Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aprangos kodas: kaip suprasti, kas nurodyta kvietime ir ką tiksliai reikia rengtis

Apie aprangos kodų įvairovę bei jų variacijas, matyt, yra girdėjęs kiekvienas, kam nors kartą teko susidurti su asmeniniu pakvietimu į renginį. Tiesa, nuolatinis lankymasis renginiuose tikrai nėra būtina sąlyga susidurti su aprangos kodų subtilybėmis, kadangi ir darbo pokalbių bei kitų aplinkybių rėmuose jums gali būti nurodyta, kokio stiliaus tipo derėtų laikytis.
Aprangos kodai
Aprangos kodai / Vida Press nuotr.

Skirtingų angliškų pavadinimų gausa gali gerokai sugluminti, kadangi neretai skirtumas tarp kai kurių aprangos kodų būna toks minimalus ir delikatus, jog padaryti klaidą yra be galo paprasta.

Tačiau ruošiantis renginiui ar susitikimui, rūpesčių bei įtampos ir taip yra apstu, todėl koncentruota bei glausta informacija apie charakteringus kiekvienam kodui drabužius bei aksesuarus vienoje vietoje gali tapti puikia pagalbininke.

Kasdienis (Casual)

Kasdienis aprangos kodas žymi neformalų ir patogų, tačiau tvarkingą bei švarų drabužį. Patartina rinktis gražesnius kasdienius drabužius, tačiau atkreipti dėmesį į jų išvaizdą taip pat vertėtų. Venkite rūbų, kuriuos dėvite, pavyzdžiui, namie.

Tinkami moterims drabužiai: džinsai, marškinėliai be užrašų, suknelė, sijonai, palaidinė su sagomis, megztukai.

Tinkami vyrams drabužiai: džinsai (be plėšymų), šortai (priklausomai nuo aplinkybių), marškinėliai be užrašų, marškiniai, megztinis, sportbačiai, sandalai.

Puošnus kasdienis (Dressy Casual)

Puošnus laisvalaikio aprangos kodas yra tarpinis variantas tarp formalaus ir kasdienio stilių. Tai idealus pasirinkimas vakarienei restorane ar socializacijai su kolegomis po darbo, nes išlaiko universalų balansą – nėra pernelyg puošnus, tačiau pasižymi subtilumu.

Tinkami moterims drabužiai: klasikinės kelnės, palaidinės, suknelė, džinsai.

Tinkami vyrams drabužiai: marškiniai, švarkas, kelnės su įsiuvu, kaklaraištis (pasirinktinai).

Pusiau formalus (Semi-formal)

Pusiau formalus aprangos kodas geriausiai apibūdinamas kaip formalesnis nei tai, ką vilkėtumėte kasdieniame darbe, tačiau šiek tiek mažiau formalus už tai, ką rinktumėtės oficialiam renginiui.

Jis puikiai tinka vakarams mieste su draugų kompanija, jeigu į jūsų planus įtrauktas pasisėdėjimas aukšto lygio restorane.

Tinkami moterims drabužiai: idealiausias rūbas – maža juoda suknelė arba bet kokia kita kokteilinė suknelė. Taip pat derėtų vengti suknelių ar sijonų, kurių ilgis daugiau porą centimetrų aukščiau kelių.

Tinkami vyrams drabužiai: kostiumas (ne smokingas), liemenė (pasirinktinai), marškiniai, kaklaraištis, odiniai batai.

Kokteilinė apranga (Cocktail)

Kokteilinis aprangos kodas balansuoja tarp oficialaus ir puošnaus bei lengvo ir neįpareigojančio. Jis dažniausiai taikomas renginiams, kuriuose esate kviestinis svečias, pavyzdžiui, krikštynose ar vestuvėse.

Tinkami moterims drabužiai: suknelė, kuri baigiasi ties keliais, aukštakulniai. Derėtų nebijoti ir įvairesnių suknelių siluetų, detalių, aksesuarų, unikalių kirpimų ir spalvų.

Tinkami vyrams drabužiai: marškiniai ir kostiuminės kelnės arba pilna kostiumo eilutė, kaklaraištis arba peteliškė. Taip pat galima rinktis švarko, marškinių ir džinsų ar kitų mažiau formalių kelnių derinį.

Verslo oficiali apranga (Business Formal)

Verslo oficialiam aprangos kodui būdingas kostiuminis švarkas su derančiomis kelnėmis arba sijonu. Kuo tamsesnis yra kostiumas, tuo formalesniu jis laikomas.

Siekiant suasmeninti pasirinktą įvaizdį, galima dėvėti aksesuarus, tačiau jie neturėtų būti pernelyg ryškūs ar iššaukiantys. Taip pat leidžiamos sezoninės variacijos atsižvelgiant į metų laiką bei temperatūrą.

Tinkami moterims drabužiai: kostiumėlis, verslo stiliaus suknelė, aukštakulniai.

Tinkami vyrams drabužiai: tamsus kostiumas, klasikiniai marškiniai, liemenė (pasirinktinai), kaklaraištis, odiniai batai.

Verslo kasdienė apranga (Business Casual)

Verslo kasdienė apranga yra gana dviprasmiška ir paslanki, tad ją identifikuoti bei apibrėžti bene sunkiausia iš visų. Kita vertus, ji neturi ir ypač griežtų rėmų, taigi į jos erdvę patenka daug skirtingų drabužių.

Tinkami moterims drabužiai: švarkai, sijonai, kelnės (ne džinsai), suknelė, marškiniai ar megztukas, tačiau svarbu išvengti atvirų iškirpčių.

Tinkami vyrams drabužiai: neformalus švarkas, marškiniai, kelnės su įsiuvu ar chino tipo, kaklaraištis (pasirinktinai).

Pusiau formalus „Juodas kaklaraištis“ (Black Tie)

Tai vienas žymiausių ir charakteringiausių aprangos kodų. Juodas kaklaraištis yra truputį mažiau formalus už baltą kaklaraištį, tačiau oficialesnis negu verslo garderobai.

Jis labiausiai paplitęs iš visų oficialių aprangos kodų bei yra dažniausiai sutinkamas iškilmingose vakarienėse, kviestiniuose renginiuose, tam tikrais atvejais teatre.

Tinkami moterims drabužiai: vakarinė suknelė arba ypatingai puošni kokteilinė suknelė.

Tinkami vyrams drabužiai: juodas smokingas, oficialūs (klostuoti priekyje) balti marškiniai, rankogalių segtukai, juoda peteliškė (šilkinė, tvilinė arba atlasinė), puošnios petnešos (pasirinktinai), juodi lakuoti batai. Vasarą, pavyzdžiui, kruiziniame laive: baltas švarkas, balti marškiniai, juodas kaklaraištis arba peteliškė.

Formalus „Baltas kaklaraištis“ (White Tie)

Baltas kaklaraištis yra tarsi vyšnia ant torto aprangos kodų piramidėje – tai formaliausias iš visų tipų. Jis paprastai identifikuoja socialinę padėtį ir yra nurodomas itin rafinuotiems bei aukšto lygio renginiams, pavyzdžiui, prezidentiniams ar karališkiems priėmimams, inauguracijoms.

Tiesa, balto kaklaraiščio stilius suteikia daug griežtesnes nuorodas vyrams negu moterims, kurios, pasirinkusios iškilmingą vakarinę suknelę, nesuklys.

Tinkami moterims drabužiai: vakarinė suknelė, siekianti žemę, rankovės (pasirinktinai).

Tinkami vyrams drabužiai: juodas smokingas (frakas), kelnės su viena satino juostele (JAV) arba dviem (Europa), balti marškiniai, petnešos, rankogalių segtukai, balta liemenė, balta peteliškė, baltos arba pilkos pirštinės, juodi lakuoti batai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius