Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gėlių vanduo – ir grožiui, ir jaunystei

Norint turėti sveiką ir gražią veido odą, nebūtina išleisti daugybę pinigų brangiems kremams – natūraliais produktais galime atgaivinti ir veido odą, ir plaukus. Gėlių vanduo, dar kitaip vadinamas hidrolatu, – tai bespalvis skystis, kuriame sutalpintos augalo gerosios savybės ir aromatai. Žvilgtelėkite į žydinčias pievas – rugiagėlės, čiobreliai, mėtos, ramunėlės – visus šiuos kvapus galite sutaptinti savo kosmetinėje.
geles
geles
Temos: 1 rupi.lt
Gėlių vanduo gaunamas augalą distiliuojant vandens garais. Hidrolatai atgaivina, drėkina, stangrina veido odą, mažina paraudimus, sudirgimus, suteikia odai sveikesnę ir jaunesnę išvaizdą, pakelia nuotaiką. Puikiai tinka gaminant natūralią kosmetiką – kremus, pienelius, emulsijas, losjonus, plaukų priežiūros priemones.
 
Hidrolatus galima naudoti vienus arba maišyti juos su kitais gėlių vandenimis. Jų paprasta pasigaminti namuose, tačiau tam prireiks ir kantrybės, ir žinių apie augalus.

Hidrolatai atgaivina, drėkina, stangrina veido odą, mažina paraudimus, sudirgimus, suteikia odai sveikesnę ir jaunesnę išvaizdą, pakelia nuotaiką. 

Pasinėrę į užburiančią hidrolatų gamybą, daugiau laiko praleisite gamtoje, mėgausitės nuostabiais kvapais visus metus, aplink save bursite gamta besidominčių žmonių bendruomenę.

Nusprendę ant savo kosmetinio stalelio skirti vietos ir hidrolatams, ne tik mėgausitės natūraliais kvapais, bet ir saulės subrandinta kosmetika be chemijos.

Kodėl verta odą gaivinti natūraliu gėlių vandeniu:

  • hidrolatus nesudėtinga pasigaminti namuose;
  • hidrolatai gaminami iš vietinių augalų yra švelnūs, todėl puikiai tinka ir suaugusiems, ir vaikams;
  • sudėtyje nėra jokios chemijos;
  • padeda atsipalaiduoti ir mėgautis natūraliais kvapais;
  • gaivina, drėkina, stangrina veido odą;
  • mažina odos paraudimus, sudirgimus, suteikia odai sveikesnę ir jaunesnę išvaizdą;
  • tinka po skutimosi;
  • tinka naudoti natūralios kosmetikos gamybai, šampūnams;
  • tinka gaivinti patalpų orą, pirtims, pilti į vonią, naudoti inhaliacijoms;
  • skatina kūrybiškumą – galima kurti (maišyti) įvairius derinius.

Augalų rinkimo rekomendacijos

rugiagele (1)

Hidrolatams gaminti naudojama tiek sausa, tiek šviežia žaliava. Rekomenduojama išbandyti jonažoles, kraujažoles, vaistines ramunes, medetkas, pipirmėtes, erškėčių žiedus, pelkines vingiorykštes, čiobrelius, laukinės morkos sėklas, kaštonų žiedus, beržų pumpurus. Svarbu atminti, kad žali­avos kokybė labai prik­lauso nuo to, kokiu oru ji renkama.

Lapus ir žiedus rekomenduojama rinkti saulėtą dieną, po lietaus arba rasos augalai gre­itai pūva, pak­inta jų natūrali spalva ir vertin­go­s savybės. Specialistai pastebi, kad domėtis augalų savybėmis tikrai verta, nes ne visi augalai tinkami hidrolatų gamybai (yra nuodingi).

Kaip natūralių hidrolatų pasigaminti namuose

Tai įmanoma dviem būdais: garinant įprastame puode arba specialiai tam skirtame inde – alembike. Jei tik pradedate ir nesate tikri, ar žiedų ir žolelių rinkimas jums, pradžioje išbandykite garinimą puode.

Hidrolatus galime pasigaminti namuose dviem būdais: garinant įprastame puode arba specialiai tam skirtame inde – alembike.

Hidrolato virimui namuose reikės: didelio puodo su dangčiu, puodelio, indo plačiais kraštais, poros švarių rankšluosčių ir ledo.

Į didelį puodą sudėkite augalus. Viduryje puodo statykite apverstą puodelį, o ant jo – indą plačiais kraštais. Augalus užpilkite vandeniu taip, kad juos apsemtų ir dar šiek tiek būtų daugiau. Ant puodo kraštų uždėkite šlapius susuktus rankšluosčius ir labai sandariai uždenkite indą apverstu dangčiu. (ieškokite informacijos internete – kaip pasigaminti hidrolatą namuose).

geles (1)

Hidoratų gamyba alembike. Distiliavimo procesas alembike yra paprastesnis nei garinant augalus puode. Gaminant gėlių vandenį alembike nėra pavojaus, kad kuri nors detalė skils nuo karščio.

Gaminant hidrolatą namuose, optimalus yra 5 l talpos alembikas. Į alembiką vandens pilkite tiek, kad jis tik apsemtų puode esančias žaliavas. Surinktą žaliavą dėkite į alembiką, užpilkite vandeniu ir iš lėto kaitinkite ant ugnies (2–3 val. priklausomai nuo kiekio). Nepamirškite sekti procesą ir stebėti, kada vanduo išgaruos.

Baikite distiliuoti tuomet, kai didžioji dalis vandens išgaruos, bet žaliava dar bus drėgna. Jei viskas pavyks gerai, turėsite nuostabaus kvapo gėlių vandens.

Kaip laikyti hidrolatus

Dėl plataus poveikio ir malonaus kvapo hidrolatai neužsistovi namuose. Hidrolatus rekomenduojama laikyti nedideliuose indeliuose, saugoti nuo 3 mėnesių iki  2 metų (prieš purkšdami pauostykite). Rekomenduojama mažą, naudojamą kiekį laikyti kambario temperatūroje, o tą, kurio šiuo metu nenaudojate, – šaldytuve.

Kaip išsirinkti sau tinkamą hidrolatą?

Ramunėlės

Rekomenduojama vadovautis uosle ir širdimi. Jei kvapas jums patinka, jus traukia, vadinasi, hidrolatas yra tinkamas. Renkant augalų žiedus ar jų dalis, klausykite savo širdies, kas jus tuo metu žavi.

Gėlių vanduo, kuris buvo pagamintas iš nuostabioje pievoje surinktų augalų džiugins ne tik kūną, bet ir jausmus. Nepamirškite eksperimentuoti, rinkite ir kosmetikoje naudokite skirtingus augalus. Žinovai pastebi, kad tik eksperimentuojami atranda neįtikėtinus kvapus, pvz., laukinės morkos sėklų kvapą.

Augalai, pasižymintys puikiu aromatu ir teigiamu poveikiu:

  • laukinių morkų sėklos
  • mėtos
  • kraujažolės
  • ramunėlės
  • šlamučiai
  • jonažolės
  • liepų žiedai
  • čiobreliai
  • šalavijas
  • medetkos
  • levandos
  • rozmarinas
  • pelynai
  • beržų pumpurai
  • eglių, pušų spygliai.

Hidrolatų gamyba – tai ne tik nuostabūs aromatai, bet ir meditacija bei buvimas su savimi renkant augalus. Tai puikus būdas mažame indelyje sutalpinti kelionės kvapus (hidrolatų gamybai panaudoti augalus, parsivežtus iš tolimos kelionės) ir nenutrūkstanti kūryba – įvairių kvapų derinimas ir naujų aromatų paieškos.  

Patiko straipsnis? Junkitės prie sąmoningų žmonių bendruomenės ekorekomendacijos.lt.

www.ekorekomendacijos.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius