-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Susiruošėte pas tatuiruočių meistrą? Štai, ką turėtumėte žinoti

Išskirtinei tatuiruotei verta pataupyti ir palaukti keletą mėnesių, kad pakliūtum pas tikrai gerą meistrą – bendrai šiuo klausimu sutaria tatuiruočių festivalio „Memel tattoo convention 2018“ organizatoriai – studijos „Danis Tattoo“ įkūrėjas, Lietuvoje žinomas tatuiruočių meistras Danielius Djačkovas ir keliautojas, motociklininkas Aurimas Mockus.
Tailande daroma tatuiruotė
Daroma tatuiruotė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tik ką iš Nepalo ir Tailando sugrįžę Danielius ir Aurimas, kurių vienas pagrindinių kelionės tikslų buvo festivalis „Nepal tattoo covention“, antradienį lankėsi 15min studijoje ir papasakojo ne tik apie kelionę, atsakė į rūpimus klausimus apie tatuiruotes, bet ir pasidalijo patarimais, ką turėtų žinoti tatuiruotę norintis pasidaryti žmogus.

– Pradedant pokalbį apie tatuiruotes, įdomu, kokią reikšmę jos turi šiandieniame pasaulyje? Juk kažkada tatuiruotės asocijavosi su baikeriais, nusikaltėliais, turėjo gana neigiamą atspalvį.

Danielius: Tatuiruotes darau jau 20 metų, jų populiarumas visą laiką augo ir tai spėjo paliesti beveik visus socialinius sluoksnius. Atsiradus paklausai, atsiranda ir didžiulė pasiūla. Kuriasi studijos, atsiranda daug naujų meistrų – gerų ir blogų, aštrėja konkurencija. Dabar tatuiruotes darosi visi nuo 18 iki 50-ies. Mūsų tautiečiai pradėjo dirbti svetur, pamato daugiau pasaulio, plečiasi jų pasaulėžiūra, tampa demokratiškesni, liberališkesni.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Danielius Djačkovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Danielius Djačkovas

Aurimas: Baigiame išsivilkti iš tų sovietinių marškinėlių, jeigu ir liko kokių bobučių, nesuprantančių ar su savo šventais įsitikinimais, mes tikrai nesiruošiame pakeisti tų žmonių nuomonės. Mūsų tikslas – kad jie patys įsitikintų, jog yra neteisūs. Mūsų konvencija ir yra tiltas nuo tatuiruočių iki pačios kultūros. Ir tai nėra subkultūra, tatuiruočių menas yra kultūra, visa tai skaičiuoja jau kelis tūkstančius metų. Ir lietuviai – kuršiai, baltai – darėsi tatuiruotes.

Danielius: Tik archeologai tos linijos nepalietė. Bet yra randama adatų be kilpelių. Vadinasi, jos buvo naudojamos kažkam kitam, tik niekas to netyrė.

– Visada buvo dalykų, kurie buvo madingi: tam tikri simboliai, tam tikros kūno vietos, kuriose tatuiruotės daromos. Kas madinga šiuo metu?

Danielius: Dabar tos mados keičiasi daug greičiau ir tam įtakos turi socialiniai tinklai. Anksčiau, kai jaunimas ateidavo darytis tatuiruočių, pradžiai pasidarydavo maždaug per sprindį. Dabar, kai ateina darytis, sako: „Aš noriu rankovės. O gal geriau iškart abiejų.“

Aurimas: Kalbant apie simbolius, dabar madinga miškai, kregždutės, karūnos.

Gyvenimas yra knyga, o tatuiruotės yra knygos iliustracijos. Iliustruotą knygą vartyti yra kur kas įdomiau.

Danielius: Panelės vis dar darosi rožes ant šlaunies. Dabar į madą ateina „dotvorkas“ – tatuiruotė, daroma taškiukais. Realizmas jau gal nebe toks įdomus žmonėms, jie nori idėjos.

Aurimas: Pastebiu, kad dabar labai madinga tampa tatuiruotis plaštakas – iš viršaus, pirštus, ir pačius delnus. Nenoriu laužyti niekieno kito nusistatymų, tačiau man tatuiruotė turi turėti reikšmę, istoriją, tada jis bus įdomi. O ne padaryta „copy paste“ principu. Beje, man labai patinka, kad Danielius stengiasi taip nedaryti. Kiekvienas meistras stengiasi įvesti ką nors savo, kad tai būtų meno dirbinys, išsiskiriantis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Mockus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aurimas Mockus

Danielius: Tai, kas dabar madinga ir ką žmonės darosi, dažnai lemia ir filmai, popžvaigždės – taip buvo su Pamelos Anderson juostele ant rankos, Rihannos žvaigždutėmis ir pan. Kiekvienas laikotarpis turi savo ikoną, dabar prie to daug prisideda „Instagramas“.

– Ką reikia žinoti žmogui, norinčiam pasidaryti tatuiruotę?

Danielius: Rekomenduočiau ieškoti meistro pagal norimą tatuiruotės stilių. Dabar į madą atėjo meistrų profiliavimas. Pirma išsirenki piešinį, o pagal jo stilių ieškai meistro. Susisieki su juo, pasižiūri jo darbų portfolio, pasidomi atsiliepimais, rekomendacijomis, tada užmezgi kontaktą.

Rekomenduočiau ieškoti meistro pagal norimą tatuiruotės stilių.

Aurimas: Aš visada dalijuosi tokiu patarimu: nesidarykite tatuiruočių, kai jums vis dar svarbi kaina. Manau, kai žmogus nori tatuiruotės ir pradeda sakyti, kad vienas meistras pasiūlė tokią kainą, kitas – tris kartus pigiau, tada dar tikrai ne laikas. Jei nori savo kūną įamžinti visam gyvenimui, kad paskui nereikėtų šalinti, nes tai bus daug brangiau ir skausmingiau, tikrai rekomenduoju pataupyti ir pasidaryti pas geriausią meistrą. Ir turėti kantrybės palaukti, nes pas gerą meistrą, pavyzdžiui, pas Danielių, tenka laukti net iki pusės metų.

– Dėl kokių priežasčių žmonės darosi tatuiruotes?

Aurimas: Tos priežastys pačios įvairiausios. Galiu pasakyti, dėl kokių dariausi aš. Pirmąją tatuiruotę pasidariau dar 16-os, vieną iš tų ankstyvųjų dabar kaip tik bandau pasinaikinti, nes tada paskubėjau, ji ir prasmės nelabai turi, buvau jaunas, norėjau išsiskirti ir pasidariau kažkokią nesąmonę.

Vėliau tatuiruotėmis norėjau įprasminti savo esmę. Susidėjau ant rankos dalį gyvenimo ir pasirinkęs tam tikrus simbolius viską pavaizdavau: ir šeimą, ir netektį, ir savo pomėgius, ir tarnybą KASP, Šaulių sąjungą, ir t. t. Ant kitos rankos – tatuiruotės, menančios piligriminius žygius, vieno didžiausių mano gyvenimo projektų – skulptūros Antanui Poškai – tatuiruotė.

Pirmąją tatuiruotę pasidariau dar 16-os, vieną iš tų ankstyvųjų dabar kaip tik bandau pasinaikinti, nes tada paskubėjau ir pasidariau kažkokią nesąmonę.

Danielius: Gyvenimas yra knyga, o tatuiruotės yra knygos iliustracijos. Iliustruotą knygą vartyti yra kur kas įdomiau.

– Kokie žmonių prašymai stebina?

Danielius: Man labai keista, kai prašo daryti kopijas. O būtų labai įdomu, jei ateitų žmogus ir sakytų: noriu skalbimo mašinos per nugarą.

– Tačiau vis tiek pasitaiko klientų „nežinau, ko noriu, ir nežinau, kur noriu“?

Danielius: Su tokiais žmonėmis labai sunku dirbti, net beprasmiška. Jie nežino, ko nori, bet tiksliai žino, ko nenori. Siūlai daugybę variantų, o jie viską atmeta.

– Anksčiau būdavo baiminamasi darytis tatuiruotę, nes vis kildavo klausimas: o kas, jei nebepatiks, ar galėsiu pasinaikinti? Ar lengvai panaikinama tatuiruotė?

Danielius: Taip, ji gali būti panaikinta lazeriu. Tačiau norint panaikinti profesionalią tatuiruotę tam reikės ne vieno karto, tai nebus pigu, procedūra bus gana skausminga.

Mano intencija įsigyti lazerį buvo ta, kad būtų galima lengviau padaryti „cover up“ stiliaus tatuiruotę – tai yra seną perdengti nauja. Pavyzdžiui, ant ornamento padaryti realistinę tatuiruotę. Tai padaryti yra sunku, tačiau jei tą tatuiruotę šiek tiek pašviesini lazeriu, tada tai tampa įmanoma.

– Koks labiausiai erzinantis klausimas, kurio sulaukiate iš klientų?

Danielius: Yra net keli. Vienas jų: „Ar dar daug liko?“ Aš suvokiu, kad žmogui skauda, ir stengiuosi kuo greičiau padaryti savo darbą. Labai erzina žmonės, kai prašo nuolaidėlės. Jeigu patiksite meistrui, jis ir pats jums pasiūlys gerą kainą.

Labai erzina žmonės, kai prašo nuolaidėlės. Jeigu patiksite meistrui, jis ir pats jums pasiūlys gerą kainą.

– Kokios yra tatuiruočių kainos?

Danielius: Kainos įvairios, priklauso nuo meistro profesionalumo, pasiekimų ir pan. Vieno darbo valanda gali kainuoti vos kelias dešimtis eurų, kito – šimtą, pasaulinio lygio – tūkstantį ir daugiau.

– Kas yra geras meistras?

Danielius: Tai susideda iš kelių dalių, pirmiausia – jo talentas, žinios, pasiekimai. Tačiau ne mažiau svarbios ir asmeninės savybės, tokios kaip komunikabilumas, draugiškumas, taktiškumas ir t. t., nes pas meistrą ateini ne tik pasidaryti tatuiruotės, bet ir pabendrauti. Nuo jo daug priklauso, kaip jausiesi pats. Yra meistrų, kurie užsideda ausinuką ir išeina į savo pasaulį. Reikia suprasti, kad geru, populiariu meistru netampama per naktį, tam reikia nemažai laiko.

VIDEO: „Memel tattoo convention 2018“ organizatoriai: „Eidami darytis tatuiruotės galvojate apie pinigus? Tada verčiau neikite“

– Ką patartumėte žmogui, einančiam pas meistrą?

Danielius: Apie erzinančius klausimus jau užsiminiau, tad atkreipkite dėmesį, kad tokių meistrai negali pakęsti. Kiti elementarūs, bet svarbūs dalykai: nevėluokite, nes meistro laikas labai kruopščiai suplanuotas, jei negalėsite atvykti – praneškite. Higiena čia labai svarbi, tad ateikite švarūs ir vilkėkite švarius drabužius, ypač kojines. Svaigalų poveikis taip pat apsunkina meistro darbą, tad jei ryt keliaujate pas meistrą, išvakarėse atsisakykite alkoholio.

Nepulkite pirmųjų savo tatuiruočių, ypač, jei dar esate labai jaunas, darytis ypač matomose vietose (kaklas, plaštakos, veidas) tik todėl, kad norite atrodyti „kiečiau“. Kada nors ateityje ta tatuiruotė gali būti kliūtis, pavyzdžiui, jūsų darbui – pagalvokite ir apie tai.

Ir, jei ateinate darytis tatuiruotės ir atsivedate savo antrąją pusę, turėkite savo tvirtą nuomonę, neleiskite kitam žmogui kištis į procesą, pats spręskite, kas patinka jums ir ko norite būtent jūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius