-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stiliui dydis nesvarbu. Ką būtina žinoti renkantis plius dydžio rudeninį paltą?

Faktas. Gyvenant Lietuvoje ir jos apylinkėse yra privalomas šiltas lauko apsiaustas. Todėl oro temperatūrai po truputį krintant žemyn ir šaltam orui vėl sugrįžtant į mūsų kasdienybę pats laikas pagalvoti ir apie stilingus plius dydžio paltus.
Giedrė Valavičiūtė
Giedrė Valavičiūtė / Asmeninio archyvo nuotr.

Surasti tinkamo dydžio paltą gali būti didžiausias iššūkis turinčioms nestandartinių matmenų figūrą. Todėl prieš nerdamos į paieškas atkreipkite dėmesį į šiuos kelis patarimus:

1. Matuokitės apsirengusios kelis sluoksnius šiltesnių drabužių. Taip geriau suprasite, ar jausitės patogiai dėvėdama paltą, kai sluoksniuosite drabužius šaltuoju periodu. Todėl paltą rinkitės šiek tiek platesnio silueto arba prašykite didesnio dydžio, jeigu pastarojo siluetas yra aptakus. Nieko tokio, jei paltas bus laisvesnis, kai po juo vilkėsite lengvesnį drabužį.

2. Matuodamosi įsitikinkite, kad paltas nevaržo jūsų judesių. Sukryžiuokite prieš save rankas, pakelkite jas į viršų, pasisukinėkite į šonus, pasilankstykite į visas puses. Taip įvertinsite, ar paltas niekur neveržia ir neriboja judesių. Jeigu drabužis darant judesį įsirėžia ir su juo yra nepatogu, prašykite pardavėjos didesnio dydžio. Nesitikėkite, kad nešiojant audinys prasitampys.

Iš patirties skrynelės: įsigijau lietpaltį, kuris šiek tiek veržė per krūtinę. Labai greitai tas drabužis tapo nuolatiniu spintos gyventoju, nes judant ar net vairuojant mašiną jausdavau nepatogumą ir suvaržymą.

3. Atkreipkite dėmesį į rankovių ilgį ir siluetą. Nesistenkite slėpti savo rankų po itin plačiomis rankovėmis. Tai gali tik iškraipyti bendrą jūsų kūno siluetą. Taip pat rankovės turėtų užsibaigti maždaug 2 cm žemiau nei jūsų riešakauliai tam, kad judant rankos būtų uždengtos.

4. Tinkamas palto ilgis priklauso ne tik nuo figūros, bet ir nuo poreikių. Jeigu planuojate įsigyti tik vieną paltą, rinkitės universalų ilgį, kuris užsibaigia ties keliais arba šiek tiek virš jų. Tokio ilgio paltai puikiai tinka tiek su suknelėmis, sijonais arba kelnėmis. Ilgesni paltai labiau tinka aukštesniems žmonėms, o trumpesni – žemesnio ūgio. Žinoma, jeigu oras atšąla iki tiek, kad ant nosies formuojasi varvekliai, koks skirtumas, kaip kas atrodo. Svarbiausia – šilta.

5. Atkreipkite dėmesį į savo figūros linkius ir išskirtinumus. Visų moterų figūros yra skirtingos. Vienos turi platesnius klubus, kitos apdovanotos didesnėmis krūtinėmis. O trečios džiaugiasi turėdamos visą paketą. Žinant savo kūno ypatumus yra daug lengviau ieškoti bet kokio tinkamo drabužio.

Taip pat nepamirškite, kad dauguma atvejų drabužiai siuvami pagal vieną standartą, todėl yra normalu naują pirkinį nunešus pas meistrą šiek tiek patvarkyti pagal savo kūno matmenis.

Keletas patarimų pagal kūno proporcijas:

  • Turinčios didesnį pilvuką arba / ir klubus (kriaušės arba obuolio tipo figūros) rinkitės apsiaustą arba paltą, kuris platėja būtent ties šiomis vietomis. Tokiu būdu nejausite judesių suvaržymo plačiausiose vietose. Beje, A formos siluetas tinka beveik viso tipo figūroms.

  • Jeigu esate plius dydžio ir žemo ūgio, rinkitės paltą, kurio ilgis užsibaigia šiek tiek aukščiau kelių ir tobulai tinka iš pločio. Šiuo atveju pastarasis matmuo netgi svarbiau nei palto ilgis. Jeigu randate tokį, kuris puikai atitinka jūsų apimtis (nei per platus, nei per siauras), tačiau šiek tiek yra per ilgas, pastarąjį koreguoti paprasčiau.

  • Jeigu turite plačius pečius ir platesnes stiprias rankas, ieškokite švarkų ir paltų su dolmano arba kimono tipo rankovėmis. Taip pat galite pabandyti paltus, pasiūtus iš tampresnio audinio. Šiuo atveju ypač svarbu matuojantis būti apsirengus storesniu drabužiu arba bent keliais sluoksniais, kad įsitikintumėte, jog rankos nebus per daug aptemptos. Kai kuriais atvejais paltas gali tobulai tikti, tačiau rankovės būna per siauros. Tuomet pabandykite didesnio dydžio drabužį, kurį vėliau susisiaurinkite ties liemeniu.

  • Turinčios didesnę krūtinę eksperimentuokite su priekiniu užsegimu, t. y. jo nesekite ir suteikite šiek tiek laisvės krūtinei. Jeigu diena pasitaikys vėsesnė, nepamirškite spalvotos skarelės arba šalikėlio, tai tik paįvairins jūsų derinį. Teikite pirmenybę vienos eilės susegimo paltams, tokiu atveju siluetas atrodys proporcingiau. Viena eilė žvilgsnį vedžioja iš apačios į viršų ir suteikia ilgio efektą. Dviejų eilių – iš kairės į dešinę ir optiškai platina.

  • Norinčios pabrėžti klubus rinkitės paltus su pridėtinėmis ir atsikišusiomis kišenėmis. Tai puikiai tiks turinčioms apversto trikampio tipo figūras. Jeigu norite sukurti proporcingą vaizdą tarp platesnių klubų ir siauresnės viršutinės dalies, rinkitės paltus su paslėptomis kišenėmis.

  • Turinčios liemenį ir norinčios jį pabrėžti nepamirškite paltų su diržais.

Jeigu jūsų svoris ir kūno apimtys yra linkusios nuolat kisti, jums norėsis turėti tokį paltą, kuris puikai tiks tiek vienu, tiek ir kitu periodu. Įsigykite dviejų eilių susegimus turinčius paltus. Tokiu atveju paltą galėsite šiek tiek pasiaurinti arba paplatinti tiesiog persiūdamos sagas. Siaurinimo ir platinimo triuką galite padaryti ir su diržais, kai kelios papildomos skylutės gali būti išnaudojamos vienu periodu arba pamirštamos kitu.

Ir kaip visada – vadovaukitės savo nuovoka ir rinkitės drabužį tokį, kurį dėvėdamos jaučiatės patogiai ir kuris netrukdo smegenims kurti pozityvaus gyvenimo. Nes ne jūs, o drabužis turi derėti prie jūsų.

Spalvotam ir stilingam rudeniui dydis nesvarbu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius