos išsaugojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius