-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyro stilius: 3 stiliaus konsultanto patarimai kaklaraištį ryšintiems vyrams

Turbūt akivaizdu, kad pastaraisiais metais kaklaraištis išgyvena tikrai ne pačius geriausius savo laikus – pamirštą ir negeidžiamą jį dažniausiai galima pamatyti televizijos ekrane ar internete, kuomet kalba eina apie politikus, valstybės tarnautojus ar aukštas pareigas užimančius vyrus. Tačiau net ir tuomet šis negrabiai surištas vyriškas akcentas labiau primena margą, suglamžytą medžiagos juostą, kurią nenoromis tenka pasirišti, nes tiesiog taip reikia.
Kaklaraištis
Kaklaraištis / R.Žemelės nuotr.

Norint sutikti vyrą, kuris kaklaraištį, kaip aprangos akcentą, rinktųsi savanoriškai, turbūt reikėtų nemažai pavargti – beveik kiekvienas mieliau dėvėtų marškinius prasegtomis sagomis ar juos iškeistų į marškinėlius arba megztinį. Todėl nenuostabų, kad visuomenėje į kaklaraištį yra žiūrima kaip senovinę, griežtą ir oficialumą bei formalumą pabrėžiančią detalę, o ne stilingą aksesuarą.

Ko gero, pagrindinė to priežastis yra ta, jog didžioji dalis kaklaraiščius ryšinčių vyrų beveik neturi supratimo apie juos. Pasirenka pirmą pasitaikiusį po ranką kaklaraištį ir net nesivargina išrišti bei iš naujo surišti mazgo, nes to padaryti nemoka ar tingi.

Tad, ką gi reikėtų žinoti, norint šią vyriškos aprangos detalę paversti ne nuobodžiu ir atstumiančiu aksesuaru, o iš ties stilingu be išraiškingu akcentu.

Kaklaraiščio mazgas

Tinkamą ilgį nustatyti yra labai paprasta – su nedidele išimtimi kaklaraiščio galiukas turėtų siekti diržo sagties pradžią.

Žinojimas, kokius veiksmus reikia atlikti, norint surišti kaklaraiščio mazgą, dar nereiškia, kad galutinis rezultatas atrodys gražiai ir stilingai. Tiesą sakant, beveik visuomet jis atrodo priešingai.

Pirmiausia reikėtų pradėti nuo paties kaklaraiščio mazgo pakeitimo. Visų taip pamėgtas Vindzoro mazgas retai kada atrodys gražiai, kadangi jį rišant kaklaraištis yra apvyniojamas daug kartų ir pats mazgas tuomet atrodo labai masyvus.

  • Pratto (arba Šelbio) mazgas

Šiam mazgui puikia alternatyvą gali tapti Pratto arba, kitaip vadinamo Šelbio mazgas, kuomet kaklaraištis yra apvyniojamas tik kelis kartus, todėl galutinis rezultatas – nedidelis, simetriškas ir stilingai atrodantis mazgas. Šis mazgas dėl savo simetriškumo geriausiai tiks formalioje aplinkoje.

„Fotografėja“ nuotr./Pratto mazgas
„Fotografėja“ nuotr./Pratto mazgas
  • „Keturi rankoje“ mazgas

Visais kitais atvejais kur kas geresniu sprendimu gali tapti „keturi rankoje“ arba „dvigubas keturi rankoje“ mazgas. Asimetriškas ir greitai surišamas jis idealiai tiks tiek vakarėlio metu, tiek kasdienėje veikloje. Šiam mazgui žavesio ir unikalumo dar prideda ir tai, kad kiekvieną kartą jį surišus, šis mazgas gausis kiek kitoks.

„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraiščio keturi rankoje mazgas
„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraiščio keturi rankoje mazgas

Mazgo „duobutė“

"Duobutė" – pagrindinį išskirtinumą kaklaraiščio mazgui suteikiantis elementas, kurį pamatyti galima dar rečiau, nei kaklaraištį ryšintį vyrą. Šis akcentas nuobodžius ir plokščius kaklaraiščio mazgus gali iš karto paversti veržliais, išskirtinais ir stilingais.

Tiesa, iš pirmo karto "duobutės", ko gero, padaryti nepavyks, tačiau internete tikrai apstu mokomosios medžiagos – tereikia noro, šiek tiek praktikos, ir viskas tikrai pavyks.

R.Žemelės nuotr./Kaklaraiščio „duobutė“
R.Žemelės nuotr./Kaklaraiščio „duobutė“

Kaklaraiščio ilgis

Nors su kaklaraiščio ilgiu problemų yra kiek mažiau, tačiau ir čia neretai galima pamatyti juos per ilgus arba, priešingai – per trumpus. O tinkamą ilgį nustatyti yra labai paprasta – su nedidele išimtimi kaklaraiščio galiukas turėtų siekti diržo sagties pradžią. Jeigu kelnės be diržo – tuomet galiukas turėtų liesti kelnių liemens juostos pradžią.

„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraiščio ilgis
„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraiščio ilgis

Nedidelė išimtis yra taikoma tuomet, kai yra mūvimos kelnės aukštintu liemeniu. Tokiu atveju rekomenduojama, jog kaklaraiščio ilgis būtų tokio ilgio kaip ir tuomet, jei yra mūvimos kelnės įprastu liemeniu – maždaug apie 2 pirštus žemiau bambos.

Blizgūs kaklaraiščiai

Tai kaklaraiščiai, kuriuos reikėtų pamiršti ir paslėpti kuo giliau spintoje tam atvejui, jei kada sugrįžtų blizgių kostiumų mada. Žinoma, reikia tikėtis, kad tai niekada neįvyks.

Tokius kaklaraiščius nesunkiai galima pakeisti klasikiniais, pasiūtais iš mažiau žvilgaus šilko, kurie puikiai tiks prie bet kokio klasikinio, šukuotinės vilnos kostiumo.

Kada galima ryšėti kaklaraištį

Atsakymas labai paprastas – bet kada. Net ir tada, kai nedalyvaujate svarbiame renginyje, verslo susitikime ar neinate į teatrą ar pasimatymą. Nereikia žiūrėti į kaklaraištį, kaip į aprangos elementą, kuris yra skirtas tik ypač formaliai aplinkai. Tai, kad jis dažniausiai yra matomas būtent tokioje aplinkoje, tikrai nereiškia, jog juo negalima puoštis kiekvieną dieną.

Stilingai surištas bei priderintas prie pasirinktos aprangos jis tikrai gali tapti tuo akcentu, kurio dėka susilauksite komplimentų bei išsiskirsite vyriškos aprangos kontekste.

„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraištis
„Artūras Jakštas Photography“ nuotr./Kaklaraištis

Algirdas Gricius yra internetinio žurnalo „Vyro stilius“ autorius ir vyrų stiliaus konsultantas. Išleido knygą „Idealiai tinkantis kostiumas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius