Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min gidas: savaitgalis ragaujant Rygą – nuo turgaus ir tradicinio maisto iki madingų vietų

Įsimylėti Latvijos sostinę lengva – didžiausias Baltijos šalių miestas širdį pavergia Art Deco laikotarpį menančiais pastatais, erdviais ir skrupulingai sutvarkytais parkais, centrinėje miesto dalyje besikuriančiais madingais loftais, meno galerijomis, vietinių dizainerių butikais ir puikiais restoranais. Atstumas iki Rygos – ne toks ir didelis, tad jei seniai svajojote apie sočią gastronominę savaitgalio kelionę, pats metas krauti lagaminą ir traukti 300 km šiaurės link.
Maistas Rygoje
Maistas Rygoje / ©Instagram/egle.juzu nuotr.

Vienas miestas – daug veidų

Gastronominis Rygos žemėlapis – labai įvairus ir margas, tad pažinti tikrąjį miesto veidą prireiktų kiek daugiau laiko nei trumpa savaitgalio išvyka. Prašmatnūs ir nepriekaištingai išlaižyti klasikinės europietiškos virtuvės restoranai, šiuolaikinį požiūrį į latvišką virtuvę siūlantys modernių interjerų gastropubai, vietinių hipsterių pamėgtos madingos burgerių, alaus ir kavos vietos. O kur rankų darbo pyragaičius vitrinose rikiuojančios eklerinės ir saldumynų butikai, vaikystės skonio bandeles kepančios kepyklos, daug (nebūtinai) pavykusių bandymų iškepti gerą itališką picą ir dar daugiau latviškų sušių interpretacijų.

Norint atrasti bei patirti autentišką Rygą, teks išsukti iš Senamiesčio centrinės miesto dalies link – čia, norėdami išvengti didžiosios minios žioplinėjančių turistų, renkasi vietiniai.

Nuo krištolo, auksuotų interjero detalių ir blizgučių iki kamerinėje aplinkoje iš skirtingų lėkščių patiekiamų valgių ir visiškai atsipūtusį požiūrį į savo išvaizdą turinčių vietų. Aišku viena – rygiečiai ne tik mėgsta skaniai pavalgyti, bet ir dažnai tai daro ne namuose.

Tiesa, norint atrasti bei patirti autentišką Rygą (ir, žinoma, skaudžiai nepermokėti), teks išsukti iš Senamiesčio centrinės miesto dalies link – čia, norėdami išvengti didžiosios minios žioplinėjančių turistų, renkasi vietiniai. Nors vieną kitą dėmesio vertą perliuką tarp brangiai tradicinės latviškos virtuvės (mažai besiskiriančios nuo mūsiškos) patiekalus siūlančių užeigų galima rasti ir elegantiškoje miesto širdyje.

Strosar runt på mysiga kaféer i gamla stan ☕️

A post shared by Johanna Hedefur (@johannahedefur) on

Turgūs – visiems ir kiekvienam

KALNCIEMA TURGUS

Daliai rygiečių atokiau nuo centro ir Senamiesčio esančiame Kalnciema kvartale šeštadieniais vyksta to paties pavadinimo vietinių ūkininkų produkcijos ir rankdarbių turgus, jau tapęs neatsiejama lėtų šeštadienių tradicija. Tačiau norint jį pasiekti teks persikelti į kitą Daugavos pusę. Nedidelėje turgaus teritorijoje veikia kelios kavinės, sušalusius ar tiesiog lėtai tinginiaujančius turgaus svečius vaišinančios gera kava, karšta arbata, šviežiais kepiniais, naminiais sumuštiniais.

Prekystaliuose dairykitės vietinių sūrių, naminės juodos duonos, uogų ir vaisių saldainių, cukatų, rūkytos mėsos gaminių ir konservų, latviškų žolelių arbatų ir užpiltinių, kanapių aliejaus ir kitų produktų, tradicinių ruginių pyragėlių su morkų įdarų „Sklandrauši“, šmalco (taukų užtepo su spirgučiais). O jei pasiseks, kad šeštadienį turguje užuosite autentišką gruzinišką plovs.lv verdamą plovą, būtinai paragaukite.

#kalnciemakvartals #kalnciemaiela #kalnciematirgus

A post shared by @ arita.eine on

Dėmesio vertas ne tik madingu šeštadienio akcentu tapęs turgus, bet ir visa Kalnciema teritorija – tai išskirtinio žavesio renovuotas medinių namų rajonas su dar nuo XIX a. išlikusiais pastatais (įsivaizduokite, kad kažką panašaus gautume sudėję savitą Žvėryno architektūrą ir Užupio menininkų polėkį). Didžioji gyventojų dalis čia – vietiniai menininkai ir kūrybininkai, kuriantys savitą, tačiau atvirą bendruomenę: vasarą vykstantys koncertai atvirame ore, o visus metų laikus veikia įvairiausi butikai, kavinės, drabužių parduotuvės ir svetingos galerijos.

A post shared by Inna Zhukova (@inna603) on

CENTRINIS RYGOS TURGUS

Visiškai kitoks ir nė trupučio nepanašus į kompaktišką ir kamerinę Kalnciema rajono prekyvietę – vienu atpažįstamiausių Rygos simboliu tapęs Centrinis Rygos turgus, kuris, sakoma, savo plotu yra ir didžiausias Europoje, įrengtas 1920 m., senuose dirižablių angaruose. Čia rasite visko – nuo lenkiško apatinio trikotažo, kiniškų megztinių bei batų, lenkiškų ir ispaniškų daržovių iki vietinių ūkininkų raugintų produktų, rankų darbo koldūnų (juos galima valgyti vietoje arba pirkti sveriamus ir išsinešti), naminio alaus bei ryte Baltijos jūroje sužvejotos žuvies.

• redefine. roses and vine. • ???? trentemøller - redefine

A post shared by Vlada (@vlada.mihaylova) on

Turguje neaplenkite silkių patiekalais garsėjančio kioskelio „Silkites un dillites“, kur patiekalai ruošiami iš čia pat turguje siūlomos silkių įvairovės. Užkandę latviškai ruoštų silkių, nepraeikite ir priešais veikiančios gruziniškos duonos kepyklos, nors legendinių chačiapurių ir gruziniškos duonos gali tekti palaukti eilėje keletą ar keliolika minučių, tikrai verta.

Kavos ir pyragėlių

Rygiečiai mėgsta kavą. Ir, tiesą sakant, žino, kaip ją paruošti gerai. Prieš kelerius metus į Latvijos sostinę atvilnijusi trečioji kavos banga didelio perversmo kavos pasaulyje nesukėlė, tačiau iškart tapo neatsiejama miesto kultūros dalimi.

SAVE MY DAY

Jei iš miesto turgaus keliausite Senamiesčio link, požeminėje perėjoje tarp autobusų stoties ir Senamiesčio rasite vos poros kvadratinių metrų kavos kioskelį „Save My Day“. Viena geriausių kavos išsinešti vietų Rygoje taip pat pasiūlys sveikų sumuštinių, veganiškų (ir ne tik) desertų, paruoštų salotų ir dar kelis užkandžius.

Let us put a smile on your face ????// ????: @kristapshercs

A post shared by savemydayriga (@savemydayriga) on

ROCKET BEAN ROASTERY

Tarp jaunų rygiečių itin populiari ir madinga kavos vieta, neseniai atidariusi jau trečiąjį tašką Rygoje. Originalioji kavinę, kavos skrudyklą ir restoraną vienoje erdvėje sujungianti vieta veikia meniškame Miera gatvės kvartale. Antrąją, kišenės dydžio, ROCKET BEAN CAFE rasite Senamiestyje, Galerija CENTRS pašonėje, o trečioji kavinė-restoranas įsikūrė pačiame centre, atgimstančioje Jeruzalės gatvėje. Dėmesio verta ne tik vietoje ruošiama kava ar skrudintos pupelės, bet ir restoranai, siūlantys vietinę, sezoninę, šiuolaikišką latvišką virtuvę iš vietinių ūkininkų produkcijos.

#rocketbeanroastery #coffeehouse

A post shared by Roastery / Coffeeshop (@rocketbean) on

Kitos panašios vietos: „Zvaigzne cafe“, „Miit“, „Vest“.

Jei nuspręsite aplankyti Miera gatvėje įsikūrusią kavinę ir turite laiko, pasidairyti galite ir ilgiau – tai vietos hipsterių pamėgta vieta. Šioje gatvėje veikia ir Latvijos šokolado muziejus (įsikūręs „Laimos“ šokolado fabriko patalpose), ir buvęs Tabako fabrikas, kuriame nuolat vyksta šiuolaikinio meno parodos, festivaliai ir muzikantų pasirodymai, ir dar kelios gomuriui draugiškos vietos.

Jei labiau vertinate klasikinio tipo kavą ir pyragaičius, tuomet neaplenkite vienos iš trijų „All Cappuccino“ tinklo kavinių, garsėjančių ne tik kava, bet ir kepiniais.

Art Deco kvartale, Strelnieku gatvėje, veikiančioje kavinukėje „Sienna“ kava ir arbata patiekiama tik iš prašmatnių porcelianinių puodelių, o solidūs desertai atkeliauja tiesiai iš geriausio Latvijose restorano „Vincents“ virtuvės.

Vienoje pagrindinių senamiesčio gatvių veikianti „BakeBerry“, dėl itin įvairaus tortų, bandelių ir pyragaičių pasirinkimo bei draugiškų kainų mėgstama ne tik turistų, bet ir vietinių, dažną savaitgalio rytą saldinančių šaltalankių arbata ir gabalėliu tradicinio medaus torto. Dar du Senamiesčio kavos perliukai – labai prancūziška „Mon Amour“ ir viename vidinių raudono mūro kiemų įsikūrusi „Parunāsim kafe'teeka“, dar vadinama labiausiai pasislėpusia Rygos kavine. Ją, tarsi vartelius nuo Paslaptingojo sodo, suradusieji netrunka pasilepinti burnoje tirpstančio torto, pyrago gabalėliu ar karšto šokolado gėrimu.

Latviška virtuvė

Nors dažnas Rygos gidas, norintiems pažinti latvišką virtuvę, siūlo užsukti į „Lido“ tinklo restoranus (o jų mieste – apstu), verčiau aplenkite juos dideliu spinduliu. Nebent šventai tikite, kad lietuvišką virtuvę geriausiai atspindi fortai, čili kaimai ir panašios viešojo maitinimo įstaigos. Šiandien Rygoje, kaip niekad, gausu modernią latvių virtuvę pristatančių restoranų. Kai kurie jų – ypač verti dėmesio.

RESTORANS 3

Senamiestyje veikiantis nuosaikaus, skandinaviško interjero restoranas didžiuojasi, kad virtuvės kūrybos laisvės nevaržo standartai. Valgiai čia ruošiami iš vietinių ūkių ir amatininkų įsigytų produktų, kurie pateikiami šiuolaikiškai ir išradingai. Verta išbandyti degustacinį meniu arba vėlyvuosius savaitgalio pusryčius.

Restorans 3 #restorans3 #visitriga

A post shared by Mari (@abelmari) on

VALTERA RESTORANS

Čia bene stipriausiai visoje Rygoje atstovaujama latviškai virtuvei. Senamiesčio pakraštyje, vienoje tylių gatvelių greta miesto sienos, veikiančio restorano šūkis – kaimas mieste, kurį stipriai pabrėžia svetinga, moderniai stilizuotą Latvijos kaimo interjerą kurianti atmosfera. „Valtera“ restorano valgiaraščio pagrindas – išskirtinai latviško kaimo produktai: pienas, mėsa, žuvys, daržovės, vaisiai ir žvėriena, tiekiami iš vietos ūkių. Valgiaraštis nuolat kinta, atsižvelgiant į sezoninius ūkininkų pasiūlymus.

Renğes, jogurts, dille

A post shared by Valtera restorāns (@valteraresto) on

VALMIERMUIŽAS VĒSTNIECĪBA

„Valmiermuižas alus“ bravoras – moderni alaus darykla, įkurta senoviniame dvare, valanda kelio nuo Rygos. Latvijos sostinėje veikianti bravoro ambasada savo erdvėse talpina alaus ir gastronomijos parduotuvę bei vietos virtuvei atstovaujantį restoraną, kuriame pasivaišinsite šiuolaikiškais latviškais valgiais, pagamintais iš pačių augintų šviežių sezoninių produktų ir, žinoma, Valmiermuižas alumi.

Didžioji dalis valgiaraštyje esančių patiekalų paruošti naudojant bravoro alų ar specialiai prie jo priderinti. Patiekalų ir prie jų geriausiai tinkančio alaus derinių rekomendacijų teiraukitės savo padavėjo. Savaitgaliais restoranas siūlo dosnius vėlyvuosius pusryčius.

BIBLIOTEKA N°1

Pačiame Rygos centre, gražiajame Vermanes parke, veikiantis restoranas seniai užkariavo miestiečių ir miesto svečių simpatijas. Gal perdėm puošnus ir įpareigojantis interjeras ir nebūtinai dera su subtiliu latviškos virtuvės paprastumu, tačiau lėkštėse virtuvės šefas Maris Jansons sukūrė nepakartojamą šiuolaikinės Latvijos virtuvės „biblioteką“. Kokybiški sezoniniai produktai lėkštėse jungiami su šiuolaikinėmis virtuvės technologijomis ir neskubia vakaro atmosfera. Verta rezervuoti staliuką ir vakarą savo laiko bei išbandyti visą degustacinį meniu.

Čia renkasi trendy jaunimas

Rygos sostinėje gausu vietų, koja kojon žengiančių su Vakarų pasaulio tendencijomis. Industriniai, tamsūs interjerai, atidengtos senų plytų sienos, odiniai foteliai ar minimalistinio stiliaus baldai, klasikiniai praėjusio šimtmečio kokteiliai, burgeriai ir, žinoma, čia laisvalaikį leidžiantis madingas jaunimas.

PAGALMS

Pasislėpęs tyliame Kronvaldo parke, vos keli žingsniai už Nacionalinio dramos teatro, jau trečią žiemą skaičiuoja restoranas „Pagalms“ (liet. „Kiemas“). Nors pagrindiniame valgiaraštyje rasite ir rafinuotai skambančių pagrindinių patiekalų, pvz., tuno kepsnį ir keptą anties krūtinėlę, dauguma valgių – kasdieniški, paprasti, tačiau neprasti.

Gausus vegetariškų, veganiškų patiekalų ir desertų asortimentas bei puikūs kokteiliai vakarais čia sutraukia nemažai vietos jaunimo, ypač vasarą, kai lauke įsikuria terasa su vaizdu į pagrindinį miesto kanalą.

VEST

Baras, restoranas, klubas, kavinė, motociklų dirbtuvė ir barzdaskučių salonas, namus suradę charizmatiškose palėpės patalpose, kuriuose dominuoja pilka spalva. „Vest“ tarp jaunimo prieš kurį laiką garsėjusi kaip geriausia kavos ir vėlyvųjų pusryčių vieta mieste, savaitgaliais traukia ir mėgstančius klubinėti. Barzdos, tatuiruotės, kūrybininkai, madinga muzika, latviško bravoro „Brew Dog“ alūs, burgeriai ir dosnios porcijos – visa tai rasite čia.

A post shared by Vest (@vest.riga) on

PIENS

Įkurtą renovuotoje 19-ojo amžiaus alaus darykloje, esančioje miesto centro pakraštyje, šį nepriklausomą barą rasti nėra paprasta, tačiau toks ir buvo šeimininkų sumanymas. „Piens“ – vienas madingiausių Rygos kokteilių barų, todėl nenustebkite išvydę sausakimšą erdvę ir ilgą eilę ne tik prie baro, bet ir laukiančių prisėsti ant vienos iš poros dešimčių sofučių. Dvi didelės terasos ir spalvingas, eklektiškas interjeras, vakarais skambanti DJ muzika traukia ne tik vakarėlių mėgėjus, bet ir ieškančius neįmantraus, tačiau išradingo maisto paprastą dienos metą.

bread and beer • weekend lunch staples, ain't it? • ????????

A post shared by egle (@egle.juzu) on

KAŅEPES KULTŪRAS CENTRS

Ši 1895-uosius menanti medinė vila tapo šiuolaikinių kultūrinių renginių namais. Tuo pat metu tai ir baras, kavinė, kinas, šokių klubas, ir koncertų salė. Vienas labiausiai lankomų klubų mieste, daug kartų uždarytas ir tiek pat kartų atgaivintas ištikimos hipster publikos. Čia rasite autentišką ir panešiotą rankų darbo interjerą, vietinių ir užsienio menininkų parodas bei pasirodymus, jauną ir pramogų ištroškusią publiką.

Gyvos alaus tradicijos

Mažieji aludariai Latvijoje šiandien klesti. Ne paslaptis, kad naujoji craft alaus banga, likusį pasaulį pasiekusi iš JAV, neaplenkė ir Baltijos šalių, o aludarystės tradicijomis nuo seno garsėjančioje Latvijoje įgijo tokį pagreitį, kad jau kelerius metus organizuojamas tris dienas vykstantis latviško alaus festivalis sulaukia dalyvių ne tik iš Latvijos, bet ir iš kaimyninių Estijos bei Lietuvos.

LABIETIS

Maža ir nepriklausoma alaus darykla „Labietis“ buvo vieni pirmųjų alaus mėgėjams pasiūlę labai kitokio, labai latviško ir labai įdomaus alaus. Bravoras įsikūręs buvusios alaus daryklos teritorijoje (Aristida Briana gatvėje), todėl, norint jį surasti, teks ne tik gerai pamankštinti kojas, bet ir keliskart žvilgtelėti į žemėlapį. Tačiau kelionė pėsčiomis (ar viešuoju transportu) verta tikslo. Autentiško, tačiau modernaus interjero bare, kuris įsikūręs tame pačiame bravore, kur ir verdamas alus, kasdien galima rinktis iš 12 rūšių pilstomo alaus ir daugiau nei 40 rūšių alaus buteliuose. „Paparčio žiedas“, „Aronijų ragana“, „Žynys“, „Miškas“, „Pieva“, „Trys indėnai“ – tai tik keli latviško charakterio ir savito skonio alūs. Antrasis „Labiečio“ taškas veikia Centriniame Rygos turguje, daržovių paviljone.

„ALDARIS“ ALAUS MUZIEJUS

Atokiau nuo miesto centro esančiame pramoniniame Rygos rajone, Tvaika gatvėje, veikia moderniausias ir vienintelis Latvijoje alui ir jo gaminimui skirtas muziejus „Aldaris“. Išskirtiniame muziejuje galima pamatyti nuo 1938 m. nepasikeitusią pagrindinę daryklos salę, pamatyti, kaip šiais laikais gaminamas alus, ir patiems prisidėti prie gamybos proceso.

Noise Pollution. #riga #latvia

A post shared by Vasily Lyakh (@gircin) on

Pastate esanti paroda supažindina su pagrindiniais alaus ingredientais bei šiais laikais naudojamomis technologijomis. Gamyklos lankytojai turi galimybę paragauti skirtingų alaus rūšių bei pasimėgauti Latvijoje gaminamu alumi šalia esančiame bare. Bilieto kaina 7 Eur.

Sekmadienis – vėlyviesiems pusryčiams

Savaitgaliais nepraleidžiate progos ilgai pasivartyti lovoje ir dievinate lėtus savaitgalio pusryčius? Ryga jūsų kelionių sąraše turėtų atsidurti pirmuoju numeriu. Gyvenant Rygoje mane kurį laiką stebino faktas, kaip skiriasi mūsų ir artimiausių kaimynų savaitgalio pusryčių tradicijos ir koks gyvas bei madingas vėlyvųjų savaitgalio pusryčių ritualas Latvijos sostinėje.

Savaitgalių rytai Rygoje paprastai gana ramūs, todėl jaunimas, o ir dažna latvių šeima, lėtiems savaitgalio pusryčiams išsiruošia į miestą, susitinka su draugais ir ilgai pusryčiaudami bendrauja iki vėlyvos popietės. Patekti į dažną kavinę ar restoraną savaitgaliais prireikia išankstinės rezervacijos, o mūsų pamėgtos vietos buvo šios: „Innocent café“, „Austra“, „Koya“, „Gastronome“, „Restorans 3“, „Kukbuk“, „Muusu Terase“, „C.U.T.“, „Buržuja brokastis“, „La Kanna“. Daugiau informacijos apie vėlyvųjų pusryčių vietas (tiesa, tik latviškai) rasite: www.branchotaji.lv interneto svetainėje.

#vēlāsbrīvdienubrokastis #dabasgarša #forestfood #restorans3

A post shared by Kristīne Saulīte (@saulite_kristine) on

INNOCENT CAFÉ

Būtent „Innocent Café“ kavinė buvo toji vieta, pradėjusi vėlyvųjų pusryčių tradiciją Latvijoje (ir pirma, pradėjusi prekiauti populiaria „Illy“ kava). Nusprendę sekmadienį pradėti „Innocent Café“ niekada nepamanysite, kad pasirinkimas buvo netinkamas. Vėlyvųjų pusryčių kaina 9.50 Eur.

Lāčplēšdienas brokastis jau galdā! ????????????

A post shared by Innocent Cafe (@innocentcafe) on

KOYA

Restoranas „Koya“ pagrįstai didžiuojasi ne tik geru maistu, bet ir vienu įspūdingiausiu vaizdu už lango – ant Dauguvos kranto veikiantis restoranas įkurtas viename iš Rygos uosto buvusių techninių statinių Andrejsala teritorijoje. Šiuolaikiškas, industrinių akcentų paliestas interjeras dera prie subtilų, įvairių pasaulio kraštų virtuvės. Pasirinkime gausu šviežios žuvies, jūrų gėrybių, mėsos ir daržovių patiekalų. Vėlyvųjų pusryčių kaina 20 Eur, vaikams iki 18 m. – 13 Eur.

Svētdiena ir klāt! #brunch

A post shared by Koya Restaurant (@koya_riga) on

AUSTRA

Vienoje pagrindinių Rygos centro gatvių, K.Barona gatvėje, veikiantis restobaras skiriasi nuo daugelio madingų sostinės vietų ir palieka itin latvišką įspūdį. Čia daugiausia siūlomi iš latviškų produktų ruošiamas šiuolaikinis maistas. Darbo dienos metu čia ankšta, nes kišenei draugiški dienos pietų pasiūlymai įtinka ir netoliese dirbantiems vegetarams, ir visavalgiams. Savaitgaliais kavinės komandai pavyksta sukurti jaukios namų „virtuvės“ jausmą. Nors atviroje antro kavinės aukšto virtuvėje galima stebėti patiekalų ruošimo procesą, visgi pagrindinį vaidmenį čia vaidina maistas. Vėlyvųjų pusryčių kaina 9.50 Eur

Mhmhmmnooaa. Brunchen bis der Arzt kommt. #riga #brunch #room

A post shared by Greta ???? (@gretafio) on

Savitos vietos

ROBERT’S BOOKS

Jei esate vienas tų, kuriems keliaujant smalsu įkišti nosį į skaitytų knygų knygyną ir namų kolekciją papildyti vienu kitu „aukso grynuoliu“, keliaukite į viename vidinių Dzirnavu gatvės kiemelių pasislėpusį „Robert’s Books“. Beveik dešimt metų veikianti nedidukė kavinė-knygynas mėgstama šalyje gyvenančių užsieniečių ir miesto svečių – naujų ir skaitytų knygų knygynas siūlo bene didžiausią angliškų (ir ne tik) knygų asortimentą. Draugiškos kainos, platus temų spektras ir sustojęs laikas vartant puslapius ir skanaujant pyragėlį su arbata įtraukia ilgam.

A post shared by Roberts Books (@robertsbooks) on

RASOLS

Jei reikėtų išrinkti keisčiausią ir ekscentriškiausią Rygos vietą, šis titulas be abejonės atitektų Strelnieku gatvėje veikiančiam „Rasols“. Saviironijos nestokojantys šeimininkai restoraną-kokteilių barą pavadino baltosios mišrainės garbei (latviškai „Rasols“ – tradicinė, mums gerai pažįstama baltoji mišrainė). Viduje akį traukia ryškiaspalvis ir eklektiškas interjeras, ekscentriškos detalės, o valgiaraštyje – šiuolaikiškai interpretuoti rusiškos, latviškos virtuvės ir sovietinio laikotarpio patiekalai: šaltiena, burokėlių vinigretas, silkė pataluose. Savaitgalio pusryčiams čia jums pasiūlys naminių blynų, omletų, košės.

#rasols #riga #funinterior #crazydesign #tastyfood

A post shared by livelovecarnival (@livelovecarnival) on

GALERIJA ISTABA

„Galerija Istaba“ – tai vienoje erdvėje veikianti meno galerija, parduotuvė ir restoranas. Vieta širdį pavergia neįpareigojančia ir meniška atmosfera, o iš viršutiniame aukšte veikiančio kelių staliukų „Bufete“ restorano atsiveria vaizdas į parodą galerijoje ir Kr.Barona gatvėje. Čia nėra vienodo stalo, vienodos kėdės, lėkštės ar stalo įrankių. Nėra ir pastovaus valgiaraščio. Tačiau viskas, ką tądien siūlo virtuvė, yra šviežia ir nepaprastai gardu. Dosnios porcijos ir pati skaniausia naminė duona, patiekiama prieš valgį, visoje Rygoje.

M’ARCHERS

„M'archers“ yra naujausia (taip pat ir prieinamiausios kainos, tačiau santykinai brangi, palyginti su kitomis Rygos kavinėmis) vieta, priklausanti garsiausio šalies restorano „Vincents“ savininkui Mārtiņš Rītiņš. Tai – bakalėja, kepykla ir dienos pietų restoranas viename, įsikūrusi Tyliajame centre, Strelnieku gatvėje. Didžioji dalis asortimento ruošiama iš geriausių sezoninių ingredientų, kuriuos tuo metu gali pasiūlyti Latvijos ūkininkai, daugiausia „Slow Food Latvia“ organizacijos nariai. Nesezoniniai produktai keičiami kokybiškais, iš Italijos ir Prancūzijos atvežtais ingredientais. Moderniai stilizuotas vintažinis prancūziškas interjeras ir porceliano indai greitai padeda užsimiršti, kad esi Latvijoje, o ne mažame Pietų Prancūzijos kaime. Tikras le bon marché!

#???? #foodaholic

A post shared by Viktorija Fabio (@fabvictoria) on

FAZENDA

Idiliška, kaimiška virtuvė „kaip pas močiutę“ pačioje miesto širdyje – ne kas kita, kaip tikrų tikriausia palaima šiame technologijų amžiuje. Ko gero, nostalgiškas romantizmas praeičiai ir lėmė, kad „Fazenda bazārs“ tapo itin mėgstama rygiečių vieta. Šioje ramioje užeigoje kepami naminiai pyragai, tortai ir pyragaičiai, spaudžiamos šviežių vaisių ir daržovių sultys, pilstomas vynas, o sotūs pagrindiniai patiekalai ruošiami iš geriausių vietoje išaugintų produktų.

Today is a big day ✨ #pratavetra

A post shared by Рееткуа (@reetqa) on

GASTRONOME

Gurmanų turgus ir rojus po vienu stogu. Pirmoji „Gastronome“ parduotuvė, duris atvėrusi 2002 m., vietiniams gurmanams siūlo platų šviežių maisto produktų ir bakalėjos pasirinkimą iš viso pasaulio: apie 4500 produktų daugiau nei iš 25 šalių. Čia nėra įprastos savitarnos, o prekės parduodamos „turgaus“ principu – už prekystalio stovintys pardavėjai padės išsirinkti ir papasakos apie kiekvieną produktą bei duos paragauti. Didesnioji parduotuvė ir restoranas veikia „mc2“ prekybos centre, Krasta gatvėje, o mažesnioji ir jūros gėrybių restoranas įsikūrė centre, Brivibas gatvėje, šalia „Radisson Blue“ viešbučio.

????????????

A post shared by Julija Saruna (@dzulija13) on

Šventės, lauktuvės ir dovanos

Europos gastronomijos regiono titulą 2017-iesiems metams pelnęs Rygos-Gaujos regionas iki šių metų pabaigos kviečia atrasti ir pažinti latvišką virtuvę. Visus metus ypatingas dėmesys skiriamas renginiams, populiarinantiems Latvijos gastronomiją, nuostabią gamtą ir jos gėrybes.

Вторая попытка сделать национальный латвийский торт Циелавиня ????. Надо признать, что эта версия получилась намного вкуснее, а все из-за правильных орехов ????????. А первый раз у меня был арахис, а теперь фундук. Так вот именно фундук дал насыщенный, но ненавязчивый вкус ????. Также пробовала сделать нетаящую карамель - эксперимент получился! Орехи в карамели удержали свои острые кончики в течение 3 дней!!!!! _____ Для #сладкая_зима_2017 от @art_desertt и @maybee_spb , партнёры @ars.hadmade@yulia.ayshtanga @fotofon71 @yulia_mukhacheva@larimari_homeware @galaart_cake @konditer_kurs@gingerbread_bakery @cake_russia @chocodel@nadine.de.trevile _____ Для #домашняя_осень от @prosto.konkurs , спонсоры @whitecandle.co @elya_shanti@ekaterina_eliseeva @irina_pakhomova_@sweet_cosy @kafнelstudio @monowood@floraconcrete @mrs_nastya @efimoshka@nyuta_himina @bekmetova_family @serafimawtf@gorbywka @lazareva_ole4ka @dashas_diary@planeta_decora @nadia_rim @prosto.pled _____ #cake #cielaviņa #торт #kūka #фудфото #foodphoto#foodphotography #фотодля_foodphotokarusel #chefs_battle_show #show_me_your_food #foodphotononstop #hautescuisines #pocket_food #cookmagazine #foodporn #foodblog #food#bonappetit #bon_app #foodprojectofukraine #top_food_of_instagram #feedfeed #buzzfeast #f52grams #foodandwine #bbcgoodfood

A post shared by Elena Pudane (@morgana1981) on

Iš kaimyninės šalies parsivežkite ne tik tradicinių karvučių, bet ir visko, kas pagaminta iš šaltalankių, rabarbarų, moliūgų, svarainių. Taip pat latviško craft alaus, beržų sulos, vaistažolių arbatų, rankų darbo sūrių ir mažų kepyklų juodos duonos. Saldumynų mėgėjams, be irisinių karvučių, turėtų patikti tradicinis latviškas medaus tortas ir šventinis tortas „Cielaviņa“ – kakavinis morengas, suteptas žemės riešutų kremu ir gausiai aplietas juodojo šokolado glazūra, latviški žagarėliai, „Debessmanna“ – spanguolių skonio manų kruopų putėsiai, „rūpjmaizes kārtojums“ – juodos duonos ir plaktos grietinėlės desertas su spanguolėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius