-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Indrė Urbanavičienė apie šalutinį rankų dezinfekcijos poveikį. Kaip jo išvengti ir ko turėtų būti kremo sudėtyje?

Tikriausiai šiomis dienomis visų mūsų rankos tokios švarios, kokių dar niekada nebuvo. Ypač dažnas rankų plovimas ir dezinfekcija yra naujas įprotis, tačiau be galo svarbus ir reikalingas, kai pasaulyje siautėja koronavirusas.
Rankos
Rankos / Amy Shamblen nuotr./ Unsplash nuotr.

Tik gaila, kad šis padažnėjęs įprotis ir ypač dezinfekcinės priemonės labai sausina ir kenkia rankų odai. Kaip nuo to apsisaugoti? Ką daryti, kad sumažintume rankų sausumą ir apsaugotume odą nuo šerpetojimo ir skilinėjimo?

Dalinuosi savo pastebėjimais ir patarimais.

123RF.com nuotr./Plaunasi rankas
123RF.com nuotr./Plaunasi rankas

Apie odos apsauginį barjerą. Pirmiausiai norėčiau trumpai paaiškinti, kas nutinka rankų odai, kai dažnai plauname rankas muilu. Natūraliai mūsų oda, jei ji sveika, turi pakankamai tvirtą apsauginį barjerą, kuris saugo nuo aplinkos poveikio ir padeda išlaikyti drėgmės pusiausvyrą odoje. Dažnai plaunant rankas ir naudojant muilą, odos apsauginis barjeras labai susilpnėja – ji tampa sausa, pradeda šerpetoti ir skilinėti.

Dėl pažeisto barjero oda nebesugeba pati palaikyti tinkamos drėgmės. O jei vandenį bei muilą papildo dezinfekantai, natūrali odos apsauga suardoma visiškai. Todėl šalia rankų plovimo ir dezinfekcijos, turėtumėte įdiegti dar vieną naują įprotį – nuolatinį rankų drėkinimą.

Turėtumėte įdiegti dar vieną naują įprotį – nuolatinį rankų drėkinimą.

Taigi, kaip ir kokiomis priemonėmis drėkinti rankas? Viskas priklauso nuo jūsų rankų odos tipo ir būklės. Jei jaučiate didelio diskomforto nekeliantį sausumą, tiesiog dažniau po rankų plovimo ar dezinfekcijos naudokite rankų kremą. O jei oda tampa neįprastai jautri, sausa ir pažeidžiama, vien tik kremo nepakaks, reikės papildomų priemonių.

Ko ieškoti kremo sudėtyje? Pradėkime nuo kremo, kaip išsirinkti efektyviausią produktą? Pirmiausiai rankų kreme turėtų būti kuo daugiau odos apsauginį barjerą atstatančių medžiagų – vitamino B3 (niacinamide), hialurono rūgšties, keramidų, cholesterolio, trigliceridų, riebiųjų rūgščių, šlapalo, skvalano, lecitino, dimetikono, mineralinio aliejaus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dezinfekcinis skystis vyrui pažeidė rankų odą. Dermatovenerologė įspėja: būkite atsargūs, turintys odos problemų

Taip pat svarbus ir raminimo procesas, todėl sudėtyje ieškokite pantenolio, įvairių arbatų ekstraktų, alantoino, medaus, saldymedžio, aviečių, agurklės, ramunėlių, miško uogų bei alijošiaus ekstraktų, avižų, vitamino C, proteinų, beta glukano, cinko oksido, koenzimo Q10 ir propolio.

Šalia visų šių medžiagų, be abejo, labai svarbus ir drėkinimas – tam pasitarnaus ne tik natūralūs aliejai bei sviestai, bet ir dažnai nuvertinamas mineralinis aliejus, šlapalas, glicerinas, hialuronas, butileno glikolis, manitolis, ksilitolis, sorbitolis, amino rūgštys ir kitos medžiagos.

Didžioji dalis anksčiau išvardintų medžiagų taip pat turi drėkinamąjį poveikį, svarbiausia taisyklė – rinktis, kad sudėtyje būtų kuo daugiau visų šių medžiagų ir naudoti kremą po kiekvieno rankų plovimo.

123RF.com nuotr./Motinos rankos
123RF.com nuotr./Motinos rankos

Naktinės rankų odos kaukės. Ką daryti, jei dieninė rankų priežiūra nepadeda? Pasitelkite į pagalbą naktinę amuniciją – pirštines ir sunkius riebius kremus, vazelinus, vaistinius pantenolio ir cinko tepalus. Pritepkite storu sluoksniu rankas kremu ar pantenolio tepalu, išsausėjusias suskeldėjusias vietas vazelinu ar cinko tepaliuku ir apsimovę pirštines taip palikite rankas per naktį. Kartokite tai kiekvieną vakarą, kol odos būklė pagerės, vėliau – kas antrą ar trečią naktį.

Taip pat, galite vartoti vitaminų A+E derinį, poveikis nebus labai greitas, pradės veikti tik po kelių savaičių, bet panašu, kad rankų dezinfekcija dar bus aktuali ne vieną mėnesį, tai vitaminai taip pat pagelbės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo dezinfekcinių skysčių ir guminių pirštinių sausėja bei trūkinėja rankų oda – kaip jai padėti?

Vida Press nuotr./Vyras gamina tešlą
Vida Press nuotr./Vyras gamina tešlą

Rankų šluostymas. Ir dar, kalbant apie rankas, norėčiau grįžti prie rankų plovimo, o tiksliau jų nusausinimo. Kaip tai darome, taip pat yra pakankamai svarbu.

Geriausia rankas sausinti popieriniu rankšluosčiu ar servetėlėmis, rankos turėtų būti visada sausos, nes šlapias paviršius yra geresnė terpė sklisti bakterijoms ir virusams. Jokiais būdais, nusiplovę rankas, nesišluostykite jų į kelnes ar kitus rūbus – taip tik vėl grąžinsite visas bakterijas ant odos.

Jei namuose naudojate rankšluosčius rankų sausinimui, keiskite juos kaip galima dažniau. Taip pat patarimas daug laiko praleidžiantiems virtuvėje – naudokite vienkartines pirštines, taip dar labiau sumažinsite stresą rankų odai.

Saugokime rankas, o taip pat ir save bei aplinkinius – likime namuose, naudokime visas įmanomas apsaugos nuo viruso priemones išėję iš namų ir būkime kantrūs, kad visa ši situacija kuo greičiau išsispręstų ir būtų pamiršta.


I.Urbanavičienė – seminarų lektorė ir knygos „Protingas grožis: Švytinčios odos biblija“ autorė, Driu Beauty kosmetikos kūrėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius