Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 17

V.Vikutauskas apie viruso iškeltas „šiukšles“: reitingais besirūpinantys politikai ir konspiracijų aukso amžius

Yra toks senas žydų posakis „papūtus stipriam vėjui, aukščiausiai pakyla šiukšlės“. Jis puikiai tinka šiam keistam laikmečiui, kuriame šiuo metu gyvename. Nes būtent sunkiu metu paaiškėja kas yra kas ir išlenda į paviršių visas šlamštas bei šiukšlės, į kurias paprastai neatkreiptume dėmesio.
Vikas Vikutauskas
Vikas Vikutauskas / Asmeninio albumo nuotr.

Dabar nepastebėti yra nelengva. Nes karantino metu tas socialinis burbulas, kurį susidėliojome iš į save panašių žmonių, bendraminčių bei visko, su kuo norime ar galime tapatintis, pradėjo byrėti gabalais ir negalime nematyti tų dalykų, kurie jau kuris laikas kaip vyksta. Karantinas su visais ribojimais baigsis, bet kai kurias pamokas išmokti turėtume ir nereikėtų pamiršti, kas šiuo keistu laikotarpiu nutiko.

Kaip staiga gali kažkoks anksčiau niekam nereikalingas popierinis-vienkartinis niekalas pabrangti keliolika ar net keliasdešimt kartų. Na taip, rinkos dėsniai, paklausa reguliuoja kainas, bet visada atsiras kas norės užsidirbti iš ekstremalios situacijos. Kas perkant internetinėje parduotuvėje keptuvę prie jos pasiūlys vienkartinį respiratorių už 15 eurų. Kas tą dėžutę vienkartinių kaukių, kurios labiausiai apsaugo nuo veido lietimo, parduos už 40 nupirkę prieš mėnesį už 2,75 vaistinėje. Arba už pigiai-nebrangiai pasiūlys spalvingą vietinės gamybos skudurą, kuris jei ir turi kokį efektą, tai nebent psichologinį.

O kaip ten su dezinfekuojančiu skysčiu rankoms? Kai spiritinis gelis staiga pradėjo kainuoti daugiau už visai neblogą konjaką. Nepatinka – nepirk. Viskas labai paprasta, tik reikėtų atsiminti, kad nutikus kokiai ekstremaliai situacijai, visada atsiras tų, kurie nelaimėje pamatys galimybes.

Toliau – mūsų politikai. Puikiausia proga užsidirbti sau vieną kitą pliusą. Pakelti tą suglebusį reitingą pasakius skambių kalbų tiesioginėse transliacijose. Kaukių šou. Viskas pas mus gerai. Padėtis yra kontroliuojama ir visko užtenka. Na, ir kas, kad medikai sako, kad neužtenka. Kad reikia į maišus kišti vienkartines apsaugos priemones ir reikalui esant jos taps daugkartinėmis. Ir opozicija ne kitokia.

Opozicija ne kitokia.

Dabar užuot visi susitelktų ir siektų bendro tikslo, pats puikiausias metas, tarsi beždžionėms zoologijos sode, pasimėtyti mėšlu. Visi labai nori kuo garsiau pasisakyti, visi nori tų politinių pliusų sau. Visi vienodi. Tą ir reikėtų prisiminti, kad mūsų politikams galutinis rezultatas nelabai rūpi. Pas mus niekas nenori priimti kokių nors nepopuliarių sprendimų ar pasakyti ką nors, kas nepatiktų galimam rinkėjui. Todėl pas mus viskas vyksta taip, kaip vyksta. Pradedant padangų gaisru ir baigiant dabartiniais ribojimais.

Išreikšti savo nuomonę dabar mažiausiai bijo visokie folijos kepurėlių lankstytojai bei sąmokslo teorijų generatoriai. Jiems dabar yra aukso amžius. Ne, neplaukite rankų! Tai nepadės! Kiškite savo senolius į Faradėjaus narvą, kad apsaugotumėte juos nuo kenksmingo 5G spinduliavimo poveikio! Pamatysit, tuoj padarys vakciną ir lieps visiems per prievartą vakcinuotis, kad vėl mes visi būtume ligoti ir nuo vaistų pramonės priklausomi!

Rėkia šimtuose grupių nelabai adekvatūs žmonės. Ir kuo labiau rėkia, tuo daugiau jie sulaukia nykščių į viršų.

Jiems dabar yra aukso amžius.

Kai neskiri jonizuojančios nuo nejonizuojančios radiacijos, tai nesunku yra generuoti idiotizmus apie radijo bangas, kurios išmuša mums deguonies molekules, dėl ko vis pridūsta ir aktyvuojasi virusai bei kitos bacilos. Kam tikėti tais visais mokslininkais bei laikytis rekomendacijų, kai yra feisbuke kokia tetulė su žemelės motulės nuotraukomis, kuri gali užkalbėti per atstumą. Kam tos kaukės, kai yra eteriniai aliejai, kam tie dezinfekciniai skysčiai, kai galime visi nukreipti savo pozityvias mintis viena kryptimi pamedituodami antradienį pusę penkių?

Tik išjunkit telefonus bei Wi-Fi, kitaip nepadės ir neapsaugos. Ir tokių visada buvo ir bus. Tokių, kurie išsikrapštys iš internetų dugno „tikrąją tiesą“ ir transliuos ją į save panašiems. Užtenka tik pabarstyti ant viršaus sąvokų, kurių patys nesupranta, ir važiuojam.

Be šitų, yra kiek švelnesni feisbuko žinovai.

Be šitų, yra kiek švelnesni feisbuko žinovai. Tai tie visi, kuriems iš pradžių buvo juokinga, o po to pasidarė aišku, kad jie tai kitaip su tuo virusu tvarkytųsi. Pamenat visus tuos paveikslėlius, kur per metus nuo gripo miršta tiek ir tiek, o aš dėl kažkokio viruso dabar negalėsiu sekmadienį nueiti į savo mėgstamą gastro pub‘ą suvalgyti vėlyvųjų pusryčių. Nereikia tų visų ribojimų.

Pažiūrėkite, kaip ten JK tvarkosi, jie ten visi imunitetą įgis, persirgs (JK atkrenta), na tai pažiūrėkit, kaip ten Švedija tvarkosi. Ką, negalėsiu giminių aplankyti per Velykas? Tikriausiai juokaujat. Taigi čia kaip gripas. Persergi, ir viskas. Kaip tai negaliu dabar kašės gryname ore palošti? Čia mano konstitucines teises pažeidžia!

Po to visi tie padugnės, kurių buvo pilna mūsų spauda.

Po to visi tie padugnės, kurių buvo pilna mūsų spauda. Kur negalioja ribojimai. Kur izoliuoti viešbutyje lipa pro langus ir eina iki artimiausio kiosko pirkti degtinės. Ribojimai yra sugalvoti lopams ir bailiams. Normalių bachūrų ribojimai neveikia.

Bet ne jie vieninteliai. Užtenka nueiti į parduotuvę ir pamatysi ten visokių žmonių, kuriems tie atstumai ar kaukės nelabai rūpi. Vargu ar jie ir tas rankas plauna namo grįžę, ar čiaudo į alkūnės linkį. Visada bus tokių, kuriems rekomendacijos ar reikalavimai negalioja, kuriems yra giliai nusispjauti ant kažkokio bendro intereso.

Šiuo metu, kai rašau šį tekstą, vis dar galioja karantino ribojimai. Vis dar veikia mobilūs tyrimų punktai ir vis dar visų prašoma nesibūriuoti, o kuo daugiau laiko praleisti namuose. Kiek visa tai dar truks, priklauso nuo mūsų visų, ir mes visi galime kažkiek prisidėti, kad vėl kuo greičiau būtų galima grįžti prie savo įprastų gyvenimų ir tų gyvenimų įpročių.

Po šio karantino pasaulis niekada nebus toks, koks buvęs, bet kai kurie dalykai, kuriuos čia išvardijau, niekada nepasikeis ir, tikiuosi, tai atsiminsim, o gal net ir padarysim kokias nors išvadas iki kitos ekstremalios situacijos, kuri kažkada tikrai vėl nutiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius