-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senėjimą stabdanti kosmetika – kada ją pradėti naudoti?

Kas trečias Lietuvos gyventojas mano, kad senėjimą stabdančią kosmetiką reikėtų pradėti naudoti būnant 30–40 metų. Pasak specialistų, nors pirmieji senėjimo požymiai pradeda ryškėti maždaug nuo 25-erių, veiksmingiausias būdas ilgiau išlaikyti jaunatvišką odą, yra tinkamų odos tipui ir amžiui kosmetikos priemonių pasirinkimas ir prevencija, rašoma pranešime spaudai.
Moteris prie veidrodžio
Moteris prie veidrodžio / Vida Press nuotr.

Dažniausiai manoma, kad senėjimą stabdančią kosmetiką reikėtų pradėti naudoti būnant 30–40 metų – taip mano 35 proc. apklaustųjų, rodo „Biok laboratorijos“ užsakymu bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi apklausa. Jaunesnį amžių (20–30 metų) nurodė 14 proc. apklaustųjų, vyresnį – 17 proc. Amžius nesvarbu 11 proc. respondentų, o 16 proc. laikosi nuomonės, kad tokios kosmetikos iš viso nereikėtų naudoti.

Nepakenks, bet odai netiks

Pirmieji senėjimo požymiai pradeda reikštis maždaug nuo 25-erių, kai pradeda formuotis smulkios mimikos raukšlelės.

„Pirmieji senėjimo požymiai pradeda reikštis maždaug nuo 25-erių, kai pradeda formuotis smulkios mimikos raukšlelės, bet tai dar nereiškia, kad reikia pulti naudoti aktyvias priemones nuo raukšlių. Veiksmingiausias būdas išlaikyti kuo ilgiau išlaikyti jaunatvišką odą yra prevencija.

Vis daugiau pateikiama tyrimų dėl saulės įtakos odos senėjimui, taigi priemonėms su apsauga nuo saulės niekada nebus per anksti. Nuolatinė priežiūra, drėkinimas ir apsauga yra kertiniai veiksniai siekiant užtikrinti gražią ir jaunatvišką odos būklę“, – sako minėtos kosmetikos gamybos įmonės naujų produktų specialistė Ieva Kižytė.

Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Kižytė
Asmeninio archyvo nuotr./Ieva Kižytė

Senėjimą stabdanti kosmetika užtikrina ne tik bazines kremo funkcijas drėkinti ir minkštinti odą, bet ir siekia sumažinti vieną ar kelis senstančios odos požymius: atsirandančias ir išryškėjančias mimikos raukšles, odos stangrumo praradimą, odos spalvos pakitimus, pigmentines dėmes.

Anot specialistės, senėjimą stabdanti kosmetika naudojama per anksti neturėtų stipriai pakenkti, bet gali tiesiog netikti. Kodėl?

„Dažniausia senstant oda pradeda gaminti mažiau natūralaus sebumo, todėl kosmetikos priemonės užtikrina, kad jų sudėtyje netrūktų odą minkštinančių aliejų. Jauna oda dažniausiai pasižymi padidintu riebalų išskyrimu ir dažniau jai labiau trūksta drėkinimo nei apsauginio riebalinio sluoksnio atstatymo.

Kosmetines priemones naudojant ne pagal paskirtį, gali užsikimšti odos poros ir atsirasti spuogelių. Naudojant stimuliuojančias priemones ar vaisių rūgštis, jautresnė oda gali parausti, sudirgti“, – komentuoja specialistė.

Kosmetiką svarbu rinktis pagal amžių

Kaip teigia I.Kižytė, vystantis mokslui ir nuodugniau nagrinėjant senėjimo procesus ir senėjimą veikiančius veiksnius, išskiriamos kelios senėjimą stabdančios kosmetikos strategijos. Šias odos priežiūros strategijas specialistė priskiria tam tikroms amžiaus grupėms pagal dešimtmečius.

20+ kai oda yra stangri, švelni, lygaus paviršiaus ir švytinti. Pradedame naudoti kosmetikos priemones. Tai, kaip mes rūpinsimės oda šiuo laikotarpiu, nulems, kaip oda atrodys vėliau. Svarbiausia apsaugoti odą nuo žalingų saulės spindulių ir laisvųjų radikalų padedant antioksidantams, užtikrinti gerą odos drėkinimą.

Vida Press nuotr./Kosmetika
Vida Press nuotr./Kosmetika

30+ pradeda lėtėti odos ląstelių atsinaujinimas, oda pradeda plonėti ir atsiranda pirmosios raukšlės. Šiuo metu svarbu iš naujo užkurti metabolizmą, naudoti „energizuojančias“ kosmetikos priemones. Amino rūgštimis ir peptidais reikėtų stimuliuoti odos medžiagų apykaitą ir jos sudedamųjų medžiagų gamybą.

40+ atsiranda matomos raukšlės ir pigmentinės dėmės, oda pastebimai sausėja. Intensyvi odos priežiūra tampa būtina. Peptidai gali paskatinti struktūrinių odos baltymų gamybą ir užtikrinti odos stangrumą, sumažinti gilesnes raukšles. Jei oda pažeista saulės ir atsiradusios pigmentinės dėmės, vertėtų rinktis kosmetiką su vitaminu C ar kitomis aktyviomis medžiagomis, šviesinančiomis pigmentaciją. Natūraliam apsauginiam odos barjerui atstatyti reikėtų rinktis kosmetiką su keramidais, hialurono rūgštimi ar su didesniu kiekiu aliejų, emolientų.

50+ kai ląstelių atsinaujinimas yra lėtas, oda išsausėjusi ir nebeelastinga. Moteris paveikia ir sumažėjusi hormonų gamyba menopauzės laikotarpiu, išryškėja poros ir pigmentinės dėmės, gilios raukšlės nebeišnyks. Toliau intensyviai rūpinamės oda ir skatiname jos atsinaujinimą. Postmenopauzinei odos priežiūrai naudojami tokie natūralūs fitohormonų šaltinai kaip soja ar dobilai.

60+ raukšlės mūsų veiduose atspindi patirtį mūsų gyvenime. Atsukti laiko atgal negalime, bet tai nereiškia, kad galime nebesirūpinti oda. Drėkinimas ir odos apsauginio barjero atstatymas yra pagrindas, nes ji tampa jautresnė, plonesnė, yra labiau linkusi į pažeidimus ar infekcijas. Reikėtų rinktis švelnias priemones, kurios atkartoja natūralią odos sudėtį ar yra turtingos emolientų (keramidai, natūralūs ir sintetiniai aliejai).

Detalesni tyrimo duomenys

Jauniausią amžių, kai reikėtų pradėti naudoti senėjimą stabdančią kosmetiką, dažniau įvardijo didžiausių pajamų grupės atstovai. 30–40 metų amžių – 36–45 metų respondentai ir miestų gyventojai. Nuomonės, kad amžius nesvarbu, dažniau laikosi 46–55 metų apklaustieji ir kaimo vietovių gyventojai. Vyriausi (56 metų ir daugiau), vidutinių ir mažesnių pajamų grupės atstovai bei kaimo vietovių gyventojai dažniau mano, kad tokios kosmetikos iš viso nereikėtų naudoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius