Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

I.Urbanavičienė: ar saugu naudoti antiperspirantus su aliuminiu?

Šįkart norėčiau paneigti dar vieną kosmetikos mitą ir tuo pačiu išteisinti dar vieną kosmetinę medžiagą – aliuminį ir jo junginius.
Dezodorantas
Dezodorantas / 123RF.com nuotr.

Galima rasti tikrai daug informacijos ir gąsdinančių straipsnių apie šios medžiagos daromą poveikį žmogaus organizmui – kad jis gali būti vėžio, ypač krūties vėžio, priežastimi.

Išgirdus tokius teiginius, tikrai norisi mesti lauk visus turimus produktus su aliuminiu ir bėgti į parduotuvę ieškotis saugesnių priemonių. Bet man, kaip visada, atrodo, kad pirmiausiai reikėtų pasitelkti sveiką protą ir logiką, daugiau pasidomėti ir nepulti į kraštutinumus. Žinoma, jei jūsų gyvenimo filosofija yra vengti visų sintetinių medžiagų ir chemijos, tada labai domėtis nebūtina, galite tiesiog bandyti jų vengti.

Asmeninio albumo nuotr./Indrė Urbanavičienė
Asmeninio albumo nuotr./Indrė Urbanavičienė

Kas yra aliuminis ir kokiuose kosmetikos produktuose jis naudojamas? Daugiausia šio komponento galime rasti antiperspirantuose, taip pat aliuminio junginiai naudojami dantų pastose, lūpų dažuose ir dekoratyvinėje kosmetikoje. Dažniausiai produktuose sutinkamos formos – aluminium chloride ir aluminium chlorohydrate (antiprespirantuose), aluminium oxide (kaip pigmentas dekoratyvinėje kosmetikoje, daugiausiai lūpų dažuose), aluminium hydroxide (kaip abrazyvinės dalelės dantų pastose).

Didžiausias triukšmas buvo kilęs dėl aluminium chlorohydrate ir panašių junginių naudojimo antiperspirantuose – buvo padaryta keletas tyrimų, kurie leido manyti, kad aliuminio druskos gali būti krūties vėžio priežastimi, kadangi navikuose buvo rasta aliuminio liekanų. Tačiau vėliau atliktas ne vienas tyrimas šios teorijos taip ir nepatvirtino.

Nepagrįsta, bet vis tik baimė naudoti antiperspirantus su aliuminio druskomis nukreipė dėmesį nuo kitų aliuminio šaltinių. Žmogaus organizmas „gauna“ kiek didesnę dozę aliuminio dėl lūpų dažuose ir dantų pastose naudojamų aliuminio junginių, o pagrindinis mūsų organizme atsirandančio aliuminio šaltinis yra mityba, taip pat jis į organizmą patenka per vaistus, netgi kai kurias vakcinas.

Visuomenės dėmesys ir baimės dėl aliuminio poveikio antiperspirantuose privertė atsakingas Europos institucijas atlikti naujus tyrimus bei išsamias analizes, o tai tikrai nėra blogai. Tai tik leido dar kartą patvirtinti, kad palyginus su kitais iš aplinkos gaunamais aliuminio šaltiniais, grožio produktuose esantys kiekiai nesudaro reikšmingos dalies ir kosmetika su aliuminio junginiais yra saugi naudoti. Taip pat tai leido dar atidžiau įvertinti, kokią įtaką žmogaus organizmui iš principo daro aliuminis.

Fotolia nuotr./Antiperspirantas
Fotolia nuotr./Antiperspirantas

Lieka dar vienas teiginys dėl aliuminio druskų naudojimo antiperspirantuose – kad jos sukelia alergines bei odos suerzinimo reakcijas ir dermatitą. Buvo atliekami tyrimai su daug didesnėmis aliuminio druskų koncentracijomis nei naudojama kosmetikoje, tačiau odos alergijos ar sujautrinimas nebuvo užfiksuoti, todėl galima tvirtinti, kad kontaktinės alerginės reakcijos yra ypatingai retas atvejis. Iš savo patirties galiu dar pridurti, kad jei odą suerzino naudojamas antiperspirantas, tai didelė tikimybė, kad tai įvyko dėl kitų sudėtyje esančių medžiagų – alkoholio, kvapų ir juose esančių alergenų ar piktesnių konservantų.

Vertinant visą turimą mokslinę informaciją apie aliuminio junginius, būtų teisinga šią medžiagą išteisinti. Bet jei vis tik norite naudoti priemones prieš prakaitavimą be aliuminio druskų, pabandykite, pavyzdžiui, priemones su cinko oksidu. Ši medžiaga ne taip jau seniai pradėta naudoti antiperspirantuose – tyrimai rodo, kad ji mažina blogą kvapą skleidžiančių bakterijų dauginimąsi, taip pat cinko oksidas pasižymi raminamosiomis bei uždegimą mažinančiomis savybėmis.

Taigi, alternatyvų tikrai yra, tik svarbu nepamiršti vertinti bendrą produkto sudėtį – kuo mažiau erzinančių medžiagų, tuo švelnesnis bus poveikis.

I.Urbanavičienė – seminarų lektorė ir knygos „Protingas grožis: Švytinčios odos biblija“ autorė, Driu Beauty kosmetikos kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius