Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Ir vėl išbėrė? Kodėl svarbu atskirti, kokia aknė kamuoja

Maždaug aštuoni iš dešimties paauglių bei jaunuolių susiduria su akne. Deja, ji neaplenkia ir tų, kuriems jau per trisdešimt. Todėl labai svarbu, norint išspręsti bėrimo problemą, pirmiausia atrasti jos priežastis – nuo to priklausys ir gydymas.
Odos priežiūra
Odos priežiūra / 123RF.com nuotr.

Aknė gali būti įvairių formų, tačiau iš esmės yra du pagrindiniai jos tipai – uždegiminė ir komedogeninė, rašo shape.com.

Komedogeninė aknė nėra sukelta uždegimo – jai būdingos užsikimšusios poros: juodi inkštirai (atviri komedonai) arba smulkūs spuogeliai baltomis viršūnėlėmis (uždari komedonai). Tokie spuogeliai ir inkštirai dažniausiai pasirodo veido, kaklo, smakro, pečių, nugaros, krūtinės srityje. Tai švelnesnė aknės forma, kurios gydymui pasitelkiamos kosmetikos priemonės (prausikliai, geliai ar kremai) su salicilo rūgštimi, benzoilo peroksidu ir pan.

Uždegiminė aknė yra sudėtingesnė, spuogai būna dideli ir pūlingi, iškilę arba vidiniai. Tokie spuogai dažniausiai būna skausmingi, raudonos, geltonos arba baltos spalvų, nes komedonuose užsiveisia daug bakterijų, ir jie visiškai užsikemša. Uždegiminės aknės gydymą turi parinkti profesionalus dermatologas, kuris dažniausiai paskiria specialių antibiotikų ar kitų vaistų kursą.

Kaip shape.com teigė dermatologė dr. Chloe Goldman, gydant uždegiminę aknę veiksmingi retinoidai, kurie mažina odos uždegimą. Tačiau tokių priemonių gausite tik pagal receptą.

Todėl labai svarbu atskirti, koks bėrimas jus kamuoja, nes pūlingų spuogų įprastais prausikliais jau neišgydysite. O geriausias būdas atpažinti aknę – pagal minėtų bėrimų (spuogų, spuogelių arba inkštirų) išvaizdą.

Svarbiausia, ko nereikėtų daryti, ypač turint uždegiminės kilmės aknę, tai spaudyti spuogų. Tai verčiau palikti licencijuotiems profesionalams, nes, neišmanydami kaip spausti, galite dar labiau užkrėsti odą ir išplėsti uždegimą. Po tokių pūlingų spuogų netikslingo spaudimo odoje gali likti randų.

Taip pat pravartu žinoti, kad, jei gydote aknę kosmetinėmis priemonėmis, reikėtų atsargiai jas išbandyti ir įvertinti, kaip oda į jas reaguoja. Tarkime, salicilo rūgštis gali išsausinti odą, tad priemones su ja verčiau naudoti ne visai odai, o tik probleminėms jos sritims ar konkretiems spuogeliams.

Be to, aknės būklę gali pabloginti stresas, gausus angliavandenių maistas, rūkymas, prakaitavimas, hormoniniai pakitimai, taip pat ir tam tikrų medikamentų vartojimas. Netgi nesaikingas maisto papildų vartojimas, tarkime, padauginimas vitamino B, gali paskatinti bėrimą.

Kenčiantiems nuo aknės dažniausiai reikalinga keisti gyvenimo būdą, norint sustabdyti bėrimo plitimą. Rekomenduojama gerokai sumažinti saldumynų ir apskritai greitųjų angliavandenių suvartojimą, atsisakyti alkoholio ir cigarečių, netgi sūrio bei pieno produktų, kurie irgi gali paskatinti bėrimą.

Taip pat patariama gerti pakankamai vandens, nekasyti ir nedraskyti odos, palaikyti asmeninę higieną. Ir, svarbiausia, vengti streso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius